Gólnélküli döntetlen után Belgium továbbjutott, Ukrajna búcsúzott

By
Updated: jún 26, 2024

A belga válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ukránokkal a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Stuttgartban, ezzel az ukránok búcsúztak a kontinenstornától, a rivális pedig bejutott a nyolcaddöntőbe.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, E csoport:
Belgium-Ukrajna 0-0
Stuttgart, v.: Taylor (angol)
sárga lap: Faes (43.), illetve Dovbik (69.)
Belgium: Casteels – Castagne, Theate, Faes, Vertonghen – Tielemans (Mangala, 62.), Onana, De Bruyne – Trossard (Carrasco, 62.), Lukaku (Openda, 90.), Doku (Bakayoko, 77.)
Ukrajna: Trubin – Timcsik, Zabarnyij, Szvatok (Jarmolenko, 81.), Matvijenko, Mikolenko (Zincsenko, 58.) – Saparenko (Vanat, 70.), Brazsko (Sztyepanenko, 70.), Szudakov – Jaremcsuk (Malinovszkij, 70.), Dovbik

Bár az ukránoknak mindenféleképpen győzelem kellett volna a biztos továbbjutáshoz – nekik volt a legrosszabb a gólkülönbségük a négy hárompontos csapat közül -, mégis a belgák kezdték támadószellemben a mérkőzést. Amikor pedig Domenico Tedesco belga kapitány csapatának térfelén volt játékban a labda, akkor sem nagyon tudták megközelíteni a kaput az ukránok. Ezt a 20. perc környékén unták meg és távolról kezdtek – igaz, sikertelenül – lőni. Ezt követően mindkét csapatnak adódtak helyzetei – Kevin De Bruynét pedig még lézerfénnyel is próbálták megzavarni az ukrán szurkolók a szabadrúgásai előtt -, de egyikük sem talált be.
A szünet után sem változott a játék képe, majd a 70. perc után a belgák beszorították az ukránokat, de nem tudták kihasználni lehetőségeiket. A hajrához közeledve Koen Casteelsnak kellett a gólvonalról mentenie, miután Ruszlan Malinovszkij tekerte szögletről egyből a kapura a labdát. A hajrában a belgák próbálták húzni az időt, az ukránok pedig már nem tudtak megújulni, így a gól nélküli döntetlennel ők búcsúztak.
Ezzel eldőlt, hogy a belgák jutottak tovább, és hétfőn a nyolcaddöntőben Franciaországgal játszanak Düsseldorfban.

Fotó: Alex Caparros – UEFA/UEFA via Getty Images