Izgatottan várja norvégiai szereplését Lakatos Rita

By
Updated: máj 7, 2018

A norvég Byåsen Håndball Elite csapatában folytatja pályafutását a dunaszerdahelyi Lakatos Rita, aki jelenleg a Győri Audi ETO KC kölcsönjátékosaként Vácon szerepel. A részletekről a ChampSport International Sport Agency menedzseriroda Facebook oldalának bejegyzésében beszélt.

A fiatal játékos kétéves szerződést kötött a norvég együttessel, az új állomáshelyén több újdonság is vár rá.
„Amióta aláírtam a szerződésemet, nagyon várom már a norvégiai folytatást, izgatott vagyok emiatt, mert egy régi célom válik valóra. De ettől függetlenül most az aktuális szezonra koncentrálok, jelenleg még a Váccal vannak feladataim, szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni magamból. A norvégiai folytatás lehetőségén akkor gondolkodtam el először, amikor a norvég csajokkal együtt edzhettem Győrben és láttam, milyen a mentalitásuk, a fizikai állapotuk. A juniorválogatottal voltunk már Norvégiában, akkor is tapasztaltam a velünk egykorú játékosokon, hogy fizikailag milyen előnyben vannak velünk szemben. Szeretnék az ő szintjükre eljutni és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan tudom majd elsajátítani azt a gyors játékot, amit ők játszanak. A norvég kézilabdát senkinek sem kell bemutatni, a világ vezető országa ebben a sportágban. Úgy gondolom ez egy olyan lehetőség, amit ha kihagynék, lehet, hogy később nem tudnék megbocsájtani magamnak. Kiskorom óta egy norma szerint tanulom a kézilabdát. Szeretnék kipróbálni valami újat. Tisztában vagyok vele, hogy nem lesz egyszerű, hiszen egyedül megyek egy új kultúrába, egy másik nyelvi környezetbe – szakmailag és a magánéletet tekintve, ez egyaránt egy nagy kihívást jelent. Viszont könnyen alkalmazkodó típus vagyok, és úgy gondolom, ha az ember elfogadja ezeket a lehetőségeket, akkor az olyan önbizalmat, saját magunkba vetett hitet adhat, amit senki sem tud elvenni tőlünk.“

A Byassen gárdájában több fiatal játékos is szerepel, így a csallóközi kézilabdázó számára biztos a fejlődés. „Leendő csapatomnál, a Byasennél akkor figyeltek fel rám, amikor a juniorválogatottal Norvégiában voltunk, de tudom, hogy az interneten keresztül több hazai meccsemet is látták. A döntésemben az is szerepet játszott, hogy rendszeres, nemzetközi kupainduló csapatról van szó. Továbbá a keretben sok a hozzám hasonló fiatal, a Byasen ugyanis egy tehetséggondozó klub. Egy ilyen közösség pedig ösztönző hatással lehet a fejlődésemre. Tudom ezt a Vác példájáról, mert szinte észre sem vesszük a meccseken rajtunk lévő nyomást annyira jó, egymást támogató csapat jött össze. Sokat segítenek ebben a rutinosabb brazil légiósok is, akik valamelyest leveszik a terhet a fiatalok válláról. A Byasenről tudni kell még, hogy van egy edzőközpontjuk, ami kimondottan a fizikai állapotjavításra specializálódott. Ez a korábbi sérüléseim, és az azokból adódó hosszabb kihagyásaim okán kimondottan jól jöhet. A sípcsontommal, majd a vállammal volt problémám. Előbbit a nem megfelelő terhelés is okozta, szerencsére most már rendben vagyok.“ – árulta el a fiatal Lakatos Rita.