Interjú: A MOL Akadémián készül a folytatásra Kiss Filip

By
Updated: máj 6, 2020

Lassan két hónapja, hogy tétmérkőzést játszott a dunaszerdahelyi Kiss Filip, aki 2017-től a szaúd-arábiai Al-Ettifaq együttesénél szerepel. A 29 éves játékos hazatért klubjától, a MOL Akadémián a DAC U16-as csapatával készül a folytatásra. 

Hogy jött a lehetőség, az U16-os csapat edzésén vegyen részt? 

A bátyám a csapat edzője, és megkérdeztem, tudna-e engedélyt kérni, hogy a csapattal készüljek. Sikerült és hétfőn már az első edzést abszolváltam. Nagyon örülök, ugyanis nem tudnám elképzelni, hogy további hónap során egyedül készüljek. Már másfél hónapja egyedül edzettem, pont erre volt szükségem. A nyári szabadság során néha kijártam a csapat mérkőzéseire, néhány játékos már ismert.

Hogy sikerült hazajutni Szaúd-Arábiából? 

Amikor már éreztem, hogy a jelenlegi helyzet tovább fog tartani, felvettem a kapcsolatot a szlovák külügyminisztériummal, akik azt tanácsolták, keressem fel a cseh külügyminisztériumot Rijádban. Egy hazaszállítási repülőutat abszolváltunk a holland és az olasz nagykövetség segítségével. Egy római és amszterdami kitérő után sikerült hazatérnünk. A gyerekek miatt nem állami hanem otthoni karanténba vonulhattunk.

Milyen a helyzet Szaúd-Arábiában? 

A vírus később ért oda, mint Európába, de Szaúd-arábia gyorsan hozott intézkedéseket. Kezdetben lassan emelkedtek a megbetegedések, az elmúlt időszakban viszont gyorsabban. Már nem is követem a helyzetet.

Milyen intézkedéseket kellett betartaniuk? 

Hasonlóakat, mint itthon. Nem mehettünk ki, viszont annyi előnyünk volt, hogy egy lezárt lakónegyedben laktunk, ahol szabályok betartása mellett használhattuk a futballpályát. A negyeden kívül csak üzletbe és orvoshoz mehettünk. Elfogadtuk az intézkedéseket, amelyek nagyon szigorúak voltak.

Törlik a jelenlegi idényt? 

Nem, az utolsó nyolc fordulót le akarják játszani. A tervek szerint valamikor augusztus-szeptember környékén, rövid pihenő után októberben kezdődne a következő évad.

Hogy néz ki a jövője? 

Elégedett vagyok Szaúd-Arábiában. A tavalyi év végén újabb kétéves szerződést kötöttem a klubbal. Örülök, hogy stabilizálódott a helyzet, az egész szezon alatt egy edzőnk volt. Jó futballt játszottunk, az edző megváltoztatta a játékstílusunkat és a klub működését, nagyobb lett a fegyelem. Korábban külföldiek irányították a csapatot, akik nem tudtak megfelelően alkalmazkodni az arab körülményekhez. Most viszont más volt és a járvány előtt nagyon elégedett voltam. Olyan futballt játszottunk, amilyet nagyon szeretek, ez meglátszott a teljesítményemen és az eredményeimen. Ez pedig szerződéshosszabbítást eredményezett.