Adrian Guľa: Nagyon örülök, hogy olyan klubnál dolgozhattam, mint a DAC!

By
Updated: november 20, 2023

2022. nyarán lett a DAC vezetőedzője Adrian Guľa, aki csaknem 17 hónapig irányította a sárga-kékeket. Az első évadban csapatával végig harcban volt a bajnoki címért, a második évad viszont a játékoskeretben lezajlott változások után nem alakult a legjobban. A DAC 14 forduló után a táblázat hatodik helyét foglalja el, ezért a klubvezetők a változás mellett döntöttek, Guľa helyét a spanyol Xisco Muňoz vette át. A leköszönő tréner a szlovák Sport napilapnak adott interjújában a váltásról, Kalmár Zsoltról és a jövőjéről nyilatkozott. 

Az FC DAC-tól való távozás után szomorúságot és csalódottságot emlegetett. Ezen felül éreztt meglepetést is?

A tapasztalataimnak köszönhetően érzékelem és elemzem a hangulatot. A DAC-ban már olyan volt a helyzet, hogy folyamatos győzelmeket vártak tőlünk egy sikertelen kezdés után. Számomra kulcsfontosságú volt, hogy minden mérkőzésre koncentráljak, hogy a csapat minél hamarabb visszanyerje önbizalmát és sportformáját a jelentős nyári változások után. Az utolsó tizenegy mérkőzésünk eredménye 8-1-2 volt. Fizikálisan, taktikailag és csapategységgel egyre közelebb kerültünk a kívánt állapothoz. De térjünk vissza a kérdésre. Éreztem, hogy csak nyernünk kell, de a jó teljesítmény ellenére csak 1:1-es döntetlen született Rózsahegy ellen.

Igaz, hogy a klubvezetőség eredményfüggő ultimátumot szabott önnek?

Ezt így nem érzékeltem. A Zsolna elleni 5:1-es vereség után beszéltünk arról, hogy a következő válogatott szünetig öt mérkőzés vár ránk, és kulcsfontosságú volt, hogy a csapat mind az ötöt megfelelően teljesítse. Ez a megbeszélés közvetlenül az öltözőben zajlott le, és személyesen ott volt Jan Van Daele ügyvezető igazgató is. Tehát nem arról volt szó, hogy mennyi pontot kell szereznünk, máskülönben befejeztem. Viszont világos volt számunkra, hogy elvárások vannak felénk, hogy a következő szünetig három bajnoki mérkőzést nyerjünk és kétszer továbbjussunk a kupában. Nem tekintettem ezt ultimátumnak, hanem mint a klub következő időszakra vonatkozó célját, amely meghatározza jövőnket.

Még májusban Jan Van Daele nyíltan Közép-Európa egyik legjobb edzőjének titulálta. Hol következett be a fordulópont a pozícióját illetően? 

Az eredményekben, ugyanis a hozzáálláson, a fejlődésen nem változtattunk. Ugyanúgy dolgoztunk, mint az előző idényben, amikor a Slovan ellen a bajnoki címért harcoltunk és amikor felkészítettük Nikola Krstovićot a klub legnagyobb átigazolására. Valójában még igényesebbek lettünk, mert erre szerettünk volna építeni. Viszont kikaptunk a Konferencia-liga 1. selejtezőkörében a Dila Gori ellen. Ekkor azt mondtuk, hogy ez nagy csalódás, amely viszont megtörténhet. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ekkor kezdett átbillenni a mérleg. A Besztercebánya elleni hazai vereség után tovább gyengült. Ez volt a két pillanat. Engem a Nagymihály (0:0) és a Rózsahegy (1:1) elleni döntetlenek is bántanak. Ezeken a mérkőzéseken jó teljesítményt nyújtottunk, de nem rúgtuk be a helyzeteinket.

Bizonyos szakaszban elvesztették a szurkolók támogatását, és sokan követelték a távozását. A szurkolóknál nem javult a helyzet Kalmár Zsolt távozásával sem. Kalmár távozása valóban az Ön kívánságára történt?

