Marco Rossi jubilált, sikeres főpróba Észtország ellen

By
Updated: marec 23, 2023

A 2023-as év első válogatott meccsén a magyar nemzeti csapat Ádám Martin gólja után 1:0-ra legyőzte Észtországot. Jöhet a hétfői bolgárok elleni EB-selejtező nyitány.

Marco Rossi jubilált, az észtek ellen 50. alkalommal ült a magyar nemzeti csapat kispadján. Ö Európában a legrégebben kinevezett külföldi kapitány. Az olasz mesternek ez volt az ötödik évkezdése a válogatottal 2019-től számolva (2018-ban vette át a csapat irányítását, de akkor az évet Magyarország még Georges Leekensszel kezdte). Azóta az év első meccsén csak egyszer nyert a piros – fehér – zöld együttes, 2020-ban, amikor a koronavírus-járvány miatt csak szeptemberben indított egy törökországi 1:0-s sikerrel. Tavaly, március 24-én kikapott a csapat a Puskás Arénában 1:0-ra Szerbiától, 2021-ben, szintén március végén 3:3-at játszott a lengyelekkel, 2019-ben pedig 2:0-s vereséget szenvedett Nagyszombatban, Szlovákiától.
Tavaszi évnyitón a mai meccs előtt legutóbb 12 évvel ezelőtt, 2011 februárjában győzött a magyar csapat. Mégpedig Azerbajdzsán ellen, idegenben, 2:0-ra. Marco Rossi a találkozó előtt kijelentette, hogy ugyan főleg a Bulgária elleni meccsre fókuszál, de a mai kezdőcsapat nagyon közel lesz a hétfőihez.

Nagyon jó hír a DAC szurkolóknak, hogy Kalmár Zsolt az első perctől a pályán volt. Mint később kiderült, jól teljesített.
Az első percekben nem nagyon találta a hazai csapat a ritmust a 41 000 néző előtt. Igen, ennyien voltak egy barátságos meccsen a Puskás Arénában. Nagyszombatban a Szlovákia – Luxemburg EB-selejtező találkozón csak pár ezren…
Az első komolyabb helyzet Észtország előtt adódott, de Sappinen lövését Dibusz nagy bravúrral védte. Közben a magyar tábor többször is rákezdett a ,,Polska, Polska!“ rigmusra, ugyanis ma van a lengyel-magyar barátság napja. A hazaiak először a 25. percben veszélyeztettek, Szoboszlai ,,Détári” szögből leadott lövését védte a vendégkapus. Nemsokára már a hálóban táncolt a labda, de egy hosszabb ,,varozás” után Bolla találta érvényét veszítette.
Kalmár Zsolt mutatott be remek szólót, de ebből még nem lett gól. Nem úgy, mint a 43. percben. Szoboszlai szöglete után a dunaszerdahelyi csapatkapitány kapáslövésébe Ádám ért bele és talpon volt a Puskás Aréna – 1:0.
A fordulás után kiegyenlített játék folyt, melyet többször cserék szakították meg. Kalmár Zsolt egy óra játék után hagyta el a pályát, nagy taps kíséretében.
A 69. percben Kerkez tört kapura, Baranov szerelte és ellökte. Jött az újabb VAR-vizsgálat, amely most a magyaroknak kedvezett. Sallai, aki megnyerte a kő, papír, olló versenyt Szoboszlaival szemben, azonban kihagyta a büntetőt.
Nemsokára góllal ünnepelhette volna a bemutatkozását a nemzeti csapatban Csoboth, de remek tekerését Hein, aki az Arsenal U21-es csapatát erősíti, bravúrral kiütötte.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország-Észtország 1-0 (1-0)
Puskás Aréna, 40 ezer néző, v.: Walter Altmann (osztrák)
gólszerző: Ádám (41.)
sárga lap: Szoboszlai (59.), illetve Baranov (70.), Tunjov (81.)
Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla (Botka, 84.), Kalmár (Kleinheisler, 60.), Vécsei (Nagy Á., a szünetben), Kerkez – Sallai (Németh A., 76.), Szoboszlai (Csoboth, 76.) – Ádám (Gazdag, 60.)
Észtország: Hein – Kuusk, Paskotsi, Baranov (Tougjas, 81.) – Ojamaa (Sorga, a szünetben), Shein (Miller, a szünetben), Vassiljev (Tunjov, 64.), Sinyavskiy, Pikk (Reinkort, 84.) – Käit – Sappinen (Zenjov, a szünetben)

Duducz Tibor, Budapest

Fotó: MTI/Mónus Márton

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.