Kiharcolni a felsőházi rájátszást, Petráš, Káčer és Čermák is kikerült a DAC keretéből

By
Updated: február 8, 2024

Ki akarja harcolni a felsőházi rájátszást a DAC, ezzel a céllal indulnak a tavaszi fordulóba a sárga-kékek. A felkészülésről és a keretben történt változásokról Jan Van Daele ügyvezető igazgató, Xisco Munoz vezetőedző és Ahoan Andozuana csapatkapitány nyilatkozott.

„Szeretném azokkal a játékosokkal kezdeni, akik távoztak a csapatból. Nagyon érdekes és izgalmas hónap van mögöttünk. Fő célunk volt, hogy gyors játékosokat hozzunk a szélső pozíciókba. Ezért érkezett Dolček 0s Oddei. Mindketten olyan játékosok, akik képesek váratlant húzni. Szintén tapasztalt hátvédet kerestünk, ezért örülünk, hogy kacharaba elfogadta az ajánlatunkat. Több távozó is volt, főleg azért, mert nyáron lejárt volna a szerződésük. Veszelinov Fehérvárra igazolt, Záhradník Somorján fog szerepelni. Niarchor nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért most Nagymihályban bizonyíthat. Risvanissal a szerződés felbontásában egyeztünk meg, Pinto szerződése szintén lejárna a nyáron és nagyon jó ajánlatot kapott Portugáliából. Urbík Győrben, Szolgai Mezőkövesden fog szerepelni. Az érkezőknél még hozzátenném, hogy Yapi egy fiatal hátvéd, Jürgens pedig gyors és kreatív játékos.“ – részletezte a változásokat Jan Van Daele, aki kommentálta Petráš, Káčer és Čermák körül kialakult pletykákat.

Mindhárom játékos kikerült a DAC keretéből és Somorján tréningezik. „Az okok kombinációja okozta a helyzetet, amely mögött távozási szándék és teljesítmény hanyatlás van. Az idősebb játékosoktól többet vártunk, hogy vezérek lesznek, de ez nem történt. Ami a visszatérésüket illeti: Čermák ügynöke janurában jelezte, hogy a játékos átigazolna. Várunk az ajánlatra. Káčertól és Petráštól reakciókat várunk. A somorjai edzőkkel napi szinten kapcsolatban vagyunk. A DAC jól megfizeti játékosait, de elvárja a teljesítményt. A mi játékosaink, az ajtó nyitva van számukra.“

A DAC csapatával készült a spanyol Rochina és Keresztes Krisztián az ETO együttesétől. Rochina nem fogadta el a sárga-kékek ajánlatát, míg középhátvéd poszton négy játékos is van a keretben, ezért jelenleg Keresztes igazolása nincs tervben. Jan Van Daele szerint az átigazolási időszak végéig, vagyis február 21-ig még érkezhet új erősítés a DAC csapatához. Tervek szerint egy védekező középpályással és támadóval is kibővítenék a keretet.

A sárga-kékek jelenleg a Zólyombrézó, a Besztercebánya és a Trencsén csapatával küzd az első hat elérése érdekében, Jan Van Daele szerint katasztrófa lenne, ha nem sikerülen elérni a felsőházat.

A DAC hazai környezetben töltötte a téli felkészülést, amivel a vezetőedző is elégedett volt. „A felkészülést pozitívan értékelem, előrelépés történt. A játékosok minden nap keményen dolgoztak. Nagyon megterhelő időszak volt,  de a játékosok minden nap száz százalékon teljesítettek és ez nagyon pozitív. Az újakkal még ismerkedünk, ugyanis csak nemrég csatlakoztak, ezért türelmesnek kell lennünk. Az eredményeink nem voltak a legjobbak, de látjuk, miben kell fejlődnünk. A hétvégén kezdődik a bajnokság és az egyensúlyra építünk. A felkészülés során sok játékosnak adtunk lehetőséget az akadémiáról, többször pályára léptek és ezért köszönettel tartounk nekik és az edzőiknek is. Ez a megfelelő út, amit a jövőben alkalmazni akarunk. A fiatalok lássák, hogy lehetőségük van az első csapatba kerülni.“ – zárta Munoz.

Négy felkészülési mérkőzést abszolvált a DAC, melyek során 2-2 győzelmet és vereséget könyveltek el. A főpróbán a cseh Zlín ellen maradtak alul. A felkészülési eredmények viszont háttérbe szorultak, ugyanis a legfontosabba bajnokság. „Jól zajlott a felkészülés, de nehéz is volt. Ami a felsőházat illeti, ez a téma inkább a média számára érdekes. Hasonló nyomást éltünk át tavaly is, amikor a bajnoki címért harcoltuk, tehát tudjuk, mi várható. Nyáron jó felkészülést zártunk, majd a végén legyőztük az erős bécsi Rapidot, de végül a Konferencia Liga első párharca után búcsúztunk. A mérkőzések eredményei nem tükrözik az elvégzett munka minőségét. Úgy érzem, felkészültünk a küzdelmekre. Ami bennünket, idősebb játékosokat illet, a mi feladatunk, hogy az újakat segítsük. Tudjuk, mit jelent a DAC számára az első hat. Négy éve vagyok a csapatnál, minden évben a felsőházba jutottunk. Érezzük a felelőséget.“ – zárta Andzouana.

Változások a DAC keretében:
Érkezők: Ivan Dolček (Hajduk Split), Oliver Jürgens (Újpest), Brian Oddei (NK Rudeš), Romaric Yapi (Bastia), Taras Kacharaba (Slavia Praha), Vasileios Kaltsas (DAC U19)
Távozók: Veszelinov Dániel (Fehérvár), Gyurákovics Erik (Győr), Urblík Norbert (Győr, kölcsönjáték), Szolgai Máté (Mezőkövesd, kölcsönjáték), Spyridon Risvanis (szerződésbontás), Alex Pinto (Gil Vicente), Dominik Veselovský (Besztercebánya, kölcsönjáték), Ioannis Niarchos (Nagymihály, kölcsönjáték), Zoran Záhradník (Somorja)

https://www.facebook.com/events/828403835283370