Frissítve: Fizetéscsökkentés helyett felszámolják a zsolnai futballklubot

By
Updated: marec 30, 2020

Felszámolás alá került a hétszeres szlovák bajnok Zsolna , a játékoskeret többsége megkapta felmondását és új klubot kereshet magának.

Az egyik legsikeresebb szlovák klub megkezdte felszámolását, 15 játékosa kapott felmondást, amely alapján április 1-vel megszűnik munkaviszonyuk, így szabadon igazolhatóvá váltak. A klub nem szűnik meg, viszont játékosállománya jelentősen megcsappan. A Zsolna a második helyen zárta az alapszakaszt, tíz pont hátránnyal az éllovas Slovan mögött, de hét ponttal a DAC előtt.

Frissítve, a zsolnai klub közleményt adott ki a klub helyzetével kapcsolatban. 

„A zsolnai futballklub nem csak a hagyományos, hanem a legsikeresebb szlovák klubok közé tartozik. A klub stratégiája a fiatal játékosok kinevelése, de az élet váratlan helyzet elé állította a klubot. A klub működése a játékosok eladására épül. Például Robert Boženík több millió euróért igazolt Hollandiába, de a jelenlegi helyzet miatt törlesztő részleteket kellett elfogadnunk, így az összeg egy tizedét kaptuk csak meg. A klub 2020-as költségvetése szintén a játékos eladásokra van építve, a nyári időszakban pedig a bevétel a nullához fog közelíteni. A klub legnagyobb kiadását a profi játékosok fizetése jelenti. Az egyre nagyobb bizonytalanság miatt a klub e-mailben informálta a játékosokat egy ajánlással, amely szerint csökkentenék az alap fizetéseket. A jelenlegi helyzetben a profi szerződéssel bíró játékosok lojalitást mutathattak volna, főleg azon dolgozók felé, akik kinevelésükért dolgoztak. A klub jelenleg 36 főállású dolgozója van, 17 személynek megállapodási szerződése, 50 alkalmazott önálló vállalkozási tevékenységet folytat (szčo), és 51 profi labdarúgóval rendelkezik. A zsolnai vezetők mindenki felé felelősséggel tartoznak. Az akadémián dolgozó edzők jelenleg a Ryba Žilina vállalatnál kaptak helyettes munkát.

A klubvezetők készek voltak tárgyalni a játékosokkal az ideiglenes fizetés csökkentésről. Az A csapat vezéregyéniségei viszont bejelentették, hogy nevükben a Profi Labdarúgók Uniójának elnöke, Ján Mucha fog tárgyalni. A zsolnai klub ezt a döntést a lojalitáson és a tisztességen belül elfogadhatatlannak tartja. Ebből kifolyólag Jozef Antošík tulajdonos egy felszámolási biztost jelölt ki.

A felszámolási biztos értékeli a klub tulajdonát, továbbá felmondott a klub legjobban kereső játékosainak, továbbá azoknak, akiknek nyáron illetve télen lejárt volna a szerződésük. Ezen kívül egyeztetni próbál a keretben maradt játékosok fizetéscsökkentéséről. Többnyire fiatal és tehetséges játékosokról van szó. A felmondást megkapó játékosoknak nem lesznek megélhetési problémáik, ugyanis többségük esetében fizetésük meghaladta az átlagkereset négy-tízszeresét. A felszámolás alatt álló klubot viszont semmi sem gátolja további működésében, továbbá a hazai és a nemzetközi szereplésében.“ – áll a zsolnai klub közleményében.