Hamarosan megjelenik Novota János életrajza

By
Updated: november 21, 2021

A Jani, a Jani, a Novota Jani! Tíz-tizenkét évvel ezelőtt ez a rigmus gyakran zúgott a DAC-stadionban.

A taksonyi származású Novota János pályafutásának magasságait és mélységeit is megismerhetik azok, akik kézbe veszik a DAC és a bécsi Rapid egykori kapusának most megjelenő életrajzát. A 204 oldalas kötet szerzője Bőd Titanilla, aki újságíróként hosszú éveken át követte Novota pályafutását.
A könyvben Novota János rendkívül őszintén vall karrierje fordulópontjairól, nyíltan beszél a ballépéseiről is és érzékletesen festi le a legnagyobb sikereket.
Kiderül belőle, milyen nehézségekkel kellett Novotának megbirkóznia fiatalon, hogyan tudott kimászni abból a slamasztikából, amibe egy elhamarkodott döntés miatt került, hogyan élte meg a szenci kupamenetelést és azokat a varázslatos hónapokat, amikor „a futball hazatért“ Dunaszerdahelyre, és az is, mikor érezte igazságtalannak a kritikus szurkolói megjegyzéseket.
A DAC-drukkerek feleleveníthetik az előző tulajdonos alatti hírhedt korszakot egy játékos szemszögéből is. Azt is megtudhatják, mit él át egy futballista, amikor életében először külföldre igazol (ahol még csak el sem tudja olvasni a szerződését, mert egy másik ábécével írták), és hogyan csapódik le mindez a magánéletére, milyen szempontokat kell mérlegelni klubváltáskor, és megbánt-e esetleg valamit.

Novota többször úgy fogalmaz, hogy a bécsi Rapidba igazolva tapasztalta meg, hogyan is működik egy futballklub Nyugat-Európában – a különbség az olvasók számára is szembetűnő lesz.
Nem maradhatott ki a kötetből a 2016-os Európa-bajnokság sem, ahol Novota János a szlovák válogatott harmadik számú kapusaként vett részt.
„Bízom benne, hogy ez történet széles rétegeket meg tud szólítani. A fiatal focisták egy élő példán láthatják, hogy a kitartás és az eltökéltség sok esetben fontosabb, mint a tehetség, a focidrukkerek pedig rádöbbenhetnek, hogy egy futballista élete nem csak a csillogásról és a tapsviharról szól, hanem sokszor az átlagember számára elképzelhetetlen nyomásról és elvárásokról. Reményeim szerint még azoknak is érdekes lehet a könyv, akiket annyira nem köt le egy-egy meccs, hiszen ez egy nagyon izgalmas, inspiráló élettörténet, drámai fordulatokkal és felemelő pillanatokkal” – mondta a könyv szerzője, Bőd Titanilla.

Novota Jánosnak 2018-ban váratlanul kellett befejeznie a pályafutását egy egészségügyi probléma miatt. „Nem volt hivatalos búcsúmeccsem, sem más lezárása a karrieremnek, így én úgy érzem, ezzel a könyvvel lett kerek ez a történet” – fogalmazott az egykori kapus.

A Novota című könyv november 23-án jelenik meg a Madách Egyesület gondozásában.

https://www.facebook.com/events/828403835283370