Tizenkét éve gyilkolták meg a Veszprém kézilabdázóját, Marian Cozmát

By
Updated: február 8, 2021

Tizenkét éve ezen a napon érte a halál az MKB Veszprém román kézilabdázóját, Marian Cozmát, akit egy helyi bár előtt szúrtak halálra. A játékos tragédiája Magyarországot és az egész kézilabda világot mélységesen megrázta.

2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Virág Benedek utca 1. számú ház pincehelyiségében található Patrióta lokál előtt szíven szúrták Marian Cozmát. A segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta.

2011. június 23-án első fokon ítélet született Marian Cozma meggyilkolásának ügyében. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. Raffael és Németh legkorábban harminc év múlva szabadulhatnak. „Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom. A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem“ – mondta Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabdás apja. 2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

Marian Cozma a Dinamo Bukarest neveltje, 2006-ban igazolt Veszprémbe, ahol 111 mérkőzésen 329 gólt szerzett, emellett kétszeres magyar bajnok és kétszeres magyar kupagyőztes.