Interjú: A válogatottság és a fejlődés döntött Vida Kristopher klubváltása mellett

By
Updated: február 27, 2020

Mozgalmas napokat tudhat maga mögött már a lengyel Piast Gliwice támadója, Vida Kristopher 3,5 év után távozott a DAC csapatától. A 24 éves játékos lemondott a lehetséges gólkirályi címről, a további fejlődés és a válogatott érdeklében igazolt Lengyelországba. Az átigazolás részleteiről és új csapatáról faggattuk. 

Hogy jött a lehetőség, hogy a Gliwicéhez igazolj? Voltak esetleg más ajánlataid az elmúlt időszakban?

Hosszabb tárgyalások voltak. Már nyáron megkerestek és szerettek volna leigazolni, akkor nem sikerült. Viszont tovább követték a pályafutásomat, és újra próbálkoztak és így jött a Gliwice lehetősége.

Mi döntött végül, hogy 3,5 év után távozol a DAC-tól?

Az egészben az döntött, hogy már 3,5 éve itt voltam, rengeteg szép emlék fűződik az időszakhoz. Semmi sem a klub ellen történt, csak a saját jövőmet néztem. Úgy éreztem, amikor adódik egy lehetőség, meg kell ragadnom és tovább kell menni. Ezzel a klubvezetésnek sem volt semmi gondja, ezt ők is tudták és egyetértettek velem.

Mennyire volt nehéz a döntés?

Nehéz volt, mert nagyon szerettem a közeget. A csapatot és mindenki mást a klubon belül, továbbá a szurkolókat. És az a rengeteg pozitív emlék, mint a második és a harmadik hely, vagy, hogy hazai gólkirály lettem. Ezek mind olyan dolgok, amik megnehezítették a döntésemet, de előnybe kellett helyeznem azt, hogy szeretnék feljebb lépni, magasabb szinten kipróbálni magamat. Ez volt a fő indok.

Ami a Piast csapatát illeti, érdeklődtél korábbi csapattársadnál, Tomáš Huknál is?

Persze, többször is beszéltünk. De nem csak vele, hanem Piotr Parzyszek is csapattársam volt. Mindkettőnél érdeklődtem, hogy érzik magukat a klubnál, meséljenek a klubról. Elmondták, szeretnek a klubnál lenni, jól érzik magukat. Ők is pozitív hatással voltak a döntésemre.

Milyen körülményeket találtál a Piastnál?

Olyan klub kevés van, mint a DAC, hogy ilyen felszereltséggel rendelkezzenek. Ilyen jó pályákkal, akadémiával, új stadionnal. Nyilván ezt előre tudtam, hogy nem lesz olyan hely, ahol ilyen körülmények közé tudok megérkezni. Ilyen csak a TOP ligákban lehetséges. Nagyon kis családias a stadion, az öltöző is. Az emberek nagyon kedvesek, azonnal a sejtségemre voltak, úgyhogy már az elejétől kezdve jól érzem magam.

Hogy fogadtak az új csapattársak?

Azonnal befogadtak, ők is folyamatosan segítettek. Már az első nap sikerült több barátságot kötni. Szerencsére itt volt Tomáš és Piotr, akik a szárnyaik alá fogadtak és segítettek a beilleszkedésben.

Nem sajnálod, hogy nem küzdhetsz meg a gólkirályi címért a szlovák bajnokságban?

Dehogynem, nyilván sajnálom. Szép dolog lett volna, ha sikerül a gólkirályi címet elérni, de így hozta a sors. Most ezt meg kellett lépnem és valamit fel kellett áldoznom annak érdekében, hogy a hosszú távú céljaimat elérjem.

Milyen célokkal igazoltál a Piasthoz, illetve mik a céljaid a tavaszra nézve?

A tavaszra a célom egyértelműen a beilleszkedés és hogy a kezdőcsapatba verekedjem magam. A nyelvet is tanulni fogom, itt nem tudok a magyarra hagyatkozni, mint Dunaszerdahelyen. Meg kell barátkoznom a lengyel nyelvvel. Az angol nem gond, mindenkivel tudok kommunikálni. A hosszú távú cél a fejlődés, és hogy elérjem azokat a célokat, amiket magam elé kitűzök.

A klubváltásnál a válogatottság is a szemed előtt lebegett?

Mindenképp, természetesen a szemem előtt volt ez is, ugyanis sokszor említettem, hogy szeretnék a válogatottba kerülni. A DAC-nál, az hogy vezéregyéniség tudtam lenni, az arra volt elég, hogy a keretbe kerüljek. Ha egy erősebb bajnokságban is meg tudom állni a helyemet és jó játékot tudok nyújtani, több esélyem lesz, hogy pályára léphessek a válogatottban.

3,5 évet töltöttél Dunaszerdahelyen. Milyen emlékeid maradnak a klubról, a városról, a szurkolókról?

Az elején, amikor ide igazoltam, még semmi nem volt. Se stadion, se akadémia. Mindent együtt éltünk át a szurkolókkal, a vezetőkkel. Láttuk fejlődni a klubot. Mostanra már a második és a harmadik helyet is begyűjtöttük, nagy fejlődésen ment át a csapat. Egyértelműen csak pozitív élményeim vannak ezzel az időszakkal kapcsolatban. Csak a legjobbak kívánom a klubnak. Bízom benne, hogy a kupát meg tudják nyerni és nagyon jól fognak szerepelni a bajnokságban is.