Háromgólos magyar siker, győztes rajt az Eb-selejtezőkön

By
Updated: marec 27, 2023

Remekül kezdte a magyar nemzeti csapat az EB-selejtezőt, a telt házas Puskás Arénában egy fantasztikus első félidő után 3:0-ra legyőzte Bulgáriát.

A csütörtöki Észtország elleni találkozó tavaszias időjárásához képest ma este Budapestre visszatért a tél. A hőmérséklet a nullához volt közel, hideg, szinte már orkán erejű szél fújt a Puskás Aréna környékén. ,,Kicsit tartok tőle, hogy ez a szélsőséges időjárás hatással lesz a játékra. Jobbak vagyunk, de…,” mondta honlapunknak a találkozó előtt Hajdú B. István, a M4 Sport riportere. Mint később kiderült, nem volt ok az izgalomra.

A meccs kezdetére teljesen megtelt a Puskás Aréna, 66 ezren látogattak ki a szentélybe. Mindenki bízott benne, hogy negyven év után ismét győztesen kezdi az EB-selejtezőt a magyar csapat. Azóta ugyanis kilenc sikertelen próbálkozás volt. A fantasztikusan szóló Nélküleddel melegítettek be a szurkolók, majd jött a gyönyörű koreográfia. A kirajzolódó 12-es a szurkolókra, vagyis a 12. játékosra utalt. A B-közép üzenete: Együtt az újabb feledhetetlen európai kalandozásért.

Az első perctől kezdve teligázzal rohant neki az ellenfelének a Rossi-legénység, melyben hiányzott a dunaszerdahelyi Kalmár Zsolt. A 7. percben már robbant a telt házas Puskás Aréna. Sallai Roland és Orbán Wili lövését még védte Naumov kapus, de Vécsei Bálint már bekotorta a labdát a kapuba.

A magyarok játszottak mezőnyfölényben, több formás támadást vezettek, hol énekelt, hol rigmusokat skandált a közönség. A 27. percben jött a találkozó egyik csúcspontja. Szoboszlai Dominik 25-méterről kilőtte a bal felső sarkot. S milyen volt a gólöröm? Kő- papír – ollózás… Közvetlenül a szünet előtt egy szép támadást végén Ádám Martin már háromra növelte a magyarok előnyét. Amikor a játékvezető lefújta az első félifőt, óriási vastaps mellett vonultak a hazai játékosok az öltözőbe.

A második félidő egy Sallai Roland veszélyes lövéssel kezdődött, majd ellaposodott a játék. A hazaiak csak játszadoztak, a bolgárok kétszer is próbára tették Dibusz Dénes tudását.

A cserék sem rázták fel a hazai csapatot, így egy felejthető második félidőben már nem esett több gól. A végére maradt még egy nagyszerű, hosszú Kalmár Zsolt indítás (a 86. percben állt be), ami után Loic Nego ügyes lövését a védők a gólvonalról vágták ki.

Magyarország-Bulgária 3-0 (3-0)
Puskás Aréna, 66 ezer néző, v.: Halil Umut Meler (török)
gólszerzők: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám (39.)
Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla (Nego, 87.), Nagy Á (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár, 87.), Kerkez – Sallai (Csoboth, 73.), Szoboszlai – Ádám (Varga B., 59.)
Bulgária: Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov, Markov (Petrov, a szünetben) – Petkov, Gruev (Sopov, 85.), Karabeljov (Krasztev, a szünetben), Ilijev – Deszpodov (Kirilov, 57.), Delev (Ruszev, a szünetben)

Duducz Tibor, Budapest
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tetők, homlokzatok, térkövek tisztítása – Čistenie striech, fasád, zámkovej dlažby – Verin Consulting s.r.o.