Elmaradt az edmontoni csoda, a Florida Panthers nyerte a Stanley Kupát

By
Updated: jún 25, 2024

A Florida Panthers fennállása során először nyerte meg a Stanley Kupát, miután az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének hetedik, utolsó mérkőzésén 2-1-re legyőzte az utóbbi három összecsapást megnyerő vendég Edmonton Oilerst.

Eredmény:
Stanley Kupa, döntő, 7. mérkőzés:
Florida Panthers-Edmonton Oilers 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)
gól: Verhaeghe (5.), Reinhart (36.), illetve Janmark (7.)
A párharcot 4-3-as összesítéssel a Florida nyerte.

A tavaly is döntős, első Stanley Kupa-sikerére hajtó Florida az első három összecsapáson kevés esélyt adott riválisának, ugyanakkor az 1984-ben, 1985-ben, 1987-ben, 1988-ban és 1990-ben bajnok Edmonton feltámadt. Előbb egy lehengerlő 8-1-es, majd egy 5-3-as, három napja pedig egy 5-1-es sikerrel végül egyenlített, így 1945 óta ez volt az első döntő, amely úgy torkollott hetedik meccsre, hogy volt 3-0 is. A 18. hetedik felvonásos finálé előtt az örökmérleg 12-5 volt a hazaiak javára.
Gyors gólváltással indult a csata. Az 5. percben – éppen akkor, amikor a vendégek kiegészültek – Evan Rodrigues lőtte élesen a kapu elé a korongot, amibe Carter Verhaeghe kapott bele, így Stuart Skinner nem védhetett. Még a szurkolók ki sem ünnepelték magukat, amikor Cody Ceci adott tért ölelő átadást Mattias Janmarknak, aki szólóból mattolta Szergej Bobrovszkijt.
A folytatásban a kapusok pillanatai következtek, de sok volt a lövés blokkolás is, és akadt kapuvason csattanó edmontoni kísérlet is. Aztán a 36. percben Bobrovszkij csípővel védett egy kapu előtti kavarodásban, ebből megindult a Florida, Sam Reinhart pedig úgy lőtte a korongot a rövid sarokba, hogy átkorcsolyáztak Skinner előtt.
A záró harmadra a vendégek vezetőedzője, Kris Knoblauch – akit novemberben neveztek ki a pocsék idénykezdés után – újra együtt küldte jégre két „szuperfegyverét“, Connor McDavidet és a német Leon Draisaitlt. Hét perc volt hátra, amikor ez a kettős óriási helyzetet hagyott ki. Úgy tűnt, már Bobrovszkij verve volt, de a védelemmel közösen hárítani tudott fekve. Rohamozott az Oilers, közel állt a hőn áhított egyenlítéshez, de a hazaiak önfeláldozóan védekeztek. Az utolsó percre Skinner helyett is mezőnyjátékos jött a jégre, de nem volt esélye megmenteni a finálét a vendéggárdának.
A Florida sikerével tovább tart a kanadai átok: amióta a Panthers csatlakozott az NHL-hez – 1993 őszén -, nem nyert Stanley Kupát a sportág őshazájából származó klub. Ráadásul a döntőben változatlanul csak egyszer, még 1942-ben, azaz 82 éve – összesítésben pedig négyszer – fordult elő fordítás 0-3-ról, az Edmonton most csak egyenlíteni tudott, fordítani nem.

Fotó: Dave Sandford/NHLI via Getty Images/Florida Panthers Facebook