Hét játékos éjszakázása miatt távozott Ján Kozák a szlovák válogatott éléről

By
Updated: október 18, 2018

A Csehország elleni vereséget követően Ján Kozák váratlanul távozott a szlovák labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, így a következő Svédország elleni összecsapás során már nem ült a kispadon. 

A 64 éves tréner sajtótájékoztató keretében árulta el távozásának okát. Beszédje elején felelevenítette az elmúlt időszakot a válogatott élén, ezután pedig kitért távozásának okára.

„A Csehország elleni vereség után egész éjjel nem aludtam, a találkozót kétszer is megnéztem. Ekkora arra lettem figyelmes, hogy a játékosok az éjszaka közepén érkeztek kintről. Ez nagyon fájt, nagy pofont kaptam. Azt akartam, hogy ezek a játékosok beismerjék tettüket. Másnap az edzés 10 órakor zajlott, ezért 9 órakor az esetet lemondtam a kapitánynak Martin Škrtelnek és helyettesének, Marek Hamšíknak, mindketten meg voltak lepődve. Kipróbáltam, hogy a hét játékos beismeri-e amit tett. A mérkőzés értékelése után elmondtam, hogy heten éjszakáztak: Dúbravka, Weiss, Lobotka, Škriniar, Gyömbér, Šulla és Šatka. Dúbravka azt felelte, hogy Newcastleban nehéz időszaka van és ki akart kapcsolni, Weiss pedig nem tudott mit mondani. Lobotka elmondta hogy Vigóban sűrű programja van és nem volt ideje kikapcsolni. Ez érdekes, mert szombat-szombat ritmusban játszanak. Škriniar is hasonlóan vélekedett, de benne nagyot csalódtam, mert átlagon felüli kapcsolatunk volt. Šatka pedig azt mondta, hogy csak a barátaival ment ki. Ez a hét játékos éjszakázott, mit tehettem volna? Három lehetőségem volt. Az egyik, hogy ezt nem veszem észre és hallgatok, de ez nem az én stílusom. A második, hogy kirakom őket a csapatból, de közülük négyen komoly játékerőt képviselnek. Maradt tehát a harmadik lehetőség, hogy távozom. Így autóba ültem és távoztam. Nem tudtam volna ezekkel a játékosokkal Svédországba utazni.“ – részletezte távozásának okát Ján Kozák vezetőedző, aki viszont ezen kívül több érdekes dolgot is elárult. Szerinte a szövetségben nagy a zöld-sárga befolyás, ezzel pedig a zsolnai csapatra utalt, továbbá két újságírót is felhozott, akik kárt tesznek a szlovák futballban.

A szövetség elnöke, Ján Kováčik elmondta, ha a jövőben ez a hét játékos nevezve lesz és pályára lépnek, nem kapják meg az őket illető jutalmakat. A pénz a szövetség jótékonysági alapjába kerül.