Interjú: Játékosból ügynökké vált a dunaszerdahelyi Radványi Dávid

By
Updated: apríl 8, 2020

Érdekes és izgalmas munkát végez egy játékosügynök, aki labdarúgók átigazolását, képviseletét intézi. Többnyire csak a végeredményt, a fényűző átigazolást látni, a verejtékes háttérmunkát már nem. Ezt a pályát választotta a dunaszerdahelyi Radványi Dávid, aki nem ismeretlen a futballszakértők számára, ugyanis Radványi Miklós vezetőedző fia. Az elmúlt időszakban figyelemreméltó átigazolásokat hajtott végre, munkája során többnyire a magyar bajnokságban tevékenykedik. A játékosügynöki munkájáról kérdeztük. 

Miért döntöttél a menedzseri munka mellett?

Régebb óta vonzott a menedzseri munka, mindig is úgy terveztem, hogy ha befejezem a futballt, akkor a menedzseri munka az, amit tudnék teljes erőbedobással végezni. Nagyon érdekelt, hogy lehet egy transzfert sikeresen véghez vinni, mi az, ami fontos egy tárgyalás során. 2017 nyarán, az egyik portálon olvastam, hogy a Nagyszombat játékosa, Ján Vlasko szerződést bontott klubjával, így először őt kerestem meg. Érdeklődtem, milyen igényei vannak, mivel tudtam, hogy a Puskás Akadémia erre a pozícióra keres játékost. Felhívtam a volt edzőmet, Komjáti Andrást, aki a Puskás Akadémia klubigazgatója, beajánlottam a játékost és 2 nap múlva már be is mutatták. Gyorsan sikerült mindenben megegyezni és az orvosi vizsgálat után aláírtuk a szerződést. Így kezdődött az egész.

Korábban futballista voltál, nem terveztél tovább magas szinten focizni?

Nyolc évig profi futballista voltam. Sikerült bemutatkoznom az NBI-ben utána játszottam az NBII-ben is több csapatban, de be kellett látnom, hogy a mai foci a dinamikáról, a gyorsaságról szól, és legyünk őszinték, nekem ebből nem sok jutott. Így jobbnak láttam, ha a menedzseri szakmában boldogulok tovább, mintha az NBII-es csapatokat járnám. Annak köszönhetően, hogy nyolc évig légióskodtam, a kapcsolataimat kihasználva érvényesülők Magyarországon, mint játékosügynök.

Melyik országokra fókuszálsz? Szoktál megfigyelést is végezni?

Most télen megkeresett az egyik, ha nem a jelenlegi legjobb menedzser iroda a FairSport, Branislav Jašurek személyében, aki lengyel társával, Pawel Zimonczykkal közösen alapították az ügynökséget.  Személyesen találkoztunk és megállapodtunk, hogy az ügynökséget fogom képviselni Magyarországon. Az ő segítségükkel tudok jobban érvényesülni bárhol Európában, ugyanis minden országban van játékosuk, akit képviselnek. Ezáltal nincs szükségem játékosokat megfigyelni, ugyanis minden országban vannak megfigyelőink, akik csak ezzel foglalkoznak, hogy a fiatal tehetségekre felhívjak a figyelmünket.

Hogy kell elképzelni a játékosügynök munkáját? Mi mindent intéz egy ügynök?

Az átigazolási időszak előtt pár hónappal már tárgyalunk a klubokkal, ki milyen posztra szeretne igazolni. Ez miatt rengeteget vagyunk úton, de így ajánlunk a figyelmükbe játékosokat. Ha a klubot érdekli a játékos, akit ajánlottunk, akkor kezdődnek a tárgyalások. Ha a klub olyan feltételt biztosít, ami megfelel mindenkinek, akkor aláírjuk a szerződést, de az ügynök számára itt még nem fejeződött be a munka. Ugyanis ha a játékosnak valamire szüksége van, akkor engem keres és én intézem a dolgokat a klub alkalmazottjaival. Például lakást, autót, orvost, vagy épp amire szüksége van. Napi szinten kapcsolatban vagyok a játékosokkal, úgyhogy mindent tudok róluk. Ha problémájuk van, akkor felhívnak és próbálom minél előbb elintézni a dolgaikat.

Mit gondolsz, mi a legfontosabb, ha valaki jó ügynök szeretne lenni?

Elsősorban a játékosokkal legyen nagyon jó a kapcsolat. A játékos bízzon bennem, tudja, hogy bármikor számíthat rám, és a játékos érdekeit kell mindig képviselni a klubbal szemben. Persze az is fontos, hogy a klubbal is megmaradjon a jó viszony. Összetett feladat, hogy mindenkinek jó legyen, de mindig meg kell találni a közös nevezőt a klub és a játékos között.

