Interjú: Peter Hyballa a kanapé helyett a tüzet választotta

By
Updated: marec 4, 2020

Januárban távozott a DAC kispadjáról Peter Hyballa, aki így a holland másodosztályban folytatta pályafutását és a NAC Breda csapatát vette át. 

A 44 éves tréner a Transfermarkt.de portálnak adott hosszabb interjút a klubváltásról, a DAC-ról és a bredai együttesről.

Januárban távozott Dunaszerdahelyről. Mi volt a fő oka a különválásnak?

A legfontosabb az volt, hogy decemberben azt mondtam, a lejáró szerződésemet nem szeretném meghosszabbítani. A klub pedig egy új edzővel akart kezdeni januárban, ezt el kellett fogadnom. Egy rekordévet zártunk, a játékosoknál és a szurkolóknál nagyon népszerű voltam. Fantasztikus pressing futballt játszottunk.

Hiányzott a harmónia?

Jelenleg mindenki Jürgen Klinsmannt szidja. Ekkor azt gondolom, hogy a klubok néha nagyon igazságtalanok és semmi mást nem tesznek. 10-15 évvel ezelőtt a sikertelen edzőket menesztették, de ma már a sikeres edzőket is menesztik. Ez számunkra, edzők számára néha sokkal rosszabb, mert ezt azt is jelenti, hogy emberileg valami nem működött, vagy nem a filozófia szerint dolgozott. Ez negatív tetoválásként marad a testünkön. A másik oldalon viszont néha egy menedzser tíz edzőt is átél, ami szintén nem jó.

Miért nem akart Dunaszerdahelyen hosszabbítani?

Szerintem két év elég volt, számomra ez már hosszú idő. Szlovákia viszont nem futball ország. A holland másodosztályban például az ötszöröse a médiaérdeklődésnek. Dunaszerdahelyen az első évben szuper futballt játszottunk, de mint edző, nem voltam komolyan véve. A Breda felé történt lépés viszont olyan volt, mintha hazajöttem volna.

A Breda csapatával, ahova februárban igazolt, viszont azonosulni tud.

Vándorló típusú vagyok, nem otthon ülő. A meglepő menesztésem után azt gondoltam, hogy majd Németországból, Hollandiából vagy Angliából fogok hamar ajánlatokat kapni. Ez a három ország vonz a legjobban és ezeket a nyelveket beszélem. Világjáróként az első hetek a legnehezebbek, mert át kell állítanom magam. De ezt az utat választottam. Münsterlandból származom, onnét Breda nincs messze.

Mi volt a meghatározó tényező, hogy a Breda csapatát választotta?

A múltbeli klubjaimhoz hasonlóan ez egy tradicionális klub sok lehetőséggel és a nézők szempontjából egy kicsit olyan, mint a Hamburg vagy a Stuttgart a holland második ligában. (A Breda átlagnézőszáma 17 ezer felett van). Fiatal csapatunk van olyan játékosokkal, akik be akarnak futni. Számomra az volt a kérdés, hogy szünetet tartok, kitöltöm a szerződésem Dunaszerdahelyen és kapom tovább a fizetésem, vagy folytatom a szenvedésem és visszatérek az anyaországomba? A kanapé, vagy egyenesen a tűzbe? Én a tüzet választottam.