Exkluzív interjú: Kalmár Zsolt a DAC-ról, Lipcséről és Dániáról is nyilatkozott

By
Updated: august 17, 2017

Bombaként robbant a hír, miszerint az RB Lipcse és a magyar válogatott középpályása Dunaszerdahelyre érkezik. Korábban nem volt arra példa, hogy egy elismert nemzetközi bajnokságból és főleg a német Bundesligából érkezzen fiatal tehetség a DAC csapatához, ebben is áttörés történt a klub életében. Kalmár Zsolt az ETO neveltjeként került az RB Lipcse csapatához, ahonnét kölcsönben a másodosztályú FSV Frankfurt majd később a dán Bröndby csapatához került. A 22 éves középpályás az évad végéig erősíti a DAC csapatát, mellyel nagy célokra tör. Az MLSZ 2013/2014-es idény Év felfedezettjével beszélgettünk.

Hogy jött a DAC ajánlata?

A Bröndbynél beszéltem a vezetőséggel és az edzővel, és arra a megállapításra jutottunk, hogy nem kapnék sok játéklehetőséget, ezért váltottam. Úgy érzem, nem voltak eléggé korrektek velem, mert már elkezdődött a bajnokság, másol a felkészülések közepe zajlott, így nehéz volt csapatot találni. Olyan klubot szerettem volna, ahol több játéklehetőséget kapok. Megkeresett a DAC és elfogadtam az ajánlatát. Remélem, hogy a csapattal sikeres tudok lenni.

Sokat gondolkodtál a dunaszerdahelyi ajánlaton?

Nagyon sokat gondolkodtam rajta, beszéltem Mervó Bencével és Vida Kristopherrel is, hogy milyenek a körülmények, milyen iramú a bajnokság. Sok pozitívumot mondtak, ezért is választottam a DAC-ot és 10 hónap kölcsönjátékra jöttem.

Kaptál információkat az akadémiáról, a stadionról és a szurkolókról?

Sokat hallottam róla, hogy épül az akadémia, sok pálya lesz, továbbá a stadion és a hangulat fantasztikus. Úgy érzem, jó helyre kerültem, már csak remek teljesítményt kell letenni az asztalra. Láttam videókat az interneten, például a Slovan elleni mérkőzést. Még a videón keresztül is fantasztikus érzés volt. A csapatnak remek szurkolói vannak, remélem, ki tudjuk őket szolgálni.

Mekkora ugrás volt 2014-ben az ETO csapatából Lipcsébe szerződni?

Nagyon nagy ugrás volt számomra, hiszen a Bundesliga 2-be kerültem és más filozófiát, más közeget kellett megszoknom. Ez pár hónapba bele is telt, de sokat fejlődtem. Sajnos ott sem kaptam sok játéklehetőséget és tovább kellett lépnem. Remélem, meg találom a helyemet és meg tudom mutatni, hogy mit tudok.

Hátrány lett számodra, hogy a Lipcse feljutott az élvonalba?

Sok lehetőséget kaptam a másodosztályban, de nem folyamatosan. Néha játszottam, néha nem. Örültem, hogy a csapat felkerült a Bundesligába, hiszen minden játékos álma egy top bajnokságban játszani. Ez viszont egy nagyon gyorsan növekvő klub, sok játékost több millió euróért igazoltak. A csapatban nagy volt a konkurencia, de még két éves szerződésem van Lipcsében. Most itt kell jól teljesítményt nyújtanom és jövőre ott kezdem a felkészülést. Nem lesz könnyű dolgom, de úgy érzem, sok van bennem.

Lipcséből az FSV Frankfurt csapatába kerültél. Hogy alakult ez a kölcsönjáték?

Ott is jól éreztem magam, jól indult a bajnokság, két győzelemmel és egy döntetlennel kezdtünk, de ezután a csapat gödörbe került és a bajnokság végéig kitartott. Végül kiestünk, ezért ez nem egy szép emlék, de egy karrier során ilyen is megtörténhet.

Ezután jött Dánia és a Bröndby.

Dániát is azért választottam, mert sokat beszélgettem Bódog Tamással és ő javasolta, hogy oda igazoljak. Eleinte sokat játszottam, de egy válogatott mérkőzés után már keveset. Nem is értettem az edző döntését, nem nagyon indokolták meg a mellőzésemet. Utána az edző nem számított rám, ami meglepett, most viszont már itt vagyok.

Hogy jellemeznéd a dán bajnokságot?

Nem egy kreatív bajnokság. Van 1-2 csapat, amely próbál focizni, de inkább fizikai erő dominál, sok párharccal. Úgy gondolom, a szlovák is hasonló bajnokság, mi viszont próbálunk látványos futballt játszani.

Voltak ajánlataid a magyar bajnokságból?

Több lehetőségem volt Magyarországról, konkrétan a Diósgyőr és Bódog Tamás szeretett volna szerződtetni. Úgy gondoltam, még nem akarok hazatérni, kipróbálom a szlovák ligát. Remélem, itt sikert tudok elérni.

A Slovan ellen be is mutatkoztál, idegenben tapasztalhattad meg a DAC szurkolókat.

A közönség fantasztikus volt, kiváló hangulatot teremtettek, rengetegen elkísértek bennünket. Le a kalappal a szurkolók előtt. De úgy gondolom, a Slovan elleni mérkőzés nagyon jó iramú találkozó volt. Voltak helyzeteink, megnyerhettünk volna a mérkőzést, de idegenben egy Slovan ellen a döntetlen is elfogadató.

Fotó: FC DAC

Milyen edzőnek találod Marco Rossit?

Sok taktikai edzésünk van, sok elképzelés van a fejében. Úgy érzem, hogy egy nagyon jó edző, emberileg is jól bánik a játékosokkal és remélem ez majd a pályán is megmutatkozik.

Mivel lennél elégedett a bajnokság végén?

Szeretnénk az első háromban végezni, egyénileg pedig szeretnék minél több percet játszani és kimagasló teljesítményt nyújtani.

Hogy érzed magad a csapatban?

Nagyon jól érzem magam, Kristopher és Bence sokat segít, de a csapatkapitányunk is nagyon rendes. Próbálom a többi játékost is megismerni, hiszen sok új csapattársam van. Úgy érzem, jól haladok a beilleszkedéssel.

Milyen érzés úgy légiósnak lenni, hogy valójában otthon vagy, mert itt mindenki magyar?

Első alkalommal fura is volt, amikor az üzletbe mentem, nem is tudtam, hogy szólítsam meg az eladót. Mindenki nagyon kedves velem, sokan jönnek oda hozzám társalogni.

Egykori ETO játékosként hogy érintett a klub csődje és kizárása?

Úgy gondolom, ez mindenkit nagyon lesújtóan érintett, hiszen egy nagy múltú klub került ilyen helyzetbe. Remélem, minél előbb visszajutnak az NBI-be.