Nagyinterjú: A Forma-1 világáról a Williams magyar technikusával

By
Updated: apríl 6, 2020

A Hungaroring Magyar Nagydíj már hagyományos résztvevője a Forma-1 sorozatának, az elmúlt években viszont a magyar szakemberek is egyre fontos részévé váltak a motorsport világának. Az egyik legtapasztaltabb technikus a kisvárdai születésű Jánvári Zsolt, aki 2015-ben került a Forma-1-be, ahol először a Williams, majd a Haas istállónál tevékenykedett. 2020-tól ismét a Willias gárdájához igazolt, ahol az elektrotechnikai rendszeréért felel. Válaszaiból betekintést nyerhetünk a Forma-1 világába. 

Hogy jött az ötlet, hogy a Forma-1-ben dolgozzon?

Egyszerűen eldöntöttem, hogy a Forma-1-ben akarok dolgozni. Ha valaki megkérdezi, hogy hogy történt, azt szoktam mondani, hogy nincs ebben semmi tudomány, el kell dönteni és neki kell vágni.

Milyen út vezetett a Forma-1-ig?

Ez nagyon hosszú történet. Az autósportba véletlenül keveredtem bele, nem volt annyira tudatos. Egy munkahely váltás kapcsán jött össze, de mindig jókor voltam jó helyen. A tereprallivval kezdtem Magyarországon, megtetszett a sportág. Hat év tereprallizás után jött a döntés, hogy a Forma-1-be szeretnék eljutni. Akkoriban a válság után voltunk, nem mentek olyan jól a dolgok otthon. Nem mintha itthon nem találtam volna munkát, de 2010-ben elindultam Angliába. Először átlagos munkáim voltak, mint autóvillamossági technikus. Meg kellett tudnom, hogy mit kellett tudni a munkához. Voltam egy pár interjún, megtudtam, mi kell ehhez a munkához. Gyakorlatilag a kis csapatoktól kezdve indultam. A Hyunainál voltam a WRC csapatnál, majd később a McLarenhez kerültem, ahol a GT programban dolgoztam 2,5 évig. Ez alapozta meg az egészet. Cégen belül próbáltam váltani a McLaren Forma-1-es csapatához, de nem sikerült, mert a helyemre nem lett volna ember. Ezen akadt meg a jelentkezésem. Jártam az interjúkat, az évek alatt már kialakult az ismeretség. A Williamsnél már harmadszor voltam interjún, amikor már úgy hívtak be megbeszélésre. A Support Team-hez kerültem, ez volt az első munkám.

Ha jól tudom, az elején nem a szakmai, hanem az angol nyelvi tudást kifogásolták.

Igen, ez is kellett hozzá. A Red Bullnál kerek-perec megmondták, hogy nagyon szép a történetem, de nem fognak felvenni. Angolul az interjú jól ment, de rádión kell beszélni, ami ugye nehezebb. Még a mai napig is szoktam izzadni, főleg amikor nyolcan beszélnek a rádióban és gyorsan kell dönteni.

A Support team nem járt a versenyekre?

Pontosan, ez a háttércsapat volt, ami a háttérmunkát intézi. Végzi a teszteket, a gyárban a dolgokat, de versenyezni nem járnak. Ők a támogató csapat, amely a háttérből végzik a munkát. Nem jártunk versenyre, csak tesztekre.

Hogy alakult a váltás a versenycsapat felé?

Megvan az útja, valójában elég egyenes az út a támogatói csapatból. Ha a nagy csapatból valaki nem folytatja tovább, akkor helyette, akit először megkérdeznek, az a support teamből van. Nálam ezt hamar lezavarták, három hónap után az versenycsapathoz raktak. Úgy voltak vele, hogy bedobnak a mélyvízbe és vagy kiúszok, vagy elsüllyedek. Egy kolléga súlyos beteg lett, akit operálni kellett, majd egy másik kolléga felmondott. Utána már felkértek, hogy maradjak állandóra a verseny csapatnál.

Mi mindennel foglalkozik a versenycsapatnál?

Mindennel, ami elektromos. Nagyon az alapoktól: a vezetékkötegek legyártása, karbantartása, szervizelése és egészen fel a telemetriáig. Minden, ami egyenáram, de az ipari árammal nem mi foglalkozunk. Hozzánk tartozik a kommunikáció, a telemetria, kalibrációk, szenzorok, vezérlők. A nagyobb kábelkötegeket külső beszállítók állítják össze. Erre nincs kapacitás, de nem is kell. A kisebb dolgokat viszont mi gyártjuk a gyárban.

Fontos része az autónak a kormány. Ez is Önhöz tartozik?

Persze, azt is mi csináljuk, a programozást és a szerkezetet is. Először megépül hat darab kormány, mert ennyit tartunk, utána a versenyeken kalibrálni és programozni kell. Azokat már mi csináljuk.

Milyen érzés volt, amikor először ment versenyre?

