Pénzbüntetés és szektorbezárás a Kassa elleni szurkolói koreográfiáért

By
Updated: august 11, 2023

Nem múlt el büntetés nélkül a DAC-Kassa mérkőzésen látott szurkolói koreó, a sárga-kékek pénzbüntetéssel és szektorbezárással bűnhődnek. 

Mint ismert, a DAC szurkolói egy molinót feszítettek ki a mérkőzés előtt, amelyen Kassa szlovák megnevezése áthúzásra került, föléje magyarul tüntették fel a város nevét. A koreó nagy felháborodást keltett a szlovák sajtóban, az eseménnyel pedig a labdarúgó szövetség Fegyelmi bizottsága is foglalkozott.

Íme a Fegyelmi Bizottság közleménye:

„A Szlovák Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottsága legutóbbi ülésén foglalkozott a DAC-Kassa mérkőzésen bemutatott szurkolói koreográfiával, amelyen Kassa vároásnak szlovák neve áthúzva szerepelt, fölé írva a magyar megnevezést. Továbbá a molinó mellett magyar színekkel füstbombák is felvillantak. A fegyelmi bizottság a koreót provokatív jellegű megnyilvánulásként értékelte, amely meghaladja a klub támogatásának határait.

A bizottság a döntéshozatal során tiszteletben tartja a DAC szurkolóinak a nemzeti kisebbségek véleménynyilvánítási szabadságához való joga alapján megvalósuló minden megnyilvánulását, tudomásul véve közben, hogy a szurkolók klubjukat bizonyos mértékig a szlovákiai magyar kisebbség képviselőjének tartják a futballkörnyezetben. Ezek a kifejezések azonban nem sérthetik más népességcsoportok jogait. A Kassa elleni mérkőzésen látott koreó erősen provokatív, a sovinizmus és az arrogancia elemeit tartalmazó megnyilvánulás volt a szlovák lakosokkal szemben, ezt pedig a fegyelmi bizottság megsértésként értékeli.“

„A fegyelmi bizottság az esetet kiértékelve 1500 eurós pénzbüntetést szabott ki a DAC futballklubra, továbbá fegyelmi büntetést ró ki a klubra a B szektorok (B1, B2, B3, B4) bezárásával 1 bajnoki mérkőzésre. A szektorbezárás egy éves feltétellel került kiszabásra.“

Fotó: FC DAC

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.