Kedves ifj. Ján Kozák: Van még mit tanulni, főleg a tiszteletről!

By
Updated: december 8, 2019

Érdekes végjátékkal ért véget a Slovan-DAC rangadó, főleg ami az edzők sajtótájékoztatóját illeti.

Az edzők között a mérkőzéseken mindig megy a „zrika“, az adok-kapok, nincs ez másképp a világ top bajnokságaiban sem. Néhol még trágár szavak is elhagyják a trénerek száját. A Slovan-DAC mérkőzésen állítólag Peter Hyballa azt mondta Ján Kozáknak, hogy Vladimírr Weiss edző úgyis átveszi a helyét, mire Kozák azzal válaszolt, hogy Hyballa menjen vissza Németországba. Ezután jött a sajtótájékoztató, melyen Kozák elmondta, hogy Hyballa mi mindennel tömi a szlovákiai sajtót, sérülések, autóbusz baleset, stb., és a DAC edzője sosem kapna lehetőséget Németországban.

Ifj. Ján Kozák az egyik legnagyobb szlovákiai klub vezetőedzője, de talán így is kellene viselkednie.

Igen, Peter Hyballa nem kapott edzői esélyt Németországban, viszont dolgozhatott Hollandiában és Ausztriában is, ráadásul Németországban az edzőképzésért felelt a német labdarúgó-szövetségnél. Talán Kozák edző először nézzen utána kollégája életrajzának, mielőtt valakit kritizálni akar.

Abban mindenki egyetért, hogy jelenleg a Slovan rendelkezik a legjobb játékoskerettel a bajnokságban, de hozzá kell tenni, nem kevés összegbe kerültek az egyes sztárok. Šporar, Holman, Moha, stb., komoly pénzösszeget emésztettek fel, és így a legértékesebb szlovákiai csapat 12 millió euróval. Egy ilyen játékoskerettel talán az lenne a meglepő és a kudarc, ha nem vezetné a bajnokságot tíz pontos előnnyel, és talán hasonló eredményt egy gyengébb képességű edző is elérne. A másik oldalon Peter Hyballa 18-19 éves játékosokkal dolgozik hétről hétre, mivel a DAC filozófiája a fiatalokra épít, és Dunaszerdahelyen nem szórják úgy a pénzt játékos vásárlásra, mint a bajnok Slovannál. Ezért sem volt helyénvaló Kozák kijelentése, ugyanis a két edző munkáját nem lehet összehasonlítani.

Kozák mint játékos, szerepelt a Bajnokok Ligájában, mint edző az Európa ligában, ezeket az érdemeket nem lehet tőle elvenni. Mint edző viszont van még mit tanulnia, főleg ami a tiszteletet illeti. Tisztelni a kollégát, a munkáját és a hovatartozását.

Már a DAC-Slovan 5:2-es mérkőzés után is voltak szurkálódó megjegyzései a találkozó után, akkor idegenben még visszafogta magát, a hazai pályán viszont megeredt a nyelve. Aki ismeri Peter Hyballát és követi a nyilatkozatait, az az elmúlt 18 hónapban láthatta, a német tréner minden helyzetben tisztelettel nyilatkozott ellenfeleiről, kollégáiról. Talán Kozáknak lenne kitől tanulnia. Most még a Slovan edzője, de mint tudjuk, a tréneri munka nem nyugdíjas állás.

Üdv

A teljes sajtótájékoztató itt megtalálható:

Fotó: skslovan.com