Bemutatjuk a DAC következő ellenfelét: LASK Linz

By
Updated: september 18, 2020

A DAC csapata a Jablonec legyőzésével kiharcolta a továbbjutást, így az Európa liga 3. selejtezőkörében az osztrák Linz együtteséhez látogat. Bemutatjuk a sárga-kékek következő nemzetközi ellenfelét. 

Egy kis történelem

Linz Felső-Ausztria tartományának székhelye, csaknem 200 ezer lakossal rendelkezik. A város nagyjából 320 kilométerre található Dunaszerdahelytől, ami 3,5 órányi autóutat jelent. A LASK Linz Ausztria régebbi klubjai közé tartozik. 1908-ban, 112 éve alapították. Beceneve a Die Schwarz-Weißen (fekete-fehérek) és a Die Laskler.

Hazai sikerek

Ami a sikereket illeti, a LASK az 1964/65-ös idényben szerezte máig egyetlen bajnoki címét, ugyanebben az évben kupagyőzelmet is ünnepelhetett. Sokáig az első és a második liga között ingázott, de az igazán nagy sikereket az elmúlt években érte el. A 2016/2017-es idényben megnyerte az osztrák második ligát, feljutása utáni első évében azonnal a negyedik helyen végzett, így elindulhatott a nemzetközi porondon. A tavalyi idényben a felsőházi rájátszás negyedik helyén zárt, míg a 2018/2019-es évadban bajnoki ezüstérmet szerzett. Az osztrák bajnokság 2020/2021-es idénye eddig egy fordulón van túl, a Linz az első körben 1:0 arányban múlta felül az Austria együttesét. A klubvezetőknek köszönhetően egyre magasabb babérokra tör az egykori kiscsapat.

Nemzetközi sikerek

A 2019/2020-as idényben a Bajnokok Ligája selejtezőjében indult, ahol a 3. körben kiejtette a svájci Bázelt, a play-offban viszont alulmaradt a belga Club Bruggy ellen. Ennek ellenére a Linz az Európa liga csoportkörébe jutott, ahol a norvég Rosenborg, a portugál Sporting és a holland PSV Eindhoven ellen szerepelt kiválóan szerepelt. A csoportból továbbjutva a kieséses szakaszban búcsúztatta az AZ Alkmaar együttesét, majd beköszöntött a koronavírus. A nyolcaddöntőben a Manchester United ellen kettős vereséggel búcsúztak az Európa ligától.

Játékoskeret

A Transfermarkt összeállítása alapján a Linz keretének értéke 31,45 millió euró, amely a harmadik legértékesebb a Salzburg (139,7 millió) és a Rapid (31,8 millió) mögött. A csapat legértékesebb játékosa a 24 éves kapus Alexander Schlager, aki 4,5 millió eurót ér, őt követi a csapatkapitány Gernot Trauner 3 millió euróval. A csapat vezetőedzője Dominik Thalhammer, aki nyáron ült le a kispadra. A korábbi sikereket még a francia Valérien Ismaëllel érték el. A keret átlagéletkora 25,2 év.

Stadion

A Linz otthona a 6009 férőhelyes Raiffeisen Aréna, melyet 1990-ben építettek. Korábban mint Waldstadion Pasching, a 2018/2019-es idényben TGW Arena néven szerepelt. A klub viszont egy új, modern stadion építését tervezi, mely 20 ezer férőhellyel fog rendelkezni.

Fotó: The Sun, LASK Linz