Ötödik alkalommal rendezték meg a Harcos útja kerékpáros emléktúrát

By
Updated: júl 11, 2022

Idén július 9-én („sajnos”) immár V. alkalommal került megrendezésre a „Harcos útja” elnevezésű kerékpáros emléktúra. Az emléktúra a már 6 évvel ezelőtt tragikusan elhunyt 16 éves fiatal lány, az ekecsi Kovács Kata Zsófia emlékének megőrzésére indult el. Zsófi 8 éves korától a Seishin Karate Klub aktív tagja volt, sok hazai és nemzetközi dobogós helyet szerzett. A legnagyobb eredménye 2015-ben a lengyelországi Európa-bajnokságon súlycsoportjában szerzett ezüstérem.

Az emléktúrát Zsófi édesanyja kezdeményezte, azzal az elképzeléssel, hogy mozgásra, sportolásra ösztönözze Ekecs és környéke lakosait. Az útvonal pedig Ekecs-Gúta-Martos, ami összesen 46 km. Az emléktúrán évről-évre többen vesznek részt. Nem csak a falubeliek, de a Csallóköz több településéről – Úszortól Dunaszerdahelyen, Galántán keresztül egészen Komáromig – vettek részt a kerékpározás szerelmesei. Voltak köztük profi bringázók, akik évente több ezer kilométert tudhatnak magukénak, de egészen kezdők, illetve hobbi szinten biciklizők is. A korosztály is nagyon vegyes volt, a legfiatalabb 8 évestől egészen a már nyugdíjban lévőkig mindenki jól bírta a túrát. A résztvevők szokásosan délelőtt 9:45-órától gyülekeztek az ekecsi kultúrház udvarán, majd 10 órakor egy közös fotó elkészítése után, 22-en indultak útnak. A másik csapat Komáromból indult szintén 10:00 órakor. Mivel az időjárás nagyon kedvezett, kellemes tempóban lehetett tekerni, Gútára már délelőtt 11 órakor megérkezett mindkét csapat. Itt a helyi Polgármester Horváth Árpád, és Dr. Viola Miklós (aki már évek óta támogatja a rendezvényt) fogadta a kerékpárosokat és frissítővel, szendvicsekkel kínálta, amit nagy örömmel fogadtak el. Majd együtt tovább indult a csapat Martosra, ahova így már közel negyvenen érkeztek be.

A kerékpárosok útja a Csallóköz meseszép tájain vezetett keresztül. Egymást váltották az érett gabonatáblák, mosolygós napraforgó és zöldellő kukoricaföldek. Gyakran tekertek különféle kanálisok mentén és több helyen találkoztak az éppen aratást végző gazdákkal is. Martosra a Feszty-parkba koradélután, 13 óra magasságában érkezett meg a biciklis csapat (köszönet Katona Istvánnak, hogy mindig rendelkezésünkre áll). Itt már a szervezők kész ebéddel, frissítővel, gyümölcsökkel és egyéb finomságokkal várták őket. A frissítőket Hajtó Viktóriának, és az ebédhez valókat Ekecs község polgármesterének, Polák Lászlónak köszönhették. Markovics János a Seishin Karate Klub vezetője főzte meg a gulyást, aki már kora reggel útra kelt, hogy időben meleg étellel várják a csapatot. A gulyásnak megint nagy sikere lett. Sokat segített az emléktúra megszervezésében Markovics János (Zsófi edzője), akinek köszönhetően minden résztvevő emlékérmet is kapott. A biciklitúrát a Seishin Karate klub 15 tagja is végig csinálta, ezzel is tisztelegve Zsófi emléke előtt.

Néhány perces rövid megemlékezés és gyertyagyújtás után a Feszty-parkban, mindenki kipihente az út fáradalmait. A délután jó hangulatban, kellemes beszélgetésekkel telt, majd lassan mindenki útnak indult. Sokan voltak, akik a visszautat is kerékpárral tették meg. De aki ezt már nem tudta vállalni, nekik a szervezők biztosítottak fuvart Ekecsig, Szabó Arnoldnak köszönhetően. A résztvevők visszajelzései alapján, mindenki elégedetten távozott, azzal az ígérettel, hogy jövőre is találkozni szeretnének ezen az emléktúrán.

Kovács Márta – főszervező

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.