Marić: Elérhető lesz az európai álom

By
Updated: jún 1, 2016

Befejezte dunaszerdahelyi misszióját Tomislav Maric, munkáját a klub korábbi sportigazgatója, Németh Krisztián veszi át. A DAC távozó edzője a Sport napilapnak értékelte az elmúlt időszakot.

Mikor tudta meg, hogy távozik a DAC-tól? Hogy reagált?

A tulajdonossal, több alkalommal is beszélgettünk a jövőről. Ezek nyílt beszélgetések voltak, melyek során megtudtam, hogy különböző nézeteink vannak a klub működéséről. Az a fontos, hogy őszinték voltunk egymáshoz. Ezért azt mondtam, hogy az lesz a legjobb, ha a közös munkát – a klub érdekében – befejezzük. Minden korrekt és tisztességes volt, köszönöm a tulajdonos bizalmát.

Télen 2017 nyaráig hosszabbított Önnel a klub. Mégis, mi miatt történt a szakítás?

Ahogy mondtam, arra a következtetésre jutottam, hogy különböző utakat láttunk az együttműködés folytatásában. De ez így van jól. Izgalmas másfél év volt, nagyon sokat tanultam. Csak a legjobbakat kívánom a klubnak, továbbá azt, ha még professzionálisabb lesz, elérhető lesz az álom az európai kupákról.

Mennyire befolyásolta a csapat eredményeit a sok sérülés?

Az utolsó hetekben fontos szerepe volt. A klubon belül mindenki tisztában volt azzal, hogy ha bizonyos játékosok hosszú távon hiányoznak, problémáink lehetnek. Ezek ellenére őszintén be kell vallanom, hogy az eredmények csalódást okoztak.

Miért nem használta ki jobban az akadémiáról érkező játékosokat a légiósok helyett?

A játékoskeret fiatalításának kérdése egész évad során foglalkoztatott bennünket. Ha összehasonlítjuk az idei és a tavalyi csapatot, nagy változásokat hajtottunk végre. Ezt anélkül tettük, hogy radikálisan visszaestünk volna a tabellán. Ami az akadémiáról érkező fiatal játékosokat illeti, nem osztom azt a nézetet, ami szerint a fiatalokat úgy dobjuk a mély vízbe, hogy „meglátjuk, mi lesz“. Sok fiatalnak időre van szüksége a felnőtt futballba való átmenethez. Ezt az időt meg kell kapniuk, az ő érdekükben. Az elmúlt hetekben megmutatkozott, hogy a keretben fontos a játékosok megfelelő összetétele. Az idősebbek tapasztalata jól jött volna.

Az elmúlt évad során mivel volt elégedett?

Megfiatalítottuk a csapatot. A Slovanon kívül az összes élcsapatot legyőztük és a sérülésekig jó idényünk volt. Közel álltunk a negyedik helyhez és játékban is fejlődtünk.

Mely döntéseket sajnál?

Még ha a saját utamat is szerettem volna járni, mindenki követ el hibákat. Biztosan nagyobb hangsúlyt fektettem volna, hogy professzionálisabb legyen a klub, de ez egy olyan döntés, amit magának a klubnak kell meghozni.

Forrás: Sport napilap

pixbox_kertesz_ladislav

https://www.facebook.com/events/828403835283370