Bernd Storck: A játékosok a kupában átírhatják a klub történelmét!

By
Updated: jún 1, 2020

Június 1-től Bernd Storck veszi át a DAC csapatának irányítását, a német tréner lesz a sárga-kékek 26. vezetőedzője az élvonalban. A dunaszerdahelyi csapat mai sajtótájékoztatóján Bernd Storck hivatalosan is bemutatkozott.

„2020. június 1. egy különleges dátum. A sajtótájékoztatókat a bajnokságok előtt szoktuk rendezni, nem a közepén. Sajnáljuk, hogy nem lehetnek velünk, de különleges módon, online szerveztük meg.“ – kezdte az új tréner bemutatását Jan Van Daele sportigazgató. „Bernd Storck különleges időszakban érkezett. Nemrég a Cercle Brugge csapatával még bajnokságot játszott, de meg tudtunk egyezni, hogy június 1-vel jöjjön hozzánk. Elfogadta az ajánlatunkat, örülünk, hogy már a bajnokság közben érkezett. Különleges idény, már a harmadik edzőnket jelentjük be. Szeretnénk játszani, elsősorban a kupára koncentrálunk, Rózsahegy ellen játszunk 2,5 hét múlva. További cél, hogy az edzőnek megfelelő teret adjunk, hogy együtt tudjon élni a közeggel, a klubbal. Az edző remek életrajzzal érkezett, kiváló eredményeket ért el. Szeretettel üdvözlöm őt.”

Bernd Storck komoly tervekkel érkezett Dunaszerdahelyre, csapatával a kupagyőzelem elérése a fő cél. „Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Sokat beszélgettünk a tulajdonossal és a sportigazgatóval. Fő célunk, hogy közelebb kerüljünk az előttünk álló klubokhoz. Fantasztikus körülményeket találtam itt. Nagyon nehéz a helyzet, nem csak itt, hanem az egész világban. A harmadik edző vagyok a klubnál, amely nem ideális a játékosok számára sem. Nem tudjuk, hogy szurkolókkal, vagy nélkülük fogunk-e játszani a folytatásban. Célom, hogy a játékosokat jól felkészítsük, átadjam nekik a filozófiámat. Öt bajnoki és kupamérkőzések vannak előttünk. A kupában átírhatják a klub történelmét. Remélem, a vezetőkkel, a szurkolókkal együtt ünnepelhetjük a kupagyőzelmet. Remélem, olyan közös munkát tudunk végezni, amely sikeres lesz a végén.” – vázolta fel terveit az 57 éves tréner.

A továbbiakban Bernd Storck több újságírói kérdésre is válaszolt.

Mennyire előny Bernd Storck számára, hogy a csapatban vannak magyar játékosok, akiket korábban edzett?

Ismerem a magyar játékosokat, könnyebb a kommunikáció. Jó, ha van a csapatban néhány játékos, akik ismernek és tudják, hogy játszunk. Tudják, mit várhatok tőlem, hamarabb átadhatják a többi játékosnak az információkat. Ez látható volt a mai edzésen.

Milyen az edzői filozófiája?

Minden edzőnek megvan a játékstílusa, és a titkai is. Fontos, hogy ellenőrizzük a játékot, a játékosok tudják, mit kell csinálniuk, ha nálunk a labda. Lényeges a szervezettség, mindenki tudja támadásban és védekezésben, hogy mi a feladata. Lényeges, hogy a játékosoknak önbizalmuk legyen. A szurkolók mindenhol azt szeretnék, hogy a csapat támadójátékost mutasson. Az edzők is erre törekednek.

Vannak különleges előírások a koronavírus miatt, melyeket külföldiként be kell tatrtania?

Igen, végezhetem a munkám, de be kell tartanunk az előírásokat, például nem használhatjuk az öltözőket. A pályán viszont százszázalékra el tudjuk végezni azt, amit szeretnénk.

Milyen információkat tudott beszerezni a klubrĺ és kiktől sikerült beszereznie?

Ismertem a klubot a válogatottbeli időszakomból. Tudom, hogy ez egy különleges régió, ahol sok magyar él. Szintén tudom, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco Rossi is itt dolgozott. Személyes kontaktok a klubbal nem volt, Peter Hyballával sem voltam érintkezésben. A klubról a tulajdonos és a sportigazgató adott több információt. 5-7 mérkőzésünk van, hogy felépítsük a csapatot a következő idényre. Fontos volt, hogy a korábbi csapatom engedélyezte, hogy jöjjek Dunaszerdahelyre, mivel május 31-ig volt szerződésem. Lényeges, hogy láthatjuk, kik azok a játékosok, akikkel a jövőben együtt szeretnénk dolgozni. Pozitív a játékosok hozzáállása.

Voltak más ajánlatai is, mi döntött végül a DAC mellett?

Nem szeretnék más ajánlatokról beszélni, számomra most prioritás a DAC. A legfontosabb, hogy egy nagyon jó egyezség és közös nevező született. Nem lenne tisztességes más klubokról beszélni. A döntéshozásnál fontos volt az infrastruktúra, melyet a klub biztosít. Minden adott arra, hogy csak a futballra kelljen koncentrálni.

Látott korábban videókat, milyen a MOL Arénában a hangulat?

Igen, láttam, hogy a meccs körüli hangulat is nagyon csodálatos. Sajnálom, hogy a szurkolók most nem lehetnek a stadionban, de remélem, minél előbb sikerült megoldani a helyzetet és a szurkolókkal együtt sikerül minden mérkőzést megnyerni.

Kérdések Jan Van Daele sportigazgató felé:

Mi várható a következő idény során?

Szükség lesz a csapatba tapasztaltabb játékosokra, akik a pályán kívül is vezéregyéniségek tudnak lenni. A játékosok keresését közösen fogjuk végezni az edzővel. A vírus miatt tudnánk érdekes játékosokat igazolni. Ami Kružliak pletykáját illeti, beszéltem a menedzserével, téves információról van szó. Egy három éves interjút vettek elő, amely nem aktuális.

Hogy értékelné az elmúlt 5 hónapot, hiba volt meneszteni Peter Hyballát?

Ami Hyballát illeti, többször elmondtuk. Remekül dolgozunk együtt vele, de ha megnézzük az életrajzát, egy évnél többet nem nagyon dolgozott máshol, nálunk 18 hónapot töltött. Számunkra ez egy lezárt fejezet. Ami az öt hónapot illeti, mindenkivel szemben vannak elvárások, így volt ez Hélderrel szemben is. Többször is átvettük a szabályokat, például a játékstílust, a támadójátékot Minden edzőnek időre van szüksége. Talán kritika számunkra, hogy Matej Oravecot nem tudtuk megfelelően pótolni. Az emberek szívesen azt hallanák, ha azt mondanám, hiba volt Hélder leigazolása, de ezt a fejezetet lezártuk. Két fajta ember van, az egyik, aki mindig sír, a másik, amely keresi a megoldást. Amikor elő jött a probléma, a tulajdonossal kerestük a megoldást.

Lukáš Čmelík ittas vezetés miatt került rivaldafénybe, de az esetet Jan Van Daele nem kívánta kommentálni. A játékosnak június 30-ig érvényes, de többet nem fűznek hozzá.