10 éve gyilkolták meg a Veszprém kézilabdázóját, Marian Cozmát

By
Updated: február 8, 2019

Tíz éve ezen a napon érte a halál az MKB Veszprém román kézilabdázóját, Marian Cozmát, akit egy helyi bár előtt szúrtak halálra. A játékos tragédiája Magyarországot és az egész kézilabda világot mélységesen megrázta.

2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Virág Benedek utca 1. számú ház pincehelyiségében található Patrióta lokál előtt szíven szúrták Marian Cozmát. A segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta.

Remembering Marian Cozma (08.09.1982 – 08.02.2009) 111 games and 329 goals in Veszprém, 2X Hungarian champion, 2X Hungarian Cup winner, Cup Winner's Cup winner. May he rest in peace!

Uverejnil používateľ Veszprém Handball Team Štvrtok 7. februára 2019

2011. június 23-án első fokon ítélet született Marian Cozma meggyilkolásának ügyében. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. Raffael és Németh legkorábban harminc év múlva szabadulhatnak. „Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom. A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem“ – mondta Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabdás apja. 2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

Marian Cozma a Dinamo Bukarest neveltje, 2006-ban igazolt Veszprémbe, ahol 111 mérkőzésen 329 gólt szerzett, emellett kétszeres magyar bajnok és kétszeres magyar kupagyőztes.