Csallóközi szurkolói élmények a Franciaországi Európa bajnokságról – 2. rész

By
Updated: júl 7, 2016

A magyar válogatott szereplésétől és természetesen a magyar szurkolók által teremtett hangulattól volt hangos a sportsajtó az Európa bajnokság során. A csapat megmutatta, képes a kimagasló teljesítményre, ezzel összefogták az egész magyar futballtársadalmat. Megteltek a kocsmák, a terek, milliók szurkoltak a magyar válogatottnak, itthon és a helyszínen is.

Ezúttal olyan szurkolókat szólítottunk meg, akik időt és pénzt nem sajnálva kiutaztak Franciaországba, hogy a helyszínen buzdíthassák a magyar csapatot. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy jutottak el a helyszínre, hogy élték meg a találkozót és milyen pozitív illetve negatív élménnyel gazdagodtak.

Domonkos Roland, az YBS Fanklub elnöke rendszeresen jár a magyar válogatott mérkőzéseire, a selejtezők után az Európa bajnokság sem maradhatott ki.

„A selejtezőket járva, mikor világossá vált, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 44 év után kijut az Eb-re, nem volt kérdés számomra, hogy részese legyek e csodának. Tudtam, hogy a fiúk előtt kemény mérkőzések állnak, de tudtam azt is, hogy a maximumot fogják kihozni magukból, és mindent megtesznek a győzelemért, hogy emelt fővel térjenek haza. Az izland – magyar meccs után már bíztam a nyolcaddöntőbe jutásban, így már akkor tudtam, hogy pár nap múlva visszatérek Franciaországba. Visszatértem Toulouse-ba, a magyar – belga mérkőzésre. A jegyek körüli huzavona kicsit elkeserített minket a Felvidéken. Az YBS Polgári Társulás levelet is írt a MLSZ-nek, hogy enyhítsék a követelményeket, mert a magyar állampolgárság feltétele gátolja a határon túli magyaroknak a részvételt az Eb-n. Az izland- magyar meccsre magyarországi barátainkon keresztül sikerült jegyet szerezni. A magyar – belga mérkőzésre jegy nélkül mentünk bízva a szerencsénkben. A stadion előtt árulták a feleslegessé vált jegyeket eredeti áron, a jegyüzérek nagy bánatára.“

A szállásról

Az izland – magyar meccs Marseilleban volt, teltház előtt. 8 személyes autóval indultunk neki az 1500 km-es útnak. A szállást Marseilletől 50km-re egy csendes, erdős kisvárosban foglaltuk, Le-Beaussetben. Másodszor már repülővel érkeztünk Spanyolországba, Costa Bravara a szállásunk helyszínére, és onnan autót bérelve (300 km) jutottunk el a francia Toulouse-ig.

A pozitív és negatív élményekről

Bízom abban, hogy csak a pozitív élményre fogok emlékezni, a negatív élmények későbbiekben elhalványulnak.

A magyar nemzeti színekben pompázó, magyar szótól, énektől hangos Marseille csodálatos volt. A 30 000 magyar békés felvonulása a kikötőtől a stadionig csak tovább tetőzte a hangulatot. A meccs végeredményéről nem is beszélve. Az örömmámorban úszkáló tömeg hatalmas pozitív energiát, motivációt adott a visszatéréshez. Terror veszélynek semmi nyomát nem éreztem. De Marseille méltó a „bűn városa” megnevezéshez, amellett annyira büszkék és lenézőek, hogy nem hajlandóak más nyelven megszólalni, mint franciául. Sajnos közülünk is páran pórul jártak, lopás áldozatai lettek.

Negatív élményként éltem meg a stadionba való belépést, ugyanis a „rend őrei“ nem voltak felkészülve ekkora tömegre. Órákig álltunk a tűző, meleg napon, míg húszasával, harmincasával engedték be az embereket a stadion előterébe. A jegyen a nevet nem vették figyelembe.

Mire bejutottunk a stadionba, már voltak kisebb incidensek, amit a média felfújt, és más szemszögből állított be. A magyar szurkolók, akiknek a jegyük az izlandi szektorba szóltak, próbáltak egyezkedni a rendezőkkel a magyar szektorba való átvonulásról. A rendezők az előző meccsekből sem tanulva, nem tették lehetővé, meg sem próbálták orvosolni a problémát. A magyar szurkolók próbáltak átmászni a magyar drukkerek szektorába, a biztonságiak rögtön könnygáz segítségével próbálták visszatartani őket. Toulouse-ban hasonló volt a helyzet, és kiszúrási alapon állandó igazoltatásban részesültem.

Mindezt leszámítva, felemelő érzés volt látni, ahogy összekovácsolódott egy nemzet egy cél érdekében. Erősnek érzem magam és büszkének. Köszönöm ezt az élményt szurkolótársaimnak és a magyar foci- válogatottnak.

https://www.facebook.com/events/828403835283370