Törökverő magyarok, továbbra is veretlen a válogatott

By
Updated: marec 23, 2024

A második félidőre feljavult Magyarország játéka és Szoboszlai Dominik büntetője után 1:0-ra legyőzte Törökországot. Ugyan a ráadásban a volt DAC-játékos Schäfer András is betalált, de les miatt érvénytelenítette a VAR a találatot. A nemzeti csapat sorozatban 13-szor maradt veretlen.

Ugyan délután Budapesten igazi tavaszi idő volt, a felhők közül ki-ki kukucskált a nap is, estére lángba borult az ég. Köszönhető volt ez a többezer magyar szurkolónak, akik remek hangulatban, zászlókkal, görögtüzekkel, vonultak a Keleti-pályaudvartól a Puskás Arénáig. A magyarok fociszentélye ismét megtelt, 65-ezren teremtettek fantasztikus hangulatot a meggypiros mezben pályára lévő játékosoknak.

Marco Rossi szövetségi kapitány jelezte, hogy Dárdai Márton személyében lehet újoncot is jelölhet a kezdőcsapatba, a Hertha Berlin játékosa végül a 66. perctőben lépett pályára. Óriási üdvrivalgás fogadta a 22-éves védőt. Ekkor már jobb volt a szurkolók hangulata. A magyar csapat Szoboszlai Dominik büntetője után a 48. perctől vezetett.

Nem sokkal ezelőtt, az első félidő végét jelentő hármas sípszó után Magyarország csapatkapitánya mérgében elrúgta a labdát. Az első 45-percben ugyanis nem nagyon ment a hazaiaknak. Inkább a vendégek voltak veszélyesebbek, többször próbálkoztak lövéssel is. Látta ezt Rossi mester is, aki sokszor nagyon mérges volt a pályán látottak miatt. A már említett Szoboszlai gól megnyugtatta a magyarokat, Varga Barnabás lábában volt a másik találat. A törökök portása Mert Günök azonban remekelt.

Hasonlóan a másik oldalon Gulácsi Péter, aki többször mutatott be nagy védést. Talán a legnagyobbat a 74. percben amikor Kenan Yildiz lépett ki a védők közül, maga vezette a labdát a Lipcse kapusára, de ő balra elmozdulva védett. Ekkor már pályán volt a Real Madrid nagy csillaga, a 19-éves Arda Güler, aki előbb összekapott Szoboszlaival, majd próbára tette Gulácsi képességét.

A ráadásban a ma remek teljesítményt nyújtó Schäfer András is betalált, a 65-ezer szurkoló ünnepelte őt, de a videóbírózás után a játékvezető érvénytelenítette a találkozót. A gól csak hab lett volna a tortán. Nekem elég volt, ahogy a szurkolók ünnepeltek. Legfontosabb, hogy győzött a csapat. Remélem, a tétmérkőzéseken azzal az egy-két centivel kevesebb lesz és érvényes lesz a találat. Az magáért beszél, hogy 13 meccse veretlen a csapat. Haladunk az úton, remélem júniusban leszünk a legjobb formában. Nagyon örülök, hogy itt lehetek egy ilyen időszak után. Érzelemdús volt belépni az öltözőbe. Lepörgött előttem az elmúlt másfél év, ami hihetetlenül nehéz volt és megviselt.“ – nyilatkozta Schäfer András.

Folytatás kedden, Koszovó ellen.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország-Törökország 1:0 (0:0)
gólszerző: Szoboszlai (48., 11-esből)
sárga lap: Nagy Zs. (87.), illetve Akaydin (57.)
Puskás Aréna, 65 ezer néző, v.: Bartosz Frankowski (lengyel)
Magyarország: Gulácsi – Balogh (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, a szünetben), Schäfer, Nagy Á. (Styles, 60.), Kerkez (Nagy Zs., 60.) – Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 80.)
Törökország: Günok – Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 28.) – Yüksek, Kökcü (Güler, 61.) – Akgün (B. A. Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Uzun, 77.) – Ünal (Yazici, 61.)

Duducz Tibor, Budapest

Fotó: MTI/Illyés Tibor