Nincs értelme visszatérni erre. Nem szeretnék a múltról beszélni. Dunaszerdahelyen minden egyes napot élveztem és a maximumot nyújtottam. Nagyra értékelem a klubot és az embereket benne, nem lenne etikus újra elővenni ezt a témát. Csak megismétlem amit mindig is mondtam. Ez egy kulcsfontosságú belső klubdöntés volt, amelyen mindannyian megegyeztünk: a klub, az edző és a játékos. Ilyen jelentőségű döntéseket mindig közösen hoztunk meg. Ez nem olyan volt, amit kényszeresen erőltettem volna. Mellesleg vezetőedzői pozícióban voltam. El tudja képzelni, hogy ebből a pozícióból magam dönthessek a klubot hosszú ideje szolgáló legendás játékos távozásáról?

Hogy zajlott a távozása az edzői pozícióról?

A péntek reggeli edzés előtt találkoztam Világi Oszkár tulajdonossal. A beszélgetésünk során kölcsönös tisztelet és megbecsülés volt érezhető. Bejelentette, hogy a klubon belül más úton szeretnének haladni. Nem éreztem szükségét az érvelésnek. Csapatjátékos vagyok, és ha a klub így döntött, elfogadtam. Tíz perc alatt mindenben megegyeztünk, amit az ilyen helyzetben szükséges.

Kezet fogtunk és kifejeztük egymás kölcsönös támogatását. Nagyon örülök, hogy olyan klubnál dolgozhattam, mint a DAC, amely rendkívül jó feltételeket biztosít, elkötelezett dolgozókkal rendelkezik és fantasztikus szurkolókkal büszkélkedhet. Nagyszerű időszakot töltöttem a klubnál. Meg vagyok győződve róla és kívánom is nekik, hogy a klub sikeres legyen a jövőben.“

Milyen volt a csapat reakciója a döntés után?

Paradox módon a döntés után még vezettem egy edzést, mivel rajtam és néhány közeli emberen kívül senki nem tudott róla. Professzionálisan elvégeztem a munkámat, majd az edzés után Jan Van Daele belépett az öltözőbe és közölte a csapattal. Ami ezután történt, az csak köztem, a játékosok és a kollégáim között marad. Ők kissé megnehezítették számomra ezt a helyzetet, mert jöttek az érzelmek is. Ez is az együttműködés eredménye volt.

Akik nap mint nap veled vannak, látják, mit fektetsz a munkádba. Számomra ez volt a legnagyobb visszajelzés, vagyis a csapat, a szakmai stáb és a régóta a klubnál dolgozó munkatársak reakciója. Nagyra értékelem. Az információ közzététele után Tereza lányom azonnal felhívott, majd őt Nikola Krstovič követte. Ez is a szakmai stáb munkájának eredménye.  Az eredmények, a játékosok fejlődése és a Dunaszerdahelyen kialakított kapcsolataink.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Ez még nagyon friss, ugyanis a ViOn elleni mérkőzésre készültem. Megnéztem azokat a mérkőzéseket, amelyeken Michal Hipp irányított, mielőtt Aranyosmarótra igazolt. Most viszont majd szeretnék köszönetet mondani a klub dolgozóinak, ezért pedig még visszatérek Dunaszerdahelyre. Nem kerülöm el az akadémiát sem. Egy kicsit megpihenek, habár már bizonyos lehetőségek felmerültek, de nem érzem úgy, hogy valamibe gyorsan bele kellene kezdenem. A feltöltődés mellett a családdal és a barátokkal fogok foglalkozni. Vagyis azokkal, akiket elhanyagoltam akkor, amikor a maximumot nyújtottam a munkám során Dunaszerdahelyen. De most jelenleg a családommal foglalkozom.

Forrás: Denník Sport

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.

https://www.facebook.com/events/828403835283370