Radványi Miklós: A cél, feljutni az első ligába!

By
Updated: november 28, 2023

Fantasztikus őszi idényt produkált a KFC Komárom csapata, amely hétpontos előnnyel telel a II. liga tabellájának élén. Radványi Miklós legénysége parádés győzelmi sorozatot épített fel, és 17 forduló során csak egy vereséget szenvedett el. Mi más is lehetne a cél Komáromban, mint a feljutás. A sikeres őszről a KFC trénerét kérdeztük.

Már a tavalyi idényt is a kiváló harmadik helyen zárta a KFC. Milyen célokkal vágtak neki az új idénynek?

A tervek azok voltak, hogy mindig egy lépést lépjünk előre. Tavaly a 3. helyen végeztünk, idén pedig azt mondtuk, jó lenne a második helyen zárni. Az ősz olyan jól sikerült, hogy erre senki sem számított. Az első helyen telelünk hét pont előnnyel a második Eperjes előtt. Hátra van még 13 forduló. Alibisták lennénk, ha azt mondanánk, hogy ebből a pozícióból a harmadik helyen akarunk végezni. A cél a feljutás az első ligába!

Mennyire befolyásolták a csapatban történt változások a szereplést?

Az eredmények is azt mutatják, hogy jól döntöttünk, amikor megváltunk az idősebb játékosoktól, akik elégedetlenek voltak a pozíciójukkal, mert keveset játszottak. Ezeknek a játékosoknak lejárt a szerződésük és távoztak tőlünk. A fiatal játékosok, akik jöttek, éhesek a sikerre, ez által jobb lett a hangulat az öltözőben. A megszerzett 44 pont is bizonyítja, hogy a nyáron jól döntöttünk.

Jól működött a támadó részleg és a védelem is. Hol van szükség még az erősítésre?

Én mindig azt mondom, hogy egy csapatnak elsősorban a védekezését kell rendbe tenni, nálunk pedig ez most nagyon rendben volt. Mi kaptuk a második legkevesebb gólt és a legtöbbet rúgtuk. Ami pozitív számomra, hogy a tavalyi évhez képest több gólt rúgtunk. Ami további pozitívum, a mentális erő. A tavalyi évben főleg ősszel sok olyan meccset nem nyertünk meg, amikor vezettünk és az utolsó percekben kaptunk gólt és a három helyett csak egy pont lett. A csapat mentális ereje arra a szintre jutott azzal, hogy pozitívabb a hangulat, hogy volt 3-4 meccs, amit az utolsó percekben nyertünk meg, illetve volt 4 mérkőzés, amiket az utolsó 15 percben nyertünk meg. Ez mind azt mutatja, hogy a csapat mentálisan és fizikálisan is rendben van. Ezek mind pozitív dolgok.

Érezte, hogy az ellenfelek jobban odafigyelnek a Komárom csapatára?

Amikor odamentem, ez még nem volt tapasztalható, ugyanis Komárom a tabella második felében helyezkedett el. Az első éveben a negyedik, tavaly a harmadik helyen végeztünk. Idén az elejétől kezdve mindenki odafigyelt ránk. Nagyon fontos volt számunkra, hogy nagyon jó rajtot fogtunk. Jöttek a mérkőzések és éreztem, hogy a játékosok önbizalma is nő. Egymás után nyolc mérkőzésen győzni tudtunk, ami új rekord a szlovák második ligában. Szerintem ilyen is kevés alkalommal volt, hogy valaki 17 mérkőzésből 14 győzelmet, 2 döntetlent és egy vereséget érjen el. Ami fontos, hogy mérkőzésről mérkőzésre éreztem a győztes sorozat során, hogy plusz motiváció voltunk minden csapat számára. Úgy jöttek hozzánk, hogy el akarják kapni a Komárom csapatát. Örülök neki, hogy ez a 14. fordulóig senkinek sem sikerült, ekkor szenvedtünk először vereséget a Pozsonyligetfalu otthonában.

A hazai pálya is idegenben volt, a stadion építése miatt nem játszhattak Komáromban.

A csapat ősszel rengeteget utazott. Vágsellyén játszottunk a bajnoki mérkőzéseket, az edzések Szentpéteren vagy Hetényben zajlottak, vagy átmentünk Komáromba. Minden nap buszoztunk, ez szintén fárasztó volt. Ami a bajnoki mérkőzéseket illeti, nagyon jó hazai pályára találtunk Vágsellyén. Nagyon pozitív volt a hozzáállás az emberektől. Az eredmények is azt mutatják, hogy jól döntöttünk. Régóta nem volt Vágsellyén második liga, elég szép számban kilátogatnak a nézők és támogatnak bennünket. Ez is egy pozitív dolog volt az ősz folyamán.

