Interjú: Meghatározó játékossá vált a nyitraiak felvidéki tehetsége

By
Updated: marec 12, 2018

Berobbant az élvonalba a palásti Križán Richárd, aki a Fortuna ligában szereplő Nyitra színeiben az összes mérkőzést végigjátszotta. A 20 éves középső védő csapata meghatározó játékosa lett, ráadásul 2017-ben a Felvidéki válogatottban is bemutatkozhatott. A nyitraiak fiatal felvidéki tehetségét kérdeztük.

Mikor és hogy kezdted a futballt?

Kiskoromtól mindig csak a labdát kerestem, már hat évesen vették meg a szüleim az első stoplist és akkor kezdtem focizni a helyi csapatban, Paláston.

Hogy kerültél a Nyitra csapatához és milyen volt az ifjúsági időszak?

Az ifjúsági időszakomat két részre osztanám. Az első részben nem nagyon hittem, hogy sikerülhet egy profi karrier. 13 évesen Palástról Lévára sikerült kerülnöm, majd két év múlva a középiskolában már Nyitrán kötöttem ki. Mivel az FC Nyitra akkor még nem érdeklődött irántam, a kisebbik nyitrai csapatba, a ČFK-ba kerültem. Ifjúsági időszakom másik része során a ČFK-ban eltöltött két év után próbajátékon kaptam lehetőséget az FC Nyitra csapatában és sikerrel jártam. Az első évben egyből szlovák és egyben csehszlovák bajnokok lettünk. Bekerültünk az ifjúsági Bajnokok Ligájába, de a szabályok miatt nem játszhattam. Viszont nem szomorkodtam, mert már húzóember voltam a felnőttek között. Minden nagyon gyorsan történt, de nagyon szép emlékek maradtak.

A DAC ellen a MOL Arénában is pályára lépett a fiatal tehetség. Fotó: fcdac.sk

Milyen volt életed első mérkőzése a felnőttek között? Izgultál?

Ha az első ligát vesszük számításba, akkor a Zsolna ellen volt szerencsém pályára lépni. 6000 ember előtt játszhattam és 1:0-ra nyertünk. A mérkőzés elején izgultam, a végén már libabőrös.

Tavaly feljutást ünnepelhettél a csapattal, hogy élted meg azt az időszakot?

Nagyon fel szerettünk volna jutni. Tudtuk, hogy a Kassának anyagi gondjai vannak, így a második hely is feljutást jelenthet, nekünk pedig sikerült. Pár év után visszahoztuk az első ligát Nyitrára, mindenki nagyon boldog volt.

Idén mind a 22 bajnokin pályára léptél, te vagy a liga egyik legtöbbet szereplő játékosa. Számítottál rá, hogy ilyen sokat fogsz játszani?

Őszintén szólva, nem gondoltam, de keményen küzdöttem azért, hogy a kezdőcsapatba kerüljek és senkit sem engedjek a helyemre. Ha az ember lépésről lépésre halad, apró célokkal sikeres lehet.

Hogy értékelnéd a Nyitra eddigi teljesítményét?

Újoncként nagyon jól kezdtük a szezont, szorgalmas védelemből indultunk a gyors támadásokba. A vége felé hiányoztak a gólok, de az utolsó körig harcoltunk a felsőházért. Úgy gondolom, újonc létünkre jó teljesítményt nyújtottunk.

Csalódás, hogy nem jutottatok az első hatba?

Ahogy gyűjtöttük a pontokat, éreztük, hogy sikerülhetne, de nem fogok hazudni, kicsit csalódtunk. Viszont a második hatban is van miért küzdeni.

Játszottál a DAC új stadionjában, milyen volt?

Hihetetlen és káprázatos, amit a DAC szurkolók művelnek, ők a csapatuk tizenkettedik játékosa. Bárcsak az összes stadionban ilyen hangulat lenne. Nagyon élveztem, mivel én is magyar vagyok.

2017-ben a Felvidéki válogatottban is bemutatkoztál. Mit jelentett számodra a válogatott meghívója és hogy érezted magad a csapatnál?

Ez a dolog is nagyon gyorsan alakult. A második liga utolsó mérkőzése után kaptam egy telefont, én pedig örömmel elfogadtam a meghívót. Megtisztelés volt számomra a felvidéki mezt viselni. A csapatban mindenki mindenkit ismert, de én újoncként érkeztem. Úgy gondolom, gyorsan beilleszkedtem. A csapattársakkal ma is tartjuk a kapcsolatot.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Ahogy már említettem, mindent lépések után. Először is remélem, hogy az egészségem minél tovább kitart, továbbá sokat tudjak segíteni a csapatomnak, akárhol is fogok játszani. Idővel szeretném magam kipróbálni külföldön is.

Van kedvenc klubod és bajnokságod?

Gyerekkoromtól a Manchester United és persze a kiszámíthatatlan angol Premier League.

Borítókép: fcnitra.com