Hátrányból fordítva győzött Georgia ellen a spanyol válogatott

By
Updated: júl 1, 2024

A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 4-1-re legyőzte Georgia együttesét a németországi Európa-bajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében.

Luis de la Fuente csapata óriási fölényben játszott a mérkőzésen, ám Le Normand öngóljával Georgia szerzett vezetést. A spanyolok a félidőig egyenlítettek, a második játékrész elején pedig a vezetést is átvették, a hajrára fordulva pedig szép gólokkal fölényes sikert arattak. A spanyol válogatott a negyeddöntőben a házigazda németekkel találkozik.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Spanyolország-Georgia 4-1 (1-1)
Köln, 42 233 néző, v.: François Letexier (francia)
gólszerzők: Rodri (39.), Ruiz (51.), Williams (75.), Olmo (83.), illetve Le Normand (18., öngól)
sárga lapok: Morata (44.), Davitasvili (71.)
Spanyolország: Simon – Carvajal (Navas, 81.), Le Normand, Laporte, Cucurella (Grimaldo, 66.) – Rodri – Pedri (Olmo, 52.), Ruiz (Merino, 81.) – Yamal, Morata (Oyarzabal, 67.), Williams
Georgia: Mamardasvili – Kakabadze, Gvelesziani (Kvekveskiri, 79.), Kasia, Locsosvili (Citaisvili, 63.), Dvali – Csakvetadze (Davitasvili, 63.), Kiteisvili (Altunashvili, 41.), Kocsorasvili – Mikautadze (Zivzivadze, 79.), Kvarachelia

Nyomasztó spanyol fölénnyel kezdődött a mérkőzés. Luis de la Fuente együttese az első negyedórában 90 százalékban birtokolta a labdát és több ígéretes helyzetet dolgozott ki, a vezetést azonban nem tudta megszerezni, a georgiaiak pedig egy gyönyörű kontra végén – igaz, egy öngóllal – előnybe kerültek. A spanyolok a folytatásban igyekeztek még komolyabb nyomást kifejteni ellenfelükre, ám csak átlövésekig jutottak, míg ellenfelük többször is gyors kontrát vezetett, az utolsó passzaiba azonban rendre hiba csúszott. Az adok-kapokból végül a spanyol csapat jött ki jól, és Rodri gyönyörű lövésével egyenlített.
A második félidőt ott folytatták a csapatok, ahol az elsőt abbahagyták. A spanyolok továbbra is óriási energiákat mozgósítva rohamozták a georgiai kaput és minden adandó alkalommal lövéssel próbálkoztak. A hatalmas nyomás mindössze hat perc után meghozta eredményét, Fabián Ruiz közeli fejesével pedig előnybe került a spanyol válogatott.
A georgiaiak továbbra is igyekeztek a szerzett labdával kevés húzásból, a lehető leggyorsabban a spanyol kapu elé érni, de Mikautadze és Kvarachelia ekkor már nagyon kevés segítséget kapott a társaktól.
A játékrész közepén aztán a spanyolok kissé visszavettek az általuk diktált tempóból, a georgiai csapat pedig mindent megpróbált az egyenlítésért, de támadásaiba nem volt már veszély, eladott labdáiból pedig a spanyolok könnyedén kerültek helyzetbe és a hajrára nem csupán eldöntötték a továbbjutás kérdését, hanem gálázva arattak fölényes sikert.

Fotó: Alexander Scheuber – UEFA/UEFA via Getty Images