Szlovákia legyőzésével kezdte az Eb-selejtezőt a magyar kézilabda-válogatott

By
Updated: október 24, 2018

A magyar férfi kézilabda-válogatott nyolc góllal legyőzte Szlovákia csapatát a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatának első fordulójában, szerdán Érden.

A két csapat 32. alkalommal találkozott egymással, az örökmérleg magyar szempontból immár 22 győzelem, négy döntetlen és hat vereség.

Eredmény,
férfi Európa-bajnoki selejtező, 1. forduló, 7. csoport:
Magyarország-Szlovákia 30-22 (16-9)
a magyar gólszerzők: Bánhidi 6, Bóka 5, Balogh Zs., Lékai 4-4, Ancsin, Bodó, Hornyák 3-3, Schuch, Juhász 1-1

A magyar válogatott bő keretéből Borbély Ádámot és Vasic Markót hagyta ki Csoknyai István, aki éppen az 54. születésnapján mutatkozott be – a 2009-2010-es időszakot követően másodszor – a szövetségi kapitányi poszton.
Remekül kezdte a meccset az esélyesebb magyar válogatott, amely jó védekezéssel, Mikler Roland védéseivel és Bánhidi Bence góljaival gyorsan ellépett (5-1) riválisától. Ezt követően a pontatlanabb támadásokat kihasználva egy 3-0-s sorozattal felzárkóztak a szlovákok (6-5), és a Barcelona korábbi játékosa, Martin Stranovsky találataival egy ideig tartották is a szoros állást.
Az első félidő utolsó tíz percében ismét jelentősen javult a hazaiak védekezése és kapusteljesítménye, a vendégek csupán egyszer találtak be a szünetig, így egy 7-1-es szériával ismét megnyugtató előnyre tettek szert a magyarok (16-9).
A második felvonás elején nem változott a különbség, ezért Szlovákia a támadások során egy ideig kapus nélkül, létszámfölényben játszott. A magyarok védekezése ekkor nem működött olyan hatékonyan, mint korábban, és mivel felváltva estek a gólok, a hazaiak előnye a szünethez képest csak egy góllal nőtt (30-22).
A szlovákok – és egyben a mezőny – legeredményesebb játékosa Martin Stranovsky volt hét góllal.
A nyolc selejtezőcsoport első és második helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik jut ki a norvég, svéd, osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságra. A csoport-harmadikok rangsora az első és a második helyezettek elleni mérkőzések alapján készül majd el.
A tornát 2020. január 10. és 26. között Göteborgban, Malmőben, Stockholmban, Grazban, Bécsben és Trondheimben rendezik, így a három házigazda, Svédország, Ausztria és Norvégia válogatottja, valamint a címvédő Spanyolország automatikusan tagja a mezőnynek, amely első alkalommal lesz 24 csapatos.