Oravec: A Philadelphiánál minden még magasabb szinten van!

By
Updated: január 21, 2020

Matej Oravec lett az első olyan játékos, aki egyenesen a Fortuna ligából igazolt az amerikai MLS bajnokságba. A 21 éves játékos a Philadelphia Union együtteséhez igazolt, így fél év után távozott Dunaszerdahelyről. Az átigazolás részleteiről a Šport napilapnak nyilatkozott.

Mi a véleménye a klubváltásról?

Az elején nagyon meg voltam lepődve, hogy a Philadelphia Union érdeklődik irántam. Folyamatosan kezdtem elhinni, hogy az egész átigazolás létrejöhet, a végén pedig nagyon boldog vagyok.

Gondolta volna, amikor a DAC csapatához igazolt, hogy ilyen gyorsan külföldre kerül?

Biztosan nem. Három éves szerződést kötöttem Dunaszerdahelyen, azt hittem, hogy legalább 1-2 évet itt maradok, és csak utána fogok tudni továbblépni. Az amerikai átigazolás nagy örömet okoz.

Mikor jöttek az első puhatolózások?

Már akkor, amikor Nagyszombatból Zólyombrézóba kerültem, tehát egy éve télen. A menedzsereim említettek egy lehetőséget, főleg arról beszélgettünk, el tudnám-e képzelni, hogy a jövőben az amerikai bajnokságban folytassam. Pozitívan reagáltam, azonnal mondtam, hogy remek lenne. Amerikát egy különleges országnak tartom, várom az ottani életet.

Hogy folytak a tárgyalások?

Az ősz folyamán intenzívek lettek a tárgyalások, de nem gondoltam, hogy az első álom átigazolás létre is jön. Decemberben a szünet alatt ismét jelentkeztek a menedzserek, és egyenesen a Philadelphia Union igazgatójával, Ernst Tannerrral  közvetítettek egy találkozót. Eljött Nagyszombatba, és egy kávé mellett beszélgettünk. Hatalmas benyomást tett rám, megértettem, hogy nem véletlenül tett meg ekkora utat. Néhány nappal később már a szerződés részleteit egyeztettük.

Miről beszélgettek az igazgatóval?

A klubról, a működéséről, a szurkolókról. Személyesen meghívott a párommal együtt Philadelphiába, kifizették a repülőjegyeket és a szállást öt napra. Megmutatták a klub körülményeit és a stadiont. Már amikor Dunaszerdahelyre kerültem, akkor is leesett az állam, amikor megláttam a 12 edzőpályát. Amerikában viszont elvesztettem a szavam, itt még egy szinttel magasabban van minden.

Mire gondol pontosan?

Az egész komplexum felszerelése. Például van egy edzőpálya, amelynek mérete négy futballpályát tesz ki. Vagy a „treadmill“ – futószalag a vízben, ilyen még a saját szememmel nem láttam, illetve további segédeszközök, amiket csak a televízióban láttam, amikor a világ legjobb csapatainak felkészülését láttam.

Hogy zajlottak a tárgyalások?

A részlegeket Branislav Jašurek tárgyalta. Velem főleg a csapatban betöltött szerepemről egyeztettünk. Védekező középpályás posztra igazoltak, de tudják, hogy játszhatok a védelem közepén és a jobb oldalán. Részletesen figyeltek, fel voltak készülve. A hozzáállásukkal megnyertek.

Védekező középpályás posztra Peter Hyballa tette át. Milyen edző volt?

Nagyra értékelem mint edzőt és mint embert. Számomra az egyik legjobb volt. Kicsit a nagyszombati El Maestrora emlékeztetett. A mérkőzésekre való felkészülése részletes volt és a német precizitás jegyében telt. Hyballa nagy hangsúlyt fektetett a támadásra, kiváló kapcsolata volt a játékosokkal.