Rajtol az OTP Bank liga 2019/2020-as idénye!

By
Updated: august 2, 2019

Augusztus 3-án beindul a nagyüzem az OTP Bank ligában, ismét megindul a harc a bajnoki címért. Habár a magyar csapatok már július elejétől harcban voltak az európai kupaporondon, a bajnokság csak egy hónappal később kezdődik.

A bajnoki címre a legnagyobb esélyes ezúttal is a Ferencváros, amely nem tétlenkedett a nyári átigazolási piacon. A zöld-fehérek a prágai Spartától megvásárolták Eldar Civicet, akiért a transfermarkt.de szerint 1 millió eurót fizettek és a balhátvéd poszton szerepel. Érkezett a szlovák középpályás, Michal Škvarka, aki máris megszolgálta az érte kiadott 200 ezer eurót, góllal és gólpasszal mutatkozott be a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A kapus poszton konkurenciaként jött Gróf Dávid a Honvédtól, a Haladástól pedig Priskin Tamás tért vissza a csapathoz. Távozott az örök kedvenc Böde Dániel, míg a mexikói Santos Laguna 2,5 millió eurót fizetett Fernando Gorriarán játékjogáért.

Nem távozott meghatározó játékos a Videotontól, amely a következő idénynek MOL Fehérvár FC néven vág neki. Érkezett viszont a nagy port kavaró Ivan Petriak, aki tavaly még a Ferencváros csapatában szerepelt. Új arcnak számít a Puskás Akadémiától átigazoló Rus Adrián és a szombathelyi Funsho Bamgboye is.

Kevés változás történt Debrecenben, a Loki jelenleg külföldi játékosokkal erősített, de a keret nagy része ezúttal is egyben maradt.

A Budapest Honvéd csapatánál a legnagyobb változást a tulajdonos váltás jelentette, George F. Hemingway 10 év után végleg megvált a klubtól. A meghatározó játékosok közül távozott a gólkirály Holender, Gróf, Danilo, az érkező oldalon több ismeretlen játékos szerepel.

A legkisebb játékos mozgás az Újpestnél történt, viszont érzékenyen érintheti a csapatot a grúz Beridze távozása. A csapat viszont ősszel nem fog hazai pályán szerepelni, ugyanis cserélik a stadion gyepszőnyegét és kiépítik a pályafűtést.

Komoly erősítéseket hajtott végre a Mezőkvöesd, amely több érdekes játékost is szerződtetett. A grúz Budu Zivzivadze gólkirály volt hazájában, a középpályása a fehérorosz Kamitskyi, a hátvédsorba az ukrán Nesterov érkezett. Távozott a gólvágó Stefan Drazic, aki a kínai CC Yatainál folytatja, a korosztályos válogatott Szalai Attila pedig Ciprusra szerződött. Nem folytatja a csallóközi Hudák Dávid sem, aki a Gyirmót együtteséhez igazolt.

A felvidéki edző vette át a Puskás Akadémia irányítását, a csapat élére Hornyák Zsolt került. A köbölkúti származású szakember azonnal a csapat megerősítésébe kezdett. Leigazolta a román Botosani magyar származású középpályását, Fülöp Lórándot, Skóciából a cseh David Vanecek érkezett. Összesen nyolc új játékos érkezett, míg például Ezekiel Henty az NK Eszék csapatától tért vissza kölcsönjátékból.

Pakson továbbra is kizárólag a magyar játékosok szerepeltetése a cél, a csapatban egy külföldi légiós sem található. A kispadra visszatért Tomiszlav Szivics, aki legutóbb két éve dolgozott a magyar élvonalban. Hat év után szintén visszatért Böde Dániel, aki 32 éves kora ellenére ontotta a gólokat a felkészülés alatt. Erősítés lehet még Holczer Ádám kapus, aki a Ferencvárostól igazolt Paksra.

Míg Pakson a hazaiak, Kisvárdán a külföldiek vannak többségben. A helyi klub a közeli román határ adta lehetőségeket kihasználva, román, vagy romániai magyar játékosok után néztek. Nagy erősítés lehet az Újpesttől érkező támadó, Tischler Patrik, viszont sok kérdés övezi a keret kapusát, Felipet. A brazil hálóőr több hetes késéssel tért vissza a nyári szünetről, hiányzását fogorvosi beavatkozással igazolta, a háttérben viszont a játékos lehetséges távozása áll.

Nem tétlenkedtek Diósgyőrben, ahol a keret megerősítésén dolgoztak. A szabadon igazolható játékosok mellett több fiatal kapott profi szerződést a klubtól. Nem akar a kiesés ellen küzdeni az újonc Zalaegerszeg, amely hét új játékost igazolt, közülük a legismertebb a Ferencvárosban és a Puskás Akadémiában megforduló Radó András. A Haladástól érkező ukrán íholodiuk és a szerb Mitrovic is nagy erősítés lehet. Kaposváron tapasztalt labdarúgókkal erősítettek, de a keret nagy része nem változott.

Már most borítékolható, hogy a bajnoki címért ezúttal is a Ferencváros és a Fehérvár fog küzdeni. A kérdés viszont az lesz, hogy a két újoncon kívül mely csapatok harcolnak majd a kiesés elkerülése végett. A rajtra már csak augusztus 3-ig kell várni.

OTP Bank liga, 1. forduló:
Augusztus 3., 19:30:
Kisvárda-Paks, Mezőkövesd-Zalaegerszeg, Újpest-Puskás Akadémia. Augusztus 4., 18:00: Diósgyőr-Honvéd, Ferencváros-Debrecen, Fehérvár-Kaposvár.