Vereséggel kezdett az Európa-bajnokságon a magyar válogatott

By
Updated: jún 15, 2024

Rosszul mutatkozott be Magyarország az Európa-bajnokságon, az A-csoport találkozóján 3:1-es vereséget szenvedett Svájctól. A játék képe alapján megérdemelt az alpesi ország sikere.

A kölni stadionban a svájciaknak fenntartott szektor, ahol több magyar zászlót is lehetett látni, gyorsabban megtelet, de ennek nagyon egyszerű volt az oka. Míg a svájciak vonulásán csak 10-12 ezren voltak s gyorsabban bejutottak az Arénába, a magyarok több mint húszezren vonultak, s nehezebben ment a beléptetésük. A magyar válogatott összeállítása várható volt, a Svájcnál több meglepetés volt.

Ugyan a fergeteges hangulatban optikailag jobban kezdtek a magyarok, de a svájciak már a 3. percben ráijesztettek Szobszlaiékra. Tíz perc múlva már nem csak ijeszgettek, hanem gólt is szereztek. Aebischer lapos átadása után Wiili Orban hibázott középet és Duah pontosan célzott. Ugyan a partjelző lest intett, de a VAR-ozás után érvényes lett a gól, lang Ádám ragadt bent. Nemsokára nagyot hibázott Milos Kerkez, azonban Gulácsi Péter nagy bravúrral hárított.

Sallai és Schäfer folyamatosan kapták a tanácsokat Rossi mestertől, de nem javult a magyarok játéka. Nagyon sok volt a hiba, így nem tudtak helyzetig sem eljutni. Sőt, a 45. percben a svájciak Szalai hibája után ügyesen járatták a labdát, majd Aebischer húszról remekül csavart a bal alsó sarokba.

A szünetben Lang helyett Bolla lépett pályára, de továbbra is csak szenvedtek Schäferék. A sok hiba, pontatlan átadás után Rossi mester is hitetlenkedve, széttár karokkal reagált a csalódást keltő teljesítményre. Sőt, ha nincs Gulácsi, akkor újabb gólt szereznek a svájciak. Kicsivel több mint egy órát kellett várni az első magyar helyzetre. Sallai beadását Varga fejelte mellé. Sebaj. Nemsokára ismét megismétlődött a két játékos összjátéka. Ezáltal a Fradi támadója estében a kapuba csúsztatta a labdát és feléledtek a magyarok reményei. Óriási buzdításba kezdett a magyar tábor, azonban kétszer a svájciak veszélyeztettek. Látni lehetett, hogy a piros mezesek az idővel is kezdenek játszani. Minden bedobás, rögzített helyzet elvégzése tovább tartott.

Nagy volt a küzdelem a pályán. Sallai, vagy a másik oldalon Bolla párszor jól adtak be, de a svájci védelem jól működött. A 41 676 néző az utolsó percekben csak svájci helyzeteket látott, s a ráadásban Orbán hibája után Embolo állította be a 3:1-es végeredményt.

Marco Rossiék legközelebb szerdán, Stuttgartban Németország ellen lépnek pályára.

A csoport, 1. forduló:
Svájc-Magyarország 3:1 (2:0)
Köln, RheinEnergie Stadion, 41 676 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
gólszerzők: Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (93.), illetve Varga (66.)
sárga lap: Widmer (5.), Freuler (59.), illetve Szalai (69.), Fiola (88.)
Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer (Stergiou, 68.), Freuler (Sierro, 86.), Xhaka, Ndoye (Rieder, 86.) – Aebischer, Vargas (Embolo, 74.) – Duah (Amdouni, 68.)
Magyarország: Gulácsi – Lang (Bolla, a szünetben), Orbán, Szalai (Dárdai, 79.) – Fiola, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Schäfer, Kerkez (Ádám, 79.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B.

Duducz Tibor, Köln

Fotó: MTI/Illyés Tibor