Cél az első hat, fiatalokkal erősödött a DAC csapata

By
Updated: február 14, 2018

Az új MOL Aréna sajtóközpontjában került sor a DAC tavaszi idény előtti sajtótájékoztatójára, melyen a klub céljait és a játékoskeretét a Jan Van Daele sportigazgató, Marco Rossi vezetőedző, Marin Ljubičić csapatkapitány és Németh Krisztián az akadémia menedzsere mutatta be.

Az elmúlt 24 év legjobb őszi idényét produkálta a DAC, a sárga-kékek a negyedik helyen teleltek. Nagy érdekelődés mutatkozik a szurkolók részéről, ugyanis a tavaszi idényre 3115 bérlet fogyott el.

„Jelenleg tartjuk az idény előtti célunkat, az első hatban vagyunk. Megérdemeltem vagyunk a negyedik helyen, nem raboltunk pontokat, mindet megérdemelten szereztük. A negyedik hely tudatával vágtunk neki az átigazolási időszaknak. Szükség volt megerősíteni a hátvédsorunkat, Huk, Šatka és Ljubičić az összes mérkőzést végigjátszotta. Érkezett Timotej Záhumenský, aki csaknem 30 mérkőzést játszott. Megmutatta, hogy karakteres játékos és remek a hozzáállása, csapatunk erőssége lesz. Koné a svéd Djurgardentől érkezett, ahol nem kapott sok lehetőséget. A középpályán kreatív játékossal akartunk erősíteni, érkezett Christián Herc, aki szlovákiai, de az angol futball neveltje. Eperjesről visszahvítuk Roland Černákot, aki fiatal, tehetséges. A hátsó ajtón távozott, de az első ajtón jött vissza. Elsődleges célunk, hogy az első hatban végezzünk, ezért jelenleg az első három tavaszi mérkőzésre összpontosítunk. Vasárnap Szenyice vár ránk, nehéz mérkőzésre van kilátás, sok változás történt ellenfelünknél. Utána két hazai mérkőzés vár ránk, reméljük szurkolóinkkal közösen győzelmet ünnepelhetünk. Az erősítések és a változások a klub filozófiájának megfelelően alakultak. A téli felkészülés alatt volt lehetőség, hogy új játékrendszeren dolgozzunk. A tavaszi idény előtt optimisták vagyunk.“ – zárta értékelőjét a sportigazgató Jan Van Daele.

Január 10-én kezdte a téli felkészülést a DAC, az első két hétben hazai környezetben folytak az edzések. Január 26. és február 7. között a törökországi Belekben készült Marco Rossi legénysége. A felkészülés alatt nyolc mérkőzésre került sor, melyen négy győzelem, egy döntetlen és három vereség született. Az olasz tréner új játékrendszeren dolgozott az edzői stábbal. „Nagyjából egy hónapja kezdtük a felkészülést, a mérkőzéseken kívül az edzéseken is nagyon sokat dolgoztunk. Ezúttal több időnk volt, nyáron a válogatott szereplések miatt kevesebb lehetőségünk volt. A felkészülés alatt többnyire a játékrendszeren dolgoztunk. A csapat különböző játékrendszerben is képes játszani, 3 vagy akár 5 védős rendszerben. Ez nagyon fontos, mert a bajnokságban egy mérkőzés se kezdődik és végződik ugyan azzal a rendszerrel. Ami az újakat illeti, ha eddig fiatal csapatunk volt, ezután már a bajnokság legfiatalabb keretével fogunk rendelkezni. Ljubičić, Davis és Pačindán kívül mindenki fiatal, akiknek időre van szükségük. De ez a klub filozófiája. A fő célunk, hogy az első hatban zárjunk, ezért már Szenyicére koncentrálunk.“

Marin Ljubičić szerint az újak remekül beépültek és már várják az első tavaszi mérkőzést. „A téli felkészülés mindig nehéz, de jó mérkőzéseket játszottunk. Vártuk az törökországi edzőtábort, ahol mindig erős ellenfelekkel mérkőzünk. Már a Szenyice elleni mérkőzésre készülünk, és bízom a csapatban. Remélem, a tavaszi idény olyan jó lesz, mint tavaly volt, ugyanis a tavasz a DAC számára mindig jobb.“

Egyre komolyabb ütemben halad a DAC Akadémián folytatott munka, a fiatalok egyre jobb eredményeket érnek el. „Világszintű körülmények uralkodnak a DAC Akadémián. Van 7 pályánk és 3 speciális pályánk. Ebben az évben nyílik egy kisebb stadion, melyen az összes korosztályos csapat a hazai mérkőzéseit fogja játszani. Az U17-es csapatunk történelmi eredményt ért el, ugyanis télen, a tabella élén végzett. Folyamatosan kapjuk a meghívókat a válogatottba és megnyitottuk a regionális projekteket, szeretnénk beindítani a régiót. Együttműködünk Komárommal, jelenleg négy játékosunk – Mészáros, Nagy, Špiriak, Domonkos – fog segíteni a második ligás csapatnak.“ – vázolta fel a fiatalokkal végzett munkát Németh Krisztián, az ifjúság menedzsere.

A DAC első tavaszi mérkőzésére február 18-án vasárnap kerül sor, a sárga-kékek Szenyicére utaznak.

Téli játékos mozgások:

Érkezők: Timotej Záhumenský (Aranyosmarót), Souleymane Koné (Djurgårdens IF, kölcsönbe), Christián Herc (Wolwerhampton, kölcsönbe), Černák (Eperjes, kölcsönből vissza), Martin Jedlička (Mladá Boleslav, kölcsönbe)

Távozók: Tomáš Malec (Žalgiris Vilnius), Branislav Ľupták (szerződés vége), Ashiru (Brünn, kölcsönjáték vége), Mészáros András, Domonkos Kristóf, Dominik Špiriak (mindkettő Komárom, kölcsönbe)

A DAC játékoskerete:

Kapusok: Patrik Macej, Matej Slávik, Martin Jedlička, Benjamin Száraz

Hátvédek: Tomáš Huk, Souleymane Kone, Kristián Koštrna, Marko Živkovič, Eric Davis, Ľubomír Šatka, Timotej Záhumenský, Cesar Blackman

Középpályások: Marin Ljubičić, Simon Pambou, Vida Kristopher, Kalmár Zsolt, Christián Herc, Esmerald Aluku

Támadók: Roland Černák, Marko Divković, Mervó Bence, Lukáš Čmelík, Erik Pačinda