Megindul a megszorítások lavinája a Fortuna ligában?

By
Updated: marec 31, 2020

Nem mindennapi döntést hozott meg a Fortuna ligában szereplő Zsolna, amely a fizetéscsökkentést elutasító játékosoknak felmondott, majd felszámolás alá helyezte a futballklubot. Mit okozhat ez a döntés? A többi klub is hasonló sorsra juthat.

A koronavírus miatt esik a gazdaság, csökkennek a bevételek, munkahelyek szűnnek meg. A cégtulajdonosok spórolnak, keresik az utat a vállalkozások megmentésére. Köszönhetően a futball és a sport „fantasztikus“ támogatottságának Szlovákiában, a Fortuna liga csapatai többségében egy tulajdonostól függenek. Végignézve az élvonal csapatait, az összes egy tulajdonossal rendelkezik, amely pénzét és idejét fektette klubjába. Mivel a bajnokság szünetel, a csapatoknak nincsenek bevételei, viszont alkalmazottai és ezzel együtt kiadásai igen. Az összes tulajdonos vagyona és bevétele vállalkozásától függ, ha pedig a koronavírus miatt hosszabb ideig tarthat a gazdasági visszaesés, azt mindenki megérzi.

Mivel futball híján a csapatoknak nincs bevételük, így a közeljövőben a játékosok is változásokra számíthatnak. Az első lépést már a zsolnaiak megtették, akik 80 százalékos fizetéscsökkentést javasoltak, ezt viszont a játékosok nem fogadták el. Már a Nagyszombat is jelezte, csökkentés várható a csapatnál. A világfutballban is megjelent a fizetéscsökkentés. A Barcelona játékosai 70 százalékos csökkentésben egyeztek meg, míg a Juventusnál a játékosok lemondtak négyhavi bérükről. Ezzel jelentős tehertől mentesítették klubjaikat, ráadásul biztosították a klub alkalmazottainak bérét, ők ugyanis jóval kevesebbet keresnek egy átlagos labdarúgónál.

A Fortuna liga csapatai így sem bővelkednek az anyagiakban, az alsóházi csapatok éves költségvetése nem éri el az 1 millió eurót. Hasonló problémát jelentett a második ligában szereplő Bártfa, melynek tulajdonosa szintén anyagi gondokkal küszködik. Hogy mi várható a továbbiakban az élvonalban, egyelőre kérdéses, de a megszorítások mindenkit utolérnek.