Kétgólos magyar vereség a házigazdától, nehéz helyzetben a válogatott

By
Updated: jún 19, 2024

Magyarország elveszítette a második találkozóját is az Európa-bajnokságon. Stuttgartban 0:2-es vereséget szenvedett Németországtól. Nagyon haloványok a magyarok továbbjutási esélyei.

Már tegnap este igazi focihangulat uralkodott Stuttgart belvárosában. Erről főleg a magyar drukkerek gondoskodtak, akik ellepték a kocsmákat. Sokan voltak a szurkolói parkban is, de ott inkább a portugálok voltak hangosak. Főleg a meccs vége felé, amikor megfordították a csehek elleni meccsüket. Az éjjeli eső után napfényes napra ébredt Stuttgart. Bizakodtak a meggypiros mezben sétálgató magyar drukkerek, hogy ma minimum egy pontot szereznek és megmaradnak az esélyek a továbbjutásra.

Különleges rendőri készültség volt a városban, a Baden-Württenberg tartomány belügyminisztere szerint 2 500 egyenruhás teljesített szolgálatot. Szinte minden száz méterben álldogáltak öten, de beavatkozni nem kellett. Igazi barátságos volt a hangulat a német és a magyar drukkerek között. Több mint tízezer magyar szurkoló vonult a csoportmérkőzés helyszínére, a stuttgarti Arénához, ahol a hazai drukker tapssal fogadták őket.

Marco Rossi szövetségi kapitány két helyen változtatott a Svájc elleni mérkőzéshez képest: Lang Ádám és Szalai Attila helyett Bolla Bendegúz és Dárdai Márton került be a csapatba. A németek mestere Julian Nagelsmann a skótok elleni kezdő tizenegyre szavazott.

Míg a magyarok tiszta fehérben, a németek rózsaszín-magenta-fekete mezben és fekete nadrágban léptek pályára. Már a második percben örülhetett volna a 15-ezres magyar tábor, Sallai Rolandtól kicsit távolabb jutott a labda és kifutó Manuel Neuerbe lőtt, aki a 17. EB-meccsén véd, s ezzel beérte a kapusok között eddigi rekordot Gianluigi Buffont.  A másik oldalon Kai Havertz lövését fogta Gulácsi Péter. A 11. percben a lipcsei kapus nagy bravúrja volt szükség, amikor Willi Orbán hibája után Havertz lövését hárította.

Orbán nem tanult az előző hibájából, egy lepattanó labda után inkább az ellenfélre koncentrált, Illkay Gündogan megszerezte a játékszert, Jamal Musiala elé tálalt, aki közelről nem hibázott. Gyorsan egyenlíthettek volna a magyarok. Szobsozlai Dominik erős lövését Neuer parádésan hárította, s a berobbanó Bolla Bendegúz nem tudta a hálóba juttatni a labdát. A szünet előtt előbb Florian Wirtz lőtt az oldalhálóba, majd Orban csúsztatta meg a labdát, s kipattanót Sallai Roland juttatta a kapuba, de a találat les miatt érvénytelen lett.

A szünetben mindenki abban bízott, hogy borul a statisztika, ugyanis eddig az EB-ken ha hátrányba került a magyar csapat, sohasem sikerült megfordítania a meccset (1 döntetlen, 6 vereség).

A második félidő egy remek Gulácsi Péter védéssel kezdődött, majd Sallai beadása után Varga Barnabás fején volt az egyenlítés, de a labda a kapu fölé szállt. A 67. percben Németország megszerezte a második gólját. Egy elveszett labdát visszaszereznek a hazaiak, Musiala az alapvonaltól ügyesen visszajátszott és tizenegy méterről Ilkay Gündogan, akit teljesen üresen hagytak a magyar játékosok, könnyedén a kapu bal oldalába helyezte a labdát.

Ezután Nagelsman mester többet cserélt, s a németek sorra vezették a támadásaikat. Rossiéknál a csereemberek sem segítettek. Az utolsó percben Orbán lövését Joshua Kimmich kivágta a gólvonalról, s így maradt a 0:2.

Duducz Tibor, Stuttgart

Fotó: Alex Caparros – UEFA/UEFA via Getty Images