Hivatalos: Július 3-án rajtol a Forma-1 2020-as idénye

By
Updated: jún 2, 2020

Július 3-án rajtol a Forma-1 új idénye, július 19-én pedig Hungaroringen versenyez a mezőny – derült ki a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media keddi közleményéből, amely a koronavírus-járvány miatt csak júliusban elrajtoló idény első nyolc versenyhétvégéjét tartalmazza.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által is elfogadott naptár szerint július első két hétvégéjén az osztrák Spielbergben, a Red Bull Ringen két versenyt is rendeznek, majd a csapatok Magyarországra utaznak. A mogyoródi futam után két héttel Nagy-Britannia következik, Silverstone-ban szintén két egymást követő hétvégén versenyez a mezőny, amely aztán Spanyolországba, Belgiumba és Olaszországba látogat el szeptember elejéig.


A közleményben hangsúlyozták, az elmúlt két hónapban a Forma-1 vezetése a FIA-val, a 10 csapattal, valamint a partnerekkel és az egyes országos illetékes hatóságaival együttműködve dolgozott azon, hogy elfogadjon egy olyan módosított naptárat, amely lehetőséget teremt a versenyek biztonságos megrendezésére. Hozzátették, a koronavírus-járvány nemzetközi jelenléte és terjedése miatt a további részletek, valamint a naptár fennmaradó részének kidolgozása a következő hetekben történhet meg, és a Liberty Media reményei szerint 15-18 futamra sor kerülhet a mostani idényben, amely decemberben érhet véget. Kiemelték, egyelőre zárt kapus eseményekre készülnek, de bíznak abban, hogy a nézők visszatérhetnek a pályákra, amint ezt biztonságosnak bizonyul.


Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a hungaroring.hu-n olvasható közleményben azt mondta, végig rugalmasan álltak hozzá az egyeztetésekhez, mert a pálya készen áll, bármikor lehet rajta versenyt rendezni és mindenképpen szerették volna megtartani a 35. Magyar Nagydíjat. A futam eredetileg augusztus 2-i dátummal szerepelt a 2020-as naptárban.
„A zárt kapus verseny során a járványügyi előírásokat szem előtt tartjuk, folyamatosan egyeztetünk az illetékes hatóságokkal, hiszen nemcsak jó versenyt akarunk rendezni, de azt is szeretnénk, hogy a paddockban mindenki biztonságban érezhesse magát“ – jelentette ki Gyulay.
„Szeretném megköszönni minden partnerünknek és az összes promóternek a támogatást és az elkötelezettséget a Forma-1 irányába“ – idézte a Liberty Media közleménye az F1-et irányító Chase Carey-t.

Az F1 által közzétett európai versenynaptár:

Időpont Verseny Helyszín
július 3-5. Osztrák Nagydíj Spielberg / Ausztria
július 10-12. Stájer Nagydíj Spielberg / Ausztria
július 17-19. Magyar Nagydíj Mogyoród
július 31-augusztus 2. Brit Nagydíj Silverstone / Nagy Britannia
augusztus 7-9. 70. Évforduló Nagydíja Silverstone / Nagy Britannia
augusztus 14-16. Spanyol Nagydíj Barcelona / Spanyolország
augusztus 28-30. Belga Nagydíj Spa-Francorchamps / Belgium
szeptember 4-6. Olasz Nagydíj Monza / Olaszország

https://www.facebook.com/events/828403835283370