Pozsonyban játszhat olimpiai selejtezőt a magyar jégkorong-válogatott

By
Updated: február 13, 2024

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) biztonsági okokból nem engedi indulni a fehérorosz férfi válogatottat a 2026-os milánói téli olimpia selejtezőjén, így – az MTI értesülése szerint – a magyar csapat várhatóan továbbjutott az előselejtezőből, és augusztus 29.-szeptember 1. között Pozsonyban vívhatja ki az ötkarikás szereplést a házigazda szlovák, valamint a kazah és az osztrák együttes ellen.

Az IIHF hétfő este közölte, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és fehérorosz válogatottak, valamint klubok a 2024/25-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, így a fehérorosz nemzeti csapat a 2024 nyár végi olimpiai kvalifikációban nem vehet részt. Az MTI értesülése szerint a magyar válogatott – miután múlt héten a budapesti csoportban a japánok mögött végzett, és megelőzte a litvánokat, valamint a spanyolokat – mint a legjobb előselejtezős második, mégis folytathatja a fehéroroszok helyén az ötkarikás selejtezőt, így viszont nem a dániai, hanem a szlovákiai kvartettbe kerül. A szlovák-kazah-osztrák-magyar négyesből az első helyezett jut ki a milánói olimpiára. A magyarok legutóbb 1964-ben szerepelhettek ötkarikás játékokon.


A pozsonyi torna egyértelmű esélyesei a szlovákok, akiknél – a nyári végi időpont miatt – az NHL-es sztárok (például Tomás Tatar, Juraj Slavkovsky, Erik Cernak, Martin Fehérváry, Simon Nemec, Adam Ruzicka, Martin Pospisil) is pályára léphetnek. A magyarok eddig nyolcszor találkoztak a szlovákokkal és hatszor kikaptak, az összesített gólkülönbség 50-19 a szlovákok javára. Legutóbb 2016. május 7-én Szentpéterváron, az elit vb-n a szlovákok nyertek 4-1-re.
A kazahokkal szemben még rosszabb a magyar mérleg. A 13 eddigi összecsapásból egyszer sikerült csak nyerni, 2013. április 17-én a budapesti divízió I/A vb-n 2-1-re. Előtte öt, utána pedig hét kazah diadal született, az összesített gólkülönbség 19-63 magyar szemszögből.
Az osztrákok a magyarok elleni 4-3-as szétlövéses sikerrel őrizték meg élvonalbeli világbajnoki tagságukat tavaly májusban Tamperében. Az összesített mérleg: 52 találkozó, 37 osztrák, 13 magyar győzelem és 2 döntetlen, 212-128-as gólkülönbség az osztrákok javára.

A fehéroroszok kizárása után módosított selejtezős csoportok:
D csoport (Pozsony): Szlovákia, Kazahsztán, Ausztria, Magyarország
E csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Szlovénia, Ukrajna
F csoport (Aalborg): Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, Japán
A csoportok első helyezettjei jutnak ki a 2026-os milánói olimpiára. Amennyiben az orosz válogatott nem szerepelhet az olimpián, akkor várhatóan a selejtezőből további egy csapat kap kvótát.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert