Fontos győzelmet aratott Horvátország ellen a magyar válogatott

By
Updated: január 20, 2024

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-26-ra legyőzte Horvátország csapatát az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, szombaton Kölnben, ezzel teljesítette célkitűzését, hiszen már biztosan a legjobb tíz között végez.

A csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel továbbjutott magyarok csütörtökön az osztrákoktól elszenvedett 30-29-es vereséggel kezdték a középdöntőt, hétfőn 20.30-tól a házigazda Németországgal, majd szerdán 18 órától az olimpiai címvédő Franciaországgal találkoznak. A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló, I. csoport:
Magyarország-Horvátország 29-26 (13-14)
Köln, v.: Lah, Sok (szlovénok)
lövések/gólok: 48/29, illetve 46/26
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 12 perc

Magyarország: Bartucz – Bodó 5, Lékai 4, Bánhidi 2, Sipos 1, Ancsin 3, Imre 7, cserék: Bóka 2, Ligetvári, Fazekas 3, Hanusz, Máthé 1, Ilic 1

A magyar együttes húszfős keretéből ezúttal Andó Arián, Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Zsolt és Szita Zoltán maradt ki. Utóbbi, a Szeged balátlövője lázzal járó felső légúti megbetegedés miatt nem játszhatott. A horvátoknál Domagoj Duvnjak háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes, világbajnoki második, olimpiai bronzérmes, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes irányítót nem nevezték, mert napok óta betegséggel küszködik.
Szita eddig támadásban és védekezésben, balátlövő és balszélső poszton, a védőfalban és öt-egyes védekezésben is jól teljesített, de a hiánya eleinte nem látszott meg a csapat játékán. A kilencedik percben Bodó Richárd egy labdaszerzés – pontosabban visszaszerzés – után a földön fekve szerzett gólt, ezzel volt először két találat a különbség. Jó védekezés után Imre Bence kétszer is góllal fejezte be a lerohanást, 7-4-nél pedig időt kért az ellenfél. Bartucz László remekül védett, támadásban azonban sokasodtak a kihagyott helyzetek, ezért José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány irányítót cserélt, Lékai Máté helyett Fazekas Gergőt küldte be, sőt Hanusz Egont is a pályára vezényelte.
A magyarok 6-2-es szériája után a kapusbravúrokra és a jó védekezésre alapozva megnyugtatóvá lehetett volna tenni a különbséget, de a támadásban elkövetett rengeteg hiba miatt a horvátok felzárkóztak, és a szünetben 14-13 volt az állás „ide“.
Lerohanások helyett a második félidőben is lassították a játékot Bánhidi Bencéék, de emiatt rendre felállt védőfallal néztek szembe, ez pedig alaposan megnehezítette a dolgukat, kilenc perc után lőtték első akciógóljukat. A horvátok fordítottak és 1-0 után ismét vezettek (17-16), a magyarok továbbra is sok helyzetet rontottak, ebben közrejátszott az ellenfél kapusainak remek teljesítménye is.
Egy 4-1-es sorozat végén az 52. percben újra kettővel vezetett a magyar válogatott, utána Imre Bence találatai ellenére egyenlített Horvátország. Két perccel a vége előtt megint Lékaiék voltak kétgólos előnyben, és bár emberhátrányba kerültek, egy kulcsfontosságú labdaszerzés után Sipos Adrián gólt szerzett. Az utolsó percben az ellenfél feltolta a védekezését a félpályáig, de ezzel sem ment sokra, így a magyar válogatott az 1998-as Európa-bajnokság után ismét le tudta győzni a horvátokat világversenyen. A mezőny legjobbja Bartucz László lett, aki 16 védéssel, 38 százalékos hatékonysággal járult hozzá a sikerhez.
A túloldalon a Szeged balszélsője, Marin Jelinic egy, a Tatabánya jobbátlövője, Mateo Maras két góllal zárt. Tin Lucin és Filip Glavas öt-öt alkalommal talált be, Matej Mandic kilenc, Dominik Kuzmanovic négy lövést védett. José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány két időkérési lehetőséget sem használt ki a hatvan perc során. A két csapat 36. egymás elleni meccsén húsz horvát siker és öt döntetlen mellett a 11. magyar győzelem született.

Fotó: MTI