Az eddigi munkád során mely átigazolásokat emelnéd ki, amelyek sikeresek voltak?

A legutóbbi átigazolás, amit most télen sikerült véghez vinni, Jakub Sedláček személyében egy fiatal játékost tudtam az egyik legnagyobb múltú magyar csapathoz az Újpesthez aláírni. A játékossal a szlovák első osztály sereghajtója szerződést bontott decemberben, január 31-én pedig aláirtunk az Újpesthez. A partnerem, Braňo Jašurek azt mondta, ez nagyobb dolog volt, mint amikor ő eladta a válogatott Stanislav Lobotkát Nápolyba. Miután 2017-ben Ján Vlaskot sikerült a Puskás Akadémiához vinnem, a felcsúti klub vezetői 2018 nyarán azzal kerestek meg, hogy érdeklődnek a felvidéki Urblík József iránt, akinek még két éves szerződése volt a cseh Jihlavával. Találkoztam a cseh klub vezetőivel, felvázoltam számukra, hogy a Puskás Akadémia megvenné a játékosukat. Engedélyt kaptam, hogy tárgyalhatok a Puskás vezetőivel, viszont az első ajánlatot még nem fogadták el. A második ajánlat már megfelelő volt, a játékos is elfogadta a Puskás Akadémia feltételeit, így kétéves szerződést írtunk alá. Az egyezség most nyáron járt volna le, de a felcsútiak már télen jelezték, hogy hosszabbítanának, végül február elején sikerült megállapodni az új szerződésben, melyben Urblík József további két évre írt alá. Volt több kérője is, de elégedett volt a felcsúti körülményekkel és érezte, hogy a Puskás Akadémia is szeretné, ha a játékosa maradna.

Mit gondolsz, milyen az együttműködés az egyes menedzserirodák között? 

Eddigi tapasztalataim alapján az ügynökségek között jól működik az együttműködés, mert van, hogy egy ügynökségnek a játékosát egy másik ügynökség kapcsolatát kihasználva sikerül egy átigazoláson belül eladni. Így mind a két fél jól jár.

Jakub Sedláček és Radványi Dávid

Hogy működik egy átigazolás, hogy írnád le pontosan a folyamatot?

A játékost vagy beajánlom, vagy a klub keres a játékossal kapcsolatban, hogy érdeklődnek felőle. Ilyenkor személyesen találkozom a sportigazgatóval, elmondom, hogy a játékosnak mik az igényei, majd elmondja a sportigazgató, hogy mi az, amit tudnak ajánlani. Ha mind a két félnek megfelel, következik az orvosi vizsgálat, a szerződés aláírása, majd a játékos bemutatása. Persze egy tárgyalásból van, hogy 5 tárgyalás lesz, mire meg tudunk egyezni a klubbal. Minden egyeztetés más. Ha a klub érdeklődik a játékos felől, akkor mi vagyunk előnyben, ha a klub keres meg minket a játékossal kapcsolatban, akkor jóval egyszerűbb a mi szempontunkból a tárgyalás.

Hogy látod a magyar és a szlovák klubok átigazolási politikáját? 

Az egész csapatfüggő. A nagyobb költségvetéssel bíró csapatok inkább a külföldi labdarúgókra és a minőségre összpontosítanak, ami érthető az ő szempontjukból, ugyanis más célokért küzdenek, mint például a bajnoki cím, vagy az európai kupaindulás.  A kisebb csapatok próbáljak saját nevelésű, vagy honi futballistákkal feltölteni játékoskeretet.

Tombol a koronavírus, ami nagy befolyással lesz a nyári játékosmozgásra. Mit vársz a nyári időszaktól? 

Az egész nagyon bizonytalan. A csapatok nem tudják, mikor folytatják a bajnokságot illetve befejezik-e egyáltalán. Így nagyon nehéz a dolgunk. Biztosan lesznek átigazolások, de jóval kevesebb a megszokottnál. Bízunk benne, hogy egy két igazolást sikerül azért véghez vinni.

Mik a hosszú távú terveid, mint játékosügynök?

Hosszú távú célom, hogy minél több játékosom legyen a top ligákban. Ha magyar szempontból nézem, akkor szeretném, ha egyszer olyan játékosokat képviselhetnék, mint Gera, Szalai, Huszti, szlovák viszonylatban pedig például Hamšík, Škrtel, Boženík. Ezek már merészebb célok.