Exkluzív interjú: Michelisz Norbert új csapatáról és az esélyekről nyilatkozott

By
Updated: apríl 19, 2016

Ismét WTCC futam zajlott a Slovakia Ringen, ahol az egyik legfelkapottabb pilóta a Honda gyári csapatában szereplő Michelisz Norbert volt. A magyar versenyző a vasárnapi futamok előtt nyilatkozott honlapunknak.

Tavaly elmondtad, ha jönne egy gyári ajánlat, megfontolnád. Mennyit gondolkodtál a Honda ajánlata felett?

Nagyon sokat gondolkodtam rajta. Nem annyira egyszerű helyzet, mint amilyennek sokan kívülről látják. A Zengő Motorsporttal sokszor bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk egy gyári csapat szintjén teljesíteni, ugyanakkor nagyon összenőttünk. Tíz évet töltöttünk együtt, olyan volt számomra a csapat, mint egy második család. De úgy éreztem, hogy ez egy olyan lehetőség az élettől, amely nem biztos, hogy még egyszer jön. Csak érzelmi alapon nem utasíthatom el. Éreztem, hogy abban az esetben ha van egy ajánlat, az a helyes ha elfogadom, de nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést.

Figyeled még a Zengő Motorsport csapatát?

Természetesen. Mindent azért nem tudtam róluk, de figyelemmel kísértem, hogy mi történik a csapatnál. Az edzések után nem csak azt nézem meg, hogy mi hol állunk, hanem hogy miképp teljesítettek a Zengő autói. Valószínűleg ez még így is lesz. Fontos nekem, hogy jól menjen a soruk és jól szerepeljenek. Sok ember van a csapatnál, akiket nagyon szeretek és régóta ismerem őket.

Mi minden változott az életedben, hogy gyári pilóta lettél?

Az év első négy hónapja sokkal sűrűbb volt, mint tavaly. Ez összefüggött azzal, hogy szerencsére sokat teszteltem, Olaszországban voltam kint a gyári csapatnál is. Összességében kevesebb időt töltöttem Magyarországon, mint korábban. A versenyhétvégéken percre pontosan be van táblázva az időbeosztásom, ami azt jelenti, hogy egy megadott időtervet követünk minden nap. Tavaly egy kicsit spontán volt, ahogy történtek a dolgok.

 Miczelisz_Honda1

Pilóta szempontból mi változott?

Összességében a legfontosabb az, hogy sokkal több lehetőségen van tesztelni. Idén például hét napot mentem az autóval az első versenyhétvége előtt, ami nagyjából 4-5 verseny-hétvégi kilométert jelent,mielőtt elkezdődött a szezon. Versenyző számára ez hatalmas segítség és előrelépés. A versenyhétvégéken a gyári háttér, az alkatrész ellátás más. Nem kell figyelni, hogy épp törik az autó, mekkora költség ez a csapatnak, van-e alkatrész a készleten vagy nincs. Versenyző szempontból egyszerűbb dolgom van a gyári autóval versenyezni. Sokkal természetesebben mozog az autó és nem azon gondolkodom, hogy egy kétes szituációnál összejön-e az előzés vagy nem, és mi történik a csapat költségvetésével a következő hétvégéken.

Milyen a kapcsolatod a csapattársaiddal?

Nagyon jó, egyenlőre. Mindkettő nagyon jó figura. Rob Huffot hat éve ismerem, nagyon jó fej, laza, vicces. Thiago Monteiro hasonlóan jó fej. Őt egy kicsit közelebbről ismerem, mert az elmúlt három évben egy márkának vezettünk és sok esemény volt, ahol másról is tudtunk beszélgetni, mint a versenyzésről és szimpatikus arcát ismertem meg. Nagyon jó a viszony, de ugyanakkor azt is látni kell, hogy egyszerű helyzetben vagyok. Jó a mi autónk, tavalyhoz képest fejlődtünk. Nagyon rossz ezt kimondanom, de nem egymást kell megelőznünk a világbajnoki címért. Amint a miénk lesz a legjobb autó, nehezebb lesz jóban maradni egymással, mert élesebb ellenfelei leszünk egymásnak.

Hogy látod a Honda idei esélyeit?