Elég vicces volt. Azt hiszem, egy szerda este volt, pakoltam össze a dolgaimat, akkor jött a support team vezetője. Kérdezte, mit csinálok a hétvégén, de akkor még nem tudtam, mert nem volt konkrét programom. Ő viszont már mondta, hogy tudja, mit fogok csinálni, megyek Ausztráliába. Az elején nehéz volt, de fel kellett hozzá nőni. Erre készültem nagyon sokáig. Volt 1-2 hosszú éjszakám, mire mindent megtanultam.

Sokat segített, hogy a Support teamnél dolgozott korábban?

Annyira sokat nem voltam ott, ugyanis három hónap után átraktak a versenycsapathoz. Épp hogy csak belekóstoltam, máris át lettem szervezve, de megoldottuk. Ha az egész életében valaki ezzel foglalkozik, már van valami fogalma, mire oda kerül. Voltak érdekes dolgok, amiket addig nem csináltam.

Hogy kell elképzelni egy versenyhétvégét?

Jó hosszú napjaink vannak. Reggel fél 7-7 körül kelünk, reggeli után indulunk a pályára. Hétfőtől csütörtökig van egy fajta folyamat, majd péntektől másképp működnek ismét a napok. Először megépítjük a garázst és az autót. Csütörtök délre kész kell mindennek lenni, ekkor indítjuk be az autót, megtörténik a gépátvétel. Ezek a napok annyira nem rosszak, este 8-9 felé végzünk. Pénteken reggel 6 órakor kezdünk, lemegy két szabadedzés és gyakorlatilag darabjaira szedjük az autót.

Erre miért van szükség?

A limitációk miatt. Meg van szabva, hogy hány motort, hány sebességváltót használhat egy csapat. Külön van motor a tesztelésre, és van külön a versenyzésre. A motoroknál az üzemmódok és az üzemidők meg vannak szabva, ez annyit jelent, hogy meg van adva, milyen teljesítményen mennyit mehet egy motor. Ha ezt elérjük, akkor azt már versenyen nem használjuk.

Mennyire lehet bírni ezeket a tempókat? Főleg a versenyhétvégéket?

Szerintem kétfajta ember van. Aki tudja ezt csinálni, és aki nem. Soha nem is stresszeltem rajta, de lehet ez a szerencsém. Volt olyan, hogy folyamatosan ellenőrzöm magam, de az is megtörtént, hogy valamit el is rontottam. De ezért ellenőrizünk mindent.

A hibáját miben lehet észrevenni? Például ha kiesik az autó?

Ha én valamit annyira elrontok, hogy verseny közben megálljon az autó, akkor másnap már nem dolgozom ott. Nagyon szigorú minden. Ha ilyen történik, nem kel gondolkodni a másnapon. A péntek-szombati napon a teszteléseket azért végezzük, mert mindennek tökéletesnek kell lennie. Mindent betegesen hatvanhatszor átellenőrzünk oda-vissza.

Milyen a kapcsolata a versenyzőkkel?

Nekem mindig nagyon jó. Ők az életüket bízzák ránk, ez pedig azt eredményezi, hogy remek a kapcsolatunk. Nekem eddig még csak és kizárólag pozitív tapasztalatom volt mindegyik pilótámmal. De hallottam már olyan sztorikat is, amikor a pilóták részéről nem volt meg a közvetlen kapcsolat.

Melyik pilótákkal dolgozott eddig?

Amikor kezdtem, akkor a Williamsnél a finn Valtteri Bottas, utána Felipe Massa tartozott hozzám. A Haas istállónál Roman Grosjean, az utolsó évben pedig Kevin Magnussen. Most egyelőre mindegyik pilótával dolgoztam, az első pár verseny után lettünk volna beosztva a versenyzők mellé, de ez sajnos most elmarad. Egyelőre mindhárommal dolgoztam, de hosszú távon még nem tudom, kinek az autóján leszek.

Hogy jött 2017-ben a Haas lehetősége?

Egyszerűen, megkerestek, elvállaltam. Nem volt rossz, de szakmailag nem találtam meg a számításomat. Nagyon jó két évet töltöttem náluk, de szakmailag nem az volt, amit vártam.

Milyen érzés volt, amikor először vett részt a Magyar Nagydíjon?

A mai napig meghatározó élmény az életemben. Pár éve még a televízióban néztem a versenyt, utána meg már ott vagyok lent a rajtrácson. Álmodoztam róla és egyszer csak ott vagyok. Ezt nagyon nehéz leírni.

Megesett, hogy segítséget vagy apró információkat kért Öntől a csapat, hogy előnybe kerüljenek a pályán?

Ilyen nem volt, ugyanis a csapatok mindent tudnak a pályákról. Arra volt példa, hogy itthoni kapcsolatrendszerben a barátok-ismerősök tudtak segíteni. Tavaly volt egy aranyos történek, a szerelők főnökének gondja lett a derekával, nagy fájdalmai voltak. Próbáltak intézkedni, de hozzám fordultak, két barátom gerincmerevítőt hoztak neki, hogy tudja abszolválni a versenyt. A barátomnak nagyon jó érzés volt, hogy hivatalosan is megköszönték neki a segítséget.

 Tavaly végül visszatért a Haastól a Williamshez.

