Így jutalmazzák a szlovák játékosokat az Eb-selejtező során

By
Updated: marec 26, 2019

Megkezdte szereplését a 2020-as Európa-bajnoki selejtezősorozatban a szlovák labdarúgó-válogatott, melynek célja a kontinensviadalra való kijutás. A válogatott anyagi helyzetéről Ján Kováčik elnök a Pravda honlapjának nyilatkozott. Elárulta, milyen költségvetéssel dolgozik a szövetség és mennyit kapnak a játékosok az egyes győzelmekért.

Magyarország ellen Nagyszombatban kezdte a válogatott a selejtezőt. Mikor léphet pályára Pozsonyban?

Az új Nemzeti Stadionban a válogatott először szeptemberben fog játszani, amikor Horvátország érkezik. A mérkőzésen való részvételt az UEFA elnöke, Alecander Ceferin is megerősítette.

Milyen prémiumot ajánlott fel a szövetség a csapatnak, ha kijut az Európa-bajnokságra?

A csapat és a szakmai stáb szétosztja a harmadát annak az összegnek, melyet a kijutásért kapnánk. A másik harmadot az Eb-n való részvétel emészti fel, a harmadik harmad az ifjúsági futballra megy.

Ki lehet ezt fejezni számokkal is?

Még nem, a kijutásért járó összeg még nincs meghatározva. A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságért nyolc millió eurót kaptunk.

Hogy lesznek jutalmazva a játékosok a selejtező során?

Előre meghatároztunk egy összeget a győzelmekért. A döntetlenekért a fele jár, vereségért semmi. A meghatározott összeg 50 százalékát azonnal kifizetjük, a másik 50 százalékot csak kijutás esetén.

Ez hasonló rendszer, mint a korábbi selejtezőnél volt?

Igen, annyi változással, hogy megemeltük a pénzjutalmat a győzelemért az első kalapos csapatok ellen, vagyis ebben az esetben Horvátország ellen. Az előző selejtezők során 150 ezer euró volt, most a győzelem értéke 200 ezer euró. Ha döntetlen születik, a csapat 100 ezret oszt szét.

Nem történhet meg, hogy a játékosok körében ismét előkerül a prémium témája?

A pénzösszegeken még tavaly novemberben megegyeztünk, pont azért, hogy már a mostani összetartás során ez ne legyen téma. Nem volt körülötte újabb párbeszéd. Le van zárva, minden alá van írva és mindenki elégedett.

Milyen költségvetéssel dolgozik a labdarúgó-szövetség?

Nagyobbal, mint egy éve, mivel nőtt az állami támogatás is. Jelenleg 21,325 millió euró a költségvetésünk, ehhez jön még az SFZ Marketing négy millióval.

Mire költik a legtöbbet?

A legtöbb pénzt a válogatott csapatok viszik, ez a költségvetés negyedét teszi ki. Évente 150 mérkőzést biztosítunk be, majdnem minden harmadik nap játszunk. Férfiak, nők, ifjúsági korosztályok. Amikor munkába álltam, ez a szám 84 mérkőzésen volt. Sok pénzt emészt fel a fejlesztés, az akadémiák, az infrastruktúra.