 

Mi várható tavasszal? Mire lesz még szükség, hogy beérjenek a célba?

Mindenképpen szeretném a játékoskeretet megerősíteni, ez az első. Bízom benne, hogy elkerülnek bennünket a sérülések a felkészülés alatt. Remélem, minden játékosom el tud végezni egy jó felkészülést, mint ahogy a nyáron történt. Remélem, fizikálisan és mentálisan is rendben leszünk. Tavasszal is nagyon fontos lesz a mentális hozzáállás. Kevés játékosom van, aki átélte, hogy mit jelent a bajnoki címért játszani. Nagyon fontos lesz az első két mérkőzés idegenben Liptószentmiklóson és Eperjesen. Az első két forduló után sok minden eldőlhet.

Mikor kezdik a téli felkészülést?

Január 8-án kezdünk. A játékosok decemberre szabadságok kaptak, de mindenki kapott testre szabott egyéni edzésprogramot. Úgy fognak visszajönni, hogy valami már lesz a játékosok mögött. Az edzések mellett felkészülési mérkőzést játszunk Vágsellyével, a cseh Brünn, Aranyosmarót, Puskás Akadémia, és az Újpest csapatával.

Hogy látta a második csallóközi csapat, a Somorja őszi idényét?

Örülök neki, hogy az idény végére összekapták magukat. Számunkra az egyik legkönnyebb mérkőzés volt Somorján, mert 4:1-re nyertünk. Akkor nagy hullámvölgyben voltak, de kilábaltak belőle. Meglepetés volt számomra, hogy sok jó képességű fiatal játékosuk van, és ennek ellenére a tabella második felében helyezkednek el.

Mi a véleménye a DAC őszi szerepléséről?

Régóta nem vagyok a klubnál, de természetesen figyelemmel követem. A nyáron olyan kulcsjátékosok távoztak, mint Blackman, Davis, Kalmár, Krstović. Távozásukat minden csapat megérezte volna. Ha ilyen érvágás történik egy csapatban, és ha minőségi játékosokkal is pótolják a távozókat, mindenkinek időre van szüksége. Ez nem volt egyszerű helyzet és ez Guľa távozásához vezetett. Viszont én is csak az újságból tudom az információkat. Jött egy új edző, és főleg tavasszal fogjuk látni, hogy mit szeretne játszani, ugyanis az utolsó három fordulóban nem biztos, hogy sok mindenben fog változtatni. Ha mindig egy új edző jön, az új impulzust hoz és felrázhatja a csapatot. Tavasszal fogjuk látni igazán, hogy mi fog történni. De úgy gondolom, hogy a csapatot mindenképp meg kell erősíteni. Minőségben elmarad a Slovantól vagy a Nagyszombattól.

Végezetül: Hogy látta a magyar és a szlovák válogatott selejtezős szereplését?

Amit a magyar válogatott művel, az hihetetlen. Rég nem láttam ilyet. Öröm nézni a válogatott játékát. Végre Magyarországnak van egy világklasszis játékosa, akit Szoboszlai Dominiknak hívnak és nem csak a magyar válogatottban, hanem a Liverpoolban is hétről hétre bizonyítja, hogy fantasztikus játékos. Amikor nyáron elvitték 70 millióért, sok mindent mondtak róla. Én azt mondtam, hogy akiért 70 milliót fizetnek, az nem a kispadon fog ülni. Minden meccsen bizonyítja, hogy fantasztikus játékos. Nem csak a Liverpoolban, hanem a válogatottban is vezéregyéniség lett. Magyarországnak erre volt szüksége. A Détári korszak óta nem volt ilyen játékosa a válogatottnak.

Ami a szlovák válogatott szereplését illeti, az első kézből figyelhettem. Ők is megoldották a feladatot. Az első hazai Luxemburg elleni vesztes mérkőzés után sikerült rendbe tenni a csapatot, és végül simán kijutottak. Nem egy olyan erős csoportból, mint a magyar, de ilyenkor az eredményeket kell nézni. Kijutottak az Eb-re és ez a fontos. Egy csomó pénzt kapnak érte, bízom benne, hogy ezt a pénzt a szövetség jól fogja felhasználni és befektetni az ifjúságba.

Fotó: archív

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.

https://www.facebook.com/events/828403835283370