Ez egy nagy család, mindenki ismer mindenkit. Attól, hogy eljöttem a Williamstől, még összejártunk, beszélgettünk. Tudták, hogy a váltásom nem úgy sikerült, ahogy el volt tervezve. Volt két srác, akiket még a Williamsnél én tanítottam be, de az egyik elment más ágazatba. Még a Belga Nagydíj során megkerestek, hogy volna-e kedvem visszatérni. Magasabb pozíciót ígértek, nem volt kérdés, hogy visszatérek.

Az utolsó versenyen Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke élő adásban köszönt el Öntől. Ez biztosan jó érzés volt.

Nagyon aranyos történet volt, abszolút nem tudtam róla, teljesen meglepetésként ért. Mondtam is a csapattársaknak, hogy élő adásban akarnak megsiratni. Nagyon jó érzés volt. Végül úgy jöttem el, hogy a csapatfőnök megadta a telefonszámát, hogy ha bármi gond lenne, nyugodtan keressem. Szerettem a Haas csapatnál, de szakmailag zsákutca volt.

Nagy a rivalizálás a többi csapat szerelői között?

Persze, óriási rivalizálás van. Ha olyan a helyzet, egy kanál vízben meg tudnám fojtani a másikat. Viszont ha bárkinek bármilyen gondja van, mindig segítünk a másikon. Ennek ellenére nagy a rivalizálás.

Korábban biztos volt egy elképzelése a Forma-1 világáról. Amikor belekerült, azt kapta, amit számított?

Köze nincs ahhoz, amit gondoltam róla előtte, vagy amit az emberek hisznek róla. Az egész sorozat szervezése más. Eleve amit a tévében látnak az emberek, abban mi nem vagyunk benne, mert állandóan dolgozunk. Sok minden olyat csinálunk, amit nem is gondoltam volna előtte. Kívülről egy nagyon hosszú hétnek a végeredményét látják a nézők a futamon. Ott azért van bőven vér és verejték, hogy az autó felálljon a rajtrácsra.

A koronavírus miatt már sok versenyt el kellett halasztani. Mi a véleménye a jelenlegi helyzetről?

Muszáj meglépni, ez nem kérdés. Nem örülünk neki, de sajnos ezt a döntést meg kellett hozni. Eleve az Ausztrál Nagydíjat sokkal hamarabb le kellett volna fújni. De reméljük, minél hamarabb vége lesz ennek az egésznek és mehetünk tovább. Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy rendesen lezajlik. Ha az lesz, amit terveznek, mármint a sűrű program, akkor durva évünk lesz. De nekünk ez a munkánk.

Mi a célja a jövőben?

Szeretnék világbajnok lenni egy csapattal. Mindenkinek ez a célja. Mindenki úgy helyezkedik, próbálkozik, hogy sikerüljön számára. Remélhetőleg egyszer összejön.

Van lehetősége fejlődni a szakmában?

Fejlődésre mindig van lehetőség. Én jelenleg is főiskolára járok, online próbálom végezni, hogy lehessen jobb pozícióba kerülni és akár világbajnokságot is nyerni. De ez az egész a tanulásról szól. Itt semmi olyan nincs, amit annak idején az iskolában tanítottak velünk, ez itt egy teljesen más történet. Az egész arról szól, hogy folyamatosan tanulunk. Mindenki próbál új technológiákat kifejleszteni. Többet írok, mint általános iskolás koromban.

Hány éves koráig szeretné ezt a munkát csinálni?

Ez nagyon sok mindentől függ. Nincs erre korhatár, mindenki saját maga válogatja. Nagy vonalakban vannak terve, de már én se vagyok mai gyerek. Már a családra is gondolni kell.

Család szinten hogy lehet bírni ezt a hajtást?

Nagyon nehéz, pláne annak, aki minden versenyre megy. Előtte a Williamsnél nem csináltam minden versenyt, hárman voltunk a pozícióra. Évi 16 versenyt kellett abszolválni, de a Haas-nál már minden versenyt csináltam. Szegény párom megjárta velem, mert ez a munka nagyon sokat követel.

Milyennek látja a Williams esélyeit az új idényben?

A csapat sokat fejlődött, nagyon sok minden megváltozott. A tesztek után látott számok alapján nem rossz az új autó. Most tudtuk volna meg a valóságot, hogy hol is vagyunk. A középmezőnyben azért ott leszünk, pozitív irányba indult minden. A tavalyi utolsó helyen nem lesz nehéz javítani, de a középmezőnyben ott lennénk. Kimondottan a 2021-es új irányra készül a csapat, sok energiát fektettek az új autó fejlesztésébe, ami most le lett állítva. Nagyon előrehaladott állapotban van a Williamsnél.

2021-ben lett volna a nagy változtatás a Forma-1-ben, amit most 2022-re tettek át. Mit gondol, milyen hatása lesz a sportágra?

Szerintem jót fog neki tenni. Annyira ellaposodott a körülmények miatt, hogy nehéz lett. Olyan összegek kellenek az újításokhoz, hogy az elképzelhetetlen. Nagyon kevés cég tud annyi pénzt beletenni, hogy esélyessé váljon a győzelemre. A változások jót fognak tenni a sportágnak.