Anyagi támogatást kaphatnak a II. ligás klubok a fiatal játékosok után

By
Updated: marec 8, 2019

Különleges újdonságot vezettek be a labdarúgó II. liga csapatai számára, ugyanis a 2019/2020-as idénytől kötelezően minden mérkőzésen egy 21 éven aluli szlovák állampolgárságú játékosnak a kezdőcsapatban kell szerepelni.

Több témát tárgyaltak meg a II. ligás együttesek legutóbbi ülésén, melynek legfontosabb része a fiatal játékosokat érintette. A jövőben a 21 év alatti játékosok szerepléséért anyagi juttatást kaphatnak a klubok. A 2019/2020-as idénytől kezdve kötelezően egy 21 év alatti játékosnak kell a kezdőcsapatban szerepelni, ezért nem jár pénzbeli jutalom. Viszont ha a 21 év alatti játékos végig, 90 percen keresztül a pályán marad, azért 200 euró fog járni. Újabb 400 eurót kaphatnak a klubok, ha a bajnoki mérkőzésen két 21 év alatti játékos teljes 90 percet játszik és egy időben maximum 3 külföldi lesz a pályán. Ez azt jelenti, hogy egy klub egy mérkőzéssel akár 600 eurót is kereshet, egy idény alatt pedig ez az összeg 18 ezer euró is lehet.

Ez a lehetőség viszont nem vonatkozik azon klubok számára, amelyek futballakadémiák csapatai, illetve szerződésben állnak más klubokkal a kettős játékengedély miatt.

„Nem találnánk ki olyat, amely nem működik. Ez nem újdonság, a rendszer Lengyelországban és Magyarországon is működik.“ – mondta Ján Kováčik, a szövetség elnöke. Csutora Norbert, az STK Somorja részéről elmondta, ki kellene hagyni a külföldi játékosok szerepléséről szóló feltételt, ugyanis többen is külföldi klubokkal dolgoznak együtt. Végül 11 klub az újítás mellett döntött, öten tartózkodtak és nem volt ellenszavazat.