Megkezdte a nyári felkészülést a DAC, nagy változások a játékoskeretben

By
Updated: jún 9, 2023

A Fortuna liga csapatai közül elsőként a DAC kezdte meg a felkészülést az új idényre. Adrián Guľa védencei hazai környezetben abszolválják a felkészülést, a főpróbát pedig a bécsi Rapid ellen tartják.

Három hét szünet után kezdi meg a nyári felkészülést a DAC. „Az elmúlt heteket a családdal töltöttem. Természetesen nem hiányozhatott az intenzív kommunikáció a klub vezetőivel sem, de a legtöbbet a családdal voltam.“ – kezdte Adrián Guľa.

Az első edzésre a DAC játékoskeretén kívül az U19-es csapatból és Somorjáról érkeztek játékosok. A sárga-kékek csapata nagy változáson megy át, ugyanis nyolc játékos már biztosan távozik. Eric Davis az idény végével távozott, de nem folytatja a portugál kapus Ricardo Ferrerira, a hátvéd Ahmet Muhamedbegović, a középpályás Andrija Balic, Enis Fazlagić és Sebastian Nebyla sem. Később a klub bejelentette Cesar Blackman és Dominik Kružliak távozását is. A válogatott szereplések miatt Kalmár, Krstović, Andzouana és Ramadan is nem lesz bevethető az első hetekben. „Már korábban kikerültek az információk, hogy mely játékosok nem folytatják. Nem volt titok, kiknek jár le a szerződésük. Remélem, a közeljövőben több érkezőt jelenthetünk be. Nagyon érdekes játékosok jönnek, a neveket csak később tehetjük közzé. Olyan játékosokkal tárgyalunk, akiknek sok tapasztalata van erősebb ligákból, vagy bajnoki cím megszerzését és átélték. Örülök, hogy sok játékos szeretne hozzánk igazolni. Ami Blackmant illeti, a klubtól egy komoly ajánlatot kapott, amely értékeli az itt elvégzett munkáját. De a futballban az egyezséghez kettő de sokszor három oldal egyezsége szükséges. Az asztalon volt az ajánlat, de a döntés a másik oldalon maradt. Krstović helyzetével kapcsolatban semmi sem biztos, jelenleg a válogatottnál van. Számolunk vele, élő szerződése van nálunk, de bármi megtörténhet.“ – vázolta fel a keretben történő változásokat a vezetőedző.

A DAC a hazai bajnokság mellett az Európa  Konferencia-ligában is szerepelhet, ahol pedig megcélozzák a csoportkört. „A hazai bajnokságban rendre nyerni szeretnénk, de hasonlóan a konferencia-ligában is. Most az a legfontosabb, hogy összerakjuk a csapatot, a tesztekkel és a speciális gyakorlatokkal foglalkozzunk, majd hétfőn a pályán folytassuk. A legmagasabb céljaink lesznek. A DAC egy olyan klub, amely arra hivatott, hogy magasabb céljai legyenek. Az egyik álmunk, hogy európai mérkőzéseket hozzunk Dunaszerdahelyre, ezért mindent meg fogunk tenni. Több játékos távozott, ők viszont a bővebb kerethez tartoztak. A céljaink nem az erősítésektől fognak függeni.“ – mondta Guľa.

A sárga-kékek végig hazai környezetben abszolválják a felkészülést, amely során 5 mérkőzést is játszanak. „Az elején egy második ligás csapattal akartunk játszani, hogy az akadémia játékosai is lehetőséghez jussanak. A Garamszentkereszt ráadásul a 3-4-3-as felállást alkalmazza, amivel a bajnokságban is találkozhatunk. A Brünn egyértelmű ellenfél volt számunkra, annak ellenére is, hogy kiestek a másodosztályba. A bécsi Rapid ellen egy fantasztikus mérkőzés vár ránk.“ – zárta mondandóját Guľa edző.

A játékoskeretben történő változásokról a DAC sportigazgatója, Jan Van Daele is nyilatkozott, aki szerint 7-8 új játékos is érkezhet. „Több érkező is lesz, de a szabadságok és a válogatott mérkőzések miatt nem tudtunk orvosi vizsgálatokat abszolválni a játékosokkal. Szerintem már a következő napokban több érkezőről is hírt adhatunk. Konkrétan a kapus, a középső védő, a középpályás, a szélső és a támadó poszton szeretnénk erősíteni. A tavalyi idény értékelésének egyik eredménye volt, hogy több fontos játékosunk legyen, akik legalább 1500-2000 percet játszanak az idényben. A középpályán és a támadó sorban gyengén működött a rotáció, ezért is buktuk el a bajnoki címet az idény végén.  Ezeket a posztokat szeretnénk megerősíteni. Gavrić és Szánthó még nem lezárt téma, folyamatosan tárgyalunk velük. Az volt a célunk, hogy egyben tartsuk a csapatot, amely sikeres volt. A fontos játékosokat sikerült is megtartani, most pedig további 7-8 játékossal erősítenénk. Nagyon jó helyzetben vagyunk. Egy évvel ezelőtt nehezebb volt. Jó edzőnk, edzői stábunk és csapatunk van, amely a Konferencia ligában fog szerepelni. A klub attraktív az új játékosok számára. Jobb a helyzetünk, mint egy évvel ezelőtt volt.“ – vázolta fel a helyzetet Jan Van Daele.

Fotó: FC DAC

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.