Interjú: „A szívem sárga-kék, de profi edző vagyok!“

By
Updated: jún 10, 2016

Visszatér a szlovák legfelsőbb bajnokságba Radványi Miklós, aki a Spartak Miava együttesének irányítását veszi át. A csallóközi tréner legutóbb a cseh másodosztályú Frýdek-Místek együttesénél dolgozott, de a miavai ajánlat meggyőzte, hiszen a tavalyi bronzérmes, Európa Ligában rajtoló csapatot vesz át.

Hogy jött a Miava megkeresése? Meglepődött az ajánlaton?

Nagyjából június 2-án szólítottak meg, leültünk tárgyalni és gyorsan megegyeztünk. A klubvezetőknek elmondtam, hogy mi a helyzet velem, élő szerződésem van a Frýdek-Místek csapatával. Őket ez nem zavarta, megpróbáltak megegyezni a cseh csapattal. Abból a szempontból meglepett az ajánlat, hogy sok szabad edző van Szlovákiában és tudták, hogy élő szerződéssel rendelkezem, ezért nem fog ingyen megvalósulni, hogy eljöjjek onnét. Annak ellenére kitartottak az mellett, hogy én legyek a vezetőedző. Ez megtiszteltetés számomra és egyben meglepő is volt.

Mennyire ismeri az új csapatát?

Ami a csapatot illeti, természetesen ismerem. Csaknem három év alatt sokat játszottunk a Miava ellen. A játékoskeret 99 százalékát ismerem. Vannak olyan játékosok, akiket már korábban edzettem, mint Banovič, Beňo és legutóbb Mehremič, továbbá a keretben találhatók olyanok is, akiket annak idején a DAC-hoz szerettem volna igazolni, mint például Pekárt. Egy konszolidált csapatról, egy konszolidált és rendezett klubról van szó, ahol családias atmoszféra van, ezért várom már az első edzést.

Meglepődtek a Frýdek-Místek vezetői, hogy távozik?

Gondolom igen, azért húzódott sokáig a tárgyalás a két klub között, csaknem négy napig tárgyaltak. Biztos meglepődtek. Azért vittek oda két évre, hogy az első idény alatt stabilizáljam a keretet, ami sikerült is. A 10. hely számukra sokat jelent, mert az utolsó fordulókban a kiesés ellen küzdöttek, most pedig a tavaszi 5. fordulóban kiderült, bennmaradunk és a végén a 10. helyen végeztünk. Biztosan meglepődtek, mert szerették volna, hogy a munkámat befejezzem. De bízom benne, megértik, ha az embert egy első ligás klub hívja, amely ráadásul Európa Ligát játszik. Úgy látom, csalódottak, de megértik a helyzetemet.

Hogy reagáltak a játékosok, akiket a cseh csapathoz vitt?

Sok játékos, akiknek lejárt a szerződésük, azt mondták, ha maradok a klubnál, akkor ők is. Beszéltem velük, elmondtam a helyzetemet. Akik a futballban mozognak, tudják, miről van szó. Ha egy edző a második ligából kap egy ajánlatot az elsőből, akkor az megtiszteltetés számára és azt jelenti, hogy felfigyeltek a munkájára. A játékosok is így fogják ezt fel.

A bajnokságban csapata a DAC ellen is pályára lép. Milyen érzés lesz, volt klubja ellen játszani?

Biztosan fura lesz, de profi edző vagyok, ez benne van a pakliban, hogy eljön az az idő, amikor a DAC ellen fog a csapatom játszani. Várom a mérkőzést. A szíven sárga-kék, de mivel profi edző vagyok, a saját csapatomat úgy fogom felkészíteni, hogy nyerjük meg a mérkőzést. Ez normális dolog.

Június 30-án már az Európa Liga vár a csapatára. Mi várható a következő hetekben?

Ahogy mondtam, a játékosok nagy részét ismerem, de közelebbről is meg kell ismernem őket. Minden edzőnek megvan a saját elképzelése, filozófiája, nekem is, ezért a következő pár hét alatt megpróbálom azt a játékosoknak átadni. Egy konszolidált, jó csapatról van szó, amely a harmadik helyen végzett. A korábbi esetekhez képest más lesz a helyzetem, mert sokszor néhány hét alatt kellett új csapatot építenem, itt viszont már készen áll. Ebből a szempontból más feladat lesz számomra.

pixbox_kertesz_ladislav

https://www.facebook.com/events/828403835283370