Győzött Ausztria és életben tartotta továbbjutási esélyeit

By
Updated: jún 21, 2024

Ausztria 3-1-re legyőzte Lengyelországot a németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, pénteken Berlinben.

Újabb vereségükkel a lengyelek a kiesés szélére sodródtak, az osztrákok azonban életben tartották továbbjutási esélyeiket.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, D csoport:
Ausztria-Lengyelország 3-1 (1-1)
Berlin, 69 455 néző, v.: Umut Meler (török)
gólszerzők: Trauner (9.), Baumgartner (67.), Arnautovic (78.-tizenegyesből), illetve Piatek (30.)
sárga lap: Wimmer (56.), Arnautovic (70.), Slisz (53.), Moder (62.), Lewandowski (64.), Szczesny (77.)
Ausztria: Pentz – Posch, Trauner (Danso, 59.), Lienhart, Mwene (Prass, 63.) – Seiwald, Grillitsch (Wimmer, a szünetben) – Baumgartner (Schmid, 81.), Laimer, Sabitzer – Arnautovic (Gregoritsch, 81.)
Lengyelország: Szczesny – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Piotrowski (Moder, a szünetben), Slisz (Grosicki, 76.), Zalewski – Buksa (Lewandowski, 60.), Zielinski (Urbanski, 87.), Piatek (Swiderski, 60.)

A tornát egyaránt egygólos vereséggel kezdő csapatok találkozója remek iramban kezdődött. Mindkét csapat gólra törően játszott, és előbb az osztrákok, majd a lengyelek találtak be. A rangos berlini női tenisztorna pénteki játéknapján több mérkőzés is elmaradt a szakadó eső miatt, ami csúszóssá tette az Olimpiai Stadion gyepszőnyegét is, de ez jót tett a játéknak, hiszen felgyorsította a labdát.
A második félidőben eleinte a lengyelek futballoztak veszélyesebben, de az osztrákok mindent kivédekeztek vagy megúsztak, sőt Baumgartner látványos góljával ismét vezetést szereztek. Ezután még sürgősebbé vált a gólszerzés a lengyel válogatottnak – ekkor már a csereként beállt Robert Lewandowski is a pályán volt -, amelynek a védelme azonban elkövetett egy hibát, amit Ausztria kihasznált és megduplázta a különbséget. Kétgólos előnyük tudatában nem álltak vissza védekezni az osztrákok, némileg váratlanul egyre-másra dolgozták ki ziccereiket, és bár újabb gólt nem szereztek, 1994 után tudták ismét legyőzni Lengyelországot.

Fotó: Joosep Martinson – UEFA/UEFA via Getty Images