Súlyosan beteg játékosuknak ajánlotta a bajnoki címet a cseh Viktoria Plzeň

By
Updated: máj 19, 2015

A Viktoria Plzeň nyerte a cseh labdarúgó-bajnokságot, mivel két fordulóval a vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert.

A cseh bajnok játékosai és az egész klubvezetés viszont nem feledkezett meg súlyosan beteg játékosáról, Marián Čišovskýról, aki az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) betegségben szenved. Ez a kór a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei pusztulása következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak. A betegség kiváltó oka nem ismert és nem gyógyítható.

Az ünneplés nem csak a bajnoki címről, hanem a Plzeň beteg játékosáról szólt, aki könnyekkel küszködve ünnepelt társaival. (A videó 5. percében érkezik a pódiumra) Marián Čišovský korábbi szlovák válogatott hátvéd, korábban a pozsonyi Inter és Petržalka, továbbá a Zsolna, a román Temesvár és a Plzeň csapataiban szerepelt. A betegség tavaly nyáron kényszerítette pályán kívülre. A klubvezetők együttérzését mutatja, hogy a betegség ellenére is él a játékos 2016 nyaráig szóló szerződése.

A pilzeni csapat hétfőn hazai pályán 2:0-ra verte a Jihlava együttesét, így hat ponttal előzi meg üldözőjét, a Sparta Prahát, amelynél az egymás elleni eredmények tekintetében is jobb.

A Viktoria előzőleg 2011-ben és 2013-ban volt cseh bajnok.