Világi Oszkár: Mindig lesznek, akik nehezen viselik a klub magyar szurkolótáborát! – Videó

By
Updated: apríl 5, 2019

Ahogy azt korábban megírtuk, törvénnyel akarja szabályozni a szlovák parlament, hogy nyilvános eseményeken ne lehessen külföldi nemzetek himnuszát énekelni, a tervezet pedig hatalmas vitát kavart. Mint kiderült, a tiltás konkrétan a DAC futballklub szurkolói ellen irányul, akik minden mérkőzés előtt eléneklik a Magyar Himnuszt.
Az esetről Világi Oszkár tulajdonos a klub honlapjának nyilatkozott.

„Nem lehet egy nemzeti öntudatot egy másik nemzet rovására építeni. Attól, hogy minket korlátoznak, nem lesz erősebb a szlovák öntudat Szlovákiában. Annak örülnék, ha azokon a stadionokon, ahol még nem énekelték a szlovák himnuszt, énekeljék. A magyar himnusz számunkra kötődés a magyar nemzethez. Nem elkülönülni akarunk a szlováktól, hanem mi a magyar nemzet része vagyunk. A DAC Európában a egyetlen olyan csapat, amely miatt már két törvényt hoztak és egy harmadik törtvényt fogadnak el. Ezt a fajta korlátozást nem tudjuk elfogadni. Ez a törvény ebben a formában méltánytalan velünk szemben. Hajlandóak vagyunk megfizetni a büntetést azért, hogy ne kelljen alkalmazni a törvény szigorát velünk szemben. Aki követi Szlovákiában a sportot, látja, hogy a DAC-nak a szlovák focihoz adott értéke óriási. Nagy nézőszám előtt játsszuk a mérkőzéseket, igazi rangadók és rangadói hangulatok vannak. Aki kijön egy mérkőzésre, azt érzi, hogy igazi rangadón van.“

„Énekelte már itt 12 ezer ember és remélem 12 ezer ember is fogja még énekelni a Himnuszt és a Nélküledet is. Amely szintén a klubtudatom fontos része, nem csak a dal, hanem a tartalom is. Mindig lesznek, akik nehezen viselik, hogy itt egy csapat, amelynek magyar a szurkolótábora, de ezt el kell fogadni, ez nem lesz másképp. Viszont hátrányból indulunk. Valamikor jogi hátrány, vagy valamikor ítéletekkel. Ez a DAC létezésének a része, ebből kell kiindulni. Akik itt játszanak, azoknak érezni kell, hogy a szurkoló tábor mögöttük van. Ez egy nagy küzdelem, amelynek tétje, hogy elsők legyünk. Aki első akar lenni, bele kell kalkulálni, hogy vannak olyan dolgok, amik ezt nehezítik. Sokkal jobbnak kell lennünk, hogy elsők legyünk. Több gólt kell rúgnunk és domináns futballt kell játszanunk. Az elmúlt időszak eseményei csak erősítenek bennünket abban, hogy amit elkezdtünk, azt csinálni kell. Közösen együtt vagyunk egy hajón, ami a DAC hajója. Ezt most mindenki érzi. Szeretném, ha teltház előtt játszanánk, hogy tudjunk egy jó teljesítménnyel válaszolni a bennünket ért támadásokra. Remélem, a parlamentben lesz erő arra, hogy megváltoztassa törvényt, visszaállítsa a törvényt az előző állapotra, amit szintén nem tartok méltányosnak. A törvény szigora minket súlyt, ellenünk van, próbálja a DAC szurkolótáborát törvényi úton szabályozni, korlátozni. De ha ezt visszaállítják, azzal tudunk élni. El kell fogadni, hogy a 21. században élünk, a magyar kisebbség Szlovákia része. Itt dolgozunk, itt fizetjük az adót és nem ellenségek vagyunk, hanem polgártársak.“ – nyilatkozta Világi Oszkár.