A Manchester United a legértékesebb, a Real és a Barcelona követi

By
Updated: máj 31, 2017

A KPMG könyvvizsgáló cég tanulmánya szerint a „vállalati értékét“ tekintve a Manchester United a legértékesebb európai labdarúgóklub, megelőzve a Real Madridot és a Barcelonát.

„A harminckét vezető európai futballklub teljes vállalati értéke tizennégy százalékkal nőtt az előző évhez képest“ – mondta Andrea Sartori, a KPMG sportrészlegének vezetője, a jelentés szerzője, majd levonta azt a következtetést, hogy „a labdarúgás egészének az üzleti értéke növekszik“.

Az okok között említette a televíziós jogokból származó többletbevételt, illetve azt, hogy a globalizációnak köszönhetően a vezető klubok a nemzetközi gazdasági piacon is egyre nagyobb szerepet töltenek be. Sartori kitért arra, hogy egyre több nagy egyesületnél kerül magántulajdonba az új, vagy felújított stadion, illetve a menedzsment a korábbiakhoz képest költséghatékonyabban működik.

Az egymilliárd euró feletti értékkel rendelkező klubok száma az előző kimutatáshoz képest nyolcról tízre nőtt, a szűk elitbe a Juventus és a Tottenham Hotspur került be. A top tízben hat angol klub található, viszont egyedül a spanyol élvonal képviselteti magát két olyan csapattal, amelynek „vállalati értéke“ meghaladja a kétmilliárd eurót.

A jelentés a 2014/15 és 2015/16 közötti időszak adatait összegezte. A Manchester United ebben a két bajnoki szezonban egyszer sem végzett dobogón: előbb a negyedik, majd az ötödik lett a Premier League-ben. Idén pedig hatodikként zárt, de emellett megnyerte az Európa Ligát.

A top 10 európai labdarúgóklub „vállalati értéke“:

Manchester United (angol) – 3,09 milliárd euró
Real Madrid (spanyol) – 2,97 milliárd euró
Barcelona (spanyol) – 2,76 milliárd euró
Bayern München (német) – 2,44 milliárd euró
Manchester City (angol) – 1,97 milliárd euró
Arsenal (angol) – 1,95 milliárd euró
Chelsea (angol) – 1,59 milliárd euró
Liverpool (angol) – 1,33 milliárd euró
Juventus (olasz) – 1,21 milliárd euró
Tottenham Hotspur (angol) – 1,01 milliárd euró

Váltsd valóra futball álmodat a Futbalový sen utazási irodával, és utazz el kedvenc csapatod mérkőzésére! Bővebb infó ITT.