Győzelemmel kezdte a Konferencia-liga csoportkörét a Ferencváros

By
Updated: september 21, 2023

A Ferencváros hátrányból fordítva 3-1-es hazai győzelemmel rajtolt a szerb Cukaricki ellen a labdarúgó Konferencia-liga csütörtöki nyitófordulójában.

A vendégek ugyan Djordje Ivanovic pontos lövésével vezetést szereztek a 26. percben, de a szinte végig fölényben futballozó zöld-fehérek még a szünet előtt fordítottak Varga Barnabás 11-esével és a ghánai Kwabwena Owusu gyönyörű lövésével. A végeredményt a csereként beálló szerb Aleksandar Pesic állította be a 79. percben.
A magyar bajnok két hét múlva az idén döntős és az F csoportban a belga Genk vendégeként 2-2-es döntetlennel rajtoló olasz Fiorentina vendége lesz a második körben. A négyes első helyezettje a nyolcaddöntőbe jut, a második pedig az Európa-liga egyik csoportharmadikjával találkozik a 16 közé kerülésért.

Konferencia-liga, F csoport, 1. forduló:
Ferencvárosi TC-Cukaricki (szerb) 3-1 (2-1)
Groupama Aréna, 17 859 néző, v.: Guillermo Cuadra (spanyol)
gólszerzők: Varga B. (44.), Owusu (45+7.), Pesic (79.), illetve Ivanovic (26.)
sárga lap: S. Mmaee (50.), illetve Docic (19.), Ivanovic (41.), Adetunji (45+2.), Subotic (66.)
Ferencvárosi TC: Dibusz – Botka (Sigér, 53.), S. Mmaee, Cissé, Ramirez – Makreckis, Abu Fani (Ben Romdhane, 74.) – Marquinhos, Zachariassen, Owusu (Lisztes, 74.) – Varga B. (Pesic, 67.)
Cukaricki: Samurovic – Stevanovic (Rogan, 88.), Subotic, Vranjes – Tosic, Nikcevic (Jankovic, a szünetben), Sissoko, Docic (Stankovic, 64.), Kovac (Miladinovic, a szünetben) – Adetunji (Cvetkovic, 78.), Ivanovic

A ferencvárosi szurkolók olyan élőképpel fogadták kedvenceiket, hogy zöld-fekete alapon fehér betűkkel a „FRADI“ felirat volt kiolvasható a lelátón, hozzá pedig azt az üzenetet függesztették ki: „előre a kupatavaszért!“ A találkozót egyperces gyászszünet előzte meg a marokkói földrengés és a líbiai áradások áldozataira emlékezve.
A magyar bajnok az első perctől magához ragadta a kezdeményezést, sokkal többet birtokolta a labdát, de az ellenfél stabil védekezése miatt eleinte ez helyzetekben nem nyilvánult meg. Az első lehetőség szűk tíz perc elteltével bal oldali szabadrúgásból adódott, melyből Abu Fani tekert a hosszú sarokba, de a berobbanó Varga Barnabás lesen volt és zavarta a kapust, ezért érvénytelenítették a találatot. A szerb rivális a Ferencváros folyamatos letámadása nyomán nem tudta huzamosabb ideig megtartani a labdát, a félpályát pedig szinte egyáltalán nem lépte át, azaz állandósult a zöld-fehérek fölénye, mígnem a vendégek első értékelhető akciója után Dibusznak kellett védenie.
A játékrész közepén kiszabadult a szorításból a Cukaricki, amely ezt kihasználva vezetést szerzett egy pontos lövéssel. Hátrányban ismét erőre kapott a Ferencváros, és néhány perc múlva büntetőt kapott, azonban a videobíró segítségével megváltoztatta ítéletét a játékvezető. Másodjára a szünet előtti hajrában viszont már hosszas videózás után sem vonta vissza a büntetőt, melyet Varga Barnabás váltott gólra. Ezt követően még nagyobb lendülettel rohamozott a hazai csapat, amely megérdemelten fordított, mivel a teljesen beszoruló Cukaricki nem bírta ki a nyomást a hétperces hosszabbításban.
A térfélcserét követően sem változott a játék képe: a Ferencváros irányított, támadott, ellenfele pedig védekezésre kényszerült, még szórványos ellenakcióra sem futotta az erejéből. Az idő előrehaladtával ismét egyre nyomasztóbbá vált a magyar csapat fölénye, a szerbek kapusának több ízben is nagyot kellett védenie, hogy együttese ne kerüljön még nagyobb hátrányba. Bár a Cukaricki elvétve tudott támadni, egy ízben mégis sikerült helyzetet kialakítania, azonban Adetunji közelről nem találta el a kaput. A meccs három pontját aztán a csereként beálló Pesic döntötte el, ám utána is nagy kedvvel és lendülettel játszott az FTC, amely akár nagyobb különbséggel is nyerhetett volna, de végül meg kellett elégednie a 3-1-es sikerrel a partvonalról végig energikusan irányító Dejan Stankovic vezetőedző első hazai találkozóján.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.