Véget ér az STK Somorja és a Fluminense együttműködése

By
Updated: máj 28, 2019

Lezárul egy korszak a somorjai futballklub életében, ugyanis megszűnik a brazil Fluminense együttesével kötött megállapodás. A 2015 nyarán indult projekt keretén belül több brazil játékos érkezett Somorjára, a Fluminense pedig részesedést is vásárolt az együttesben. Az anyaegyesület viszont problémákba ütközött, így megszűnt a közös együttműködés.

„Ezt a szezont gyakorlatilag a Fluminense támogatása nélkül teljesítettük. Ugyan jelenleg négy játékos is van a keretben, akik a Fluminensétől jöttek, de a brazil klub még az ő fizetésüket sem állja, és semmi másból nem veszi ki a részét. Múlt év júliusában járt itt utoljára a Fluminense egyik vezetője, aki az egész klubért felelős. Azóta a brazil fél kommunikációja a nullára csökkent, annak ellenére, hogy ősszel kétszer is Brazíliában jártunk, hogy valamilyen megoldást találjunk a kialakult helyzetre. Szóval a nyáron, nem sokkal a szezon kezdete után, gyakorlatilag elengedték az egész projektet, s januárban, a tavaszi szezon végével jogilag is felmondták a megállapodást katasztrofális anyagi helyzetükre hivatkozva. Annak ellenére, hogy felelősek voltak, sőt gyakorlatilag a szezon végéig ők a felelősek az A csapat működéséért, ehhez sem anyagilag, sem menedzseri szinten nem járultak hozzá. Az, hogy a klub augusztus óta működik, hogy befejeztük a II. liga küzdelmeit, hogy bennmaradtunk, s tettük mindezt úgy, hogy a játékosoknak sem tartozunk, csak pár ember, vezető, tulajdonos érdeme, akik gyorsan reagáltak a kialakult krízishelyzetre, melyet az eddigi partnerünk idézett elő.” – nyilatkozta a klub honlapjának Csutora Norbert többségi tulajdonos, aki a somorjai klub jövőjéről is szót ejtett.

„Az együttműködés nyáron ér véget. A klub vezetése már több hónapja intenzíven keresi azokat a partnereket, akik segíthetnének abban, hogy megmaradjon a II. liga Somorján. Reméljük, hogy találunk néhányat és az új szezont is a II. ligában kezdhetjük, hiszen ez a tavasz jó példa arra, hogy képesek vagyunk jól csinálni a dolgunkat még a nehezebb körülmények ellenére is. De itt nemcsak az A csapatról van szó. Nálunk az ifjúság nevelése is jól működik, aminek köszönhetően az ifi csapataink jelenleg a II. ligás bajnokság első felében tanyáznak. Az idősebb diákok a bajnokság vége felé az első helyen állnak, és megnyerhetik a II. ligát. Ilyen eredményt még soha nem ért el ez a korosztály a története során. A fiatalok nevelése működik, és javul az U14, U13, U12, U11-es kategóriákban is. A B csapat, ahol lehetőséget adunk fiatal játékosainknak, hogy szokják a felnőtt futballt, vezeti a járási bajnokságot, így sorozatban másodszor is feljuthat. Egy következő projekt során pályánk füvét szeretnénk kicserélni, és az egész játékteret úgy módosítani, hogy az közelebb legyen a szurkolókhoz. A munkálatok hétfőn kezdődnek. Azért küzdünk, hogy a klubot magas szinten tartsuk és folyamatosan fejlesszük. Most már csak anyagilag kell bebiztosítani a klub működését.“

Fotó: Őry Tibor