Idén is nagy valószínűséggel a Citroën nyeri a világbajnokságot. Egyelőre nem egy reális képet látunk az erőviszonyokról. A Citroën 80 kilóval nehezebb mindenki másnál, ami azért nagy hendikep. Látszik, hogy mennyire jó munkát végeztek. Pole pozíció és győzelem is összejött számukra. A Hungaroringen kiegyenlítődnek a súlyviszonyok és a Citroën dominancia 1-1 versenyhétvégén vissza fog térni. Ugyanakkor lesz olyan hétvége, amikor meg lehetne  nehezíteni a dolgaikat. A pontösszesítésben a Citroën két gyári versenyzője lehet az első helyen.

Mivel lennél elégedett a bajnokság végén?

Szeretnék minél előbb futamot nyerni. Versenyzőként a futamgyőzelmek a legfontosabbak számomra . Az év végén pedig szeretném a legjobb Hondásként zárni az összesítést. Nehéz dolgom van ilyen csapattársak ellen, de ha jól kijön a lépés, én is kiegyensúlyozottan tudok teljesíteni. Erre lehet reális esélyem.

Michelisz_Honda2

Nagyobb nyomás nehezedik rád a csapat részéről?

Nem. Saját magamra helyezek nagyobb nyomást, mert érzem, hogy kívülről is nagyobb a figyelem, mindenki sokat vár tőlem a gyári háttér miatt. Ez azért rám is átgyűrűzik. A csapaton belül a döntéshozók egyáltalán nem helyeznek rám nyomást. Így volt ez az Zengő Motorsportnál is, Zengő Zoli sem olyan típus volt, hogy ostorral hajtott, hogy dobogón kell végezni. A döntéshozók tudják, nem kell minden hétvégén elmondani, hogy dobogóra kell állni. Tudják, olyan kaliberű versenyzők vannak a csapatnál, akik maximalisták.

Hogy néz ki egy pilóta hete?

Vegyük például a Slovakia Ringen zajló verseny hetét. Csütörtökön hajnali háromkor keltem, Pozsonyban volt egy élő televíziós reggeli műsor 6 órakor. Visszajöttem a pályára, volt egy háromórás megbeszélés a versenymérnökkel, előkészítettük a napot. Ezután a WTCC kisbusza elvitt Pozsonyba egy sajtótájékoztatóra, és este felé értünk vissza a pályára. Általában, amikor még nem érkezek meg a versenyhétvégére, akkor minden reggel az edzőteremben kezdek, 8-tól 10-11 óráig. Ha nem edzek, akkor Magyarországon egy reggeli élőműsorban veszek részt. Ezt leszámítva az időm nagy része március közepéig azzal telt, hogy otthon megterveztem az év közbeni utazásaimat. Nem volt olyan hét, amikor ne kellett volna külföldre utaznom tesztek vagy a gyári csapat látogatása miatt. A Hungaroring közeledtével otthon is egyre nagyobb az érdeklődés. A Slovakia Ring hetén több mint 13 újság vagy online felületnek adtam interjút, volt 2 televíziós felvétel és két rendezvény. Amikor pedig otthon vagyok, akkor a feleségemmel igyekszem értékes időt tölteni, vagy telemetriát elemzek a korábbi tesztekről.

Hogy érzed magad a Slovakia Ringen?

Nagyon jól! Az egyik kedvenc versenypályám, ezt mindig elmondom. A vonalvezetés az egyik legjobb a naptárban. Ilyen szurkolótábor mellett pedig nagyon jó versenyezni. Tudom, hogy nagyon sokan szurkolnak nekem Szlovákiában is és sokan jönnek Magyarországról is. Ez olyan számomra, mint egy második hazai verseny, nagyon élvezem.

A Hungaroringen más célod nem is lehet, mint a győzelem.

Nehéz lesz. A súlykompenzációs rendszer a harmadik héttől lép életbe, nehéz dolgunk lesz futamot nyerni. A Slovakia Ring után ha kapunk 50-60 akár 80 kilót az autóba, körönként 1-1,5 másodperccel lassabbak leszünk. A Hungaroring technikás pálya, nehéz előzni. Ha minden úgy alakul, ahogy elterveztük, akkor a mi autónk lesz a legnehezebb Mogyoródon. A legnehezebb autóval pedig nehéz lesz dobogóért és győzelemért harcolni. Bármennyire rossz ezt kimondani, a realitás egyelőre ezt mutatja.

pixbox_kertesz_ladislav

https://www.facebook.com/events/